[[suggestion]]
Liberia

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Monrovia

Etniske grupper

Afrikanske folkegrupper 95%, amerikansk-liberianere 2,5%, Congo-afstamning 2,5%

Sprog

Engelsk (officielt), ca. 20 afrikanske stammesprog

Religion

Kristne 40%, muslimer 20%, andre/ingen 40%

Styreform

Republik

Bruttonationalindkomst per indbygger

813 PPP$

Andre landesider

Geografi

Liberia er en langt, smalt land. Hele kysten består af sandstrande, hvor der findes både sumpe og laguner. Inde i landet er der slettelandskab med megen skov. Landskabet går over i mindre bjergkæder i de nordlige dele af landet. En række floder løber ned fra bjergene og ud i Atlanterhavet. Klimaet er tropisk med høj luftfugtighed og temperaturer mellem 20 og 35 grader året rundt. Regntiden varer fra april til november, før den tørre vind fra Sahara overtager fra januar til marts. Manglende styring af trævareindustrien har ført til omfattende skovrydning, og flere skove er nu savanner med dårlig jord. Landet har kun begrænset adgang til frisk vand, og kun 13 procent af landbefolkningen har adgang til rent vand. Efter mange års borgerkrig mangler landet desuden et ordentligt renovations- og kloaksystem. Dette har ført til de største sundhedsproblemer for indbyggerne.

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Liberia, ville vi behøve 0.7 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Da portugiserne ankom til Liberias kyst i 1461, var landet beboet af mindre stammer, som drev simple landbrug inde i landet. Europæerne og stammerne satte sammen gang i en omfattende slavehandel. I 1821 slog frigivne slaver fra USA sig i det, der i dag er hovedstaden Monrovia. I løbet af en periode på næsten 20 år kom mere end 13.000 frigivne slaver til det der i dag er Liberia. I 1847 blev landet en selvstændig republik og styret af den amerikansk-liberianske elite. Liberia har siden været et socialt delt land. De tidligere slaver fra Amerika dannede en elite med kristen tro og amerikansk kolonistil og havde meget lidt til fælles med stammefolkene. Den oprindelige befolkning blev diskrimineret og havde ikke stemmeret. Så sent som i 1930 blev myndighederne anklaget for at drive egentligt slaveri. I 1944 blev William Tubman præsident og regerede landet indtil sin død i 1971. Tubman kæmpede for lige rettigheder for befolkningen og gennemførte omfattende reformer. Efter hans død gik ind i Liberia i en nedgangsperiode, som endte i militær kup i 1980 og en borgerkrig, som varede fra 1990 til 1996.

Samfund og politik

Liberia har altid haft tætte bånd til USA, og det politiske system er baseret på det amerikanske. Parlamentet er todelt, og landet styres af en præsident, der vælges for seks år ad gangen. Landet har mange forskellige etniske grupper, og der har især været spændinger mellem amerikansk-liberianere og mindre stammer. I løbet af de sidste 35 år har landet oplevet otte kup og flere borgerkrige. Mere end 250.000 mennesker har mistet livet, og storbyerne mangler strøm og rent vand. Landet har akut mangel på læger og andet sundhedspersonale, samtidig med at aids-epidemien vokser. Flere landsbyer er kontrolleret af oprørsgrupper og bander, og hovedstaden Monrovia er fuldstændig ødelagt. Den sidste borgerkrig sluttede i 2003, da præsident Charles Taylor gik i eksil. I 2005 fik Afrikas sit første kvindelige statsoverhoved, da Ellen Johnson-Sirleaf blev valgt til præsident i Liberia. Johnson-Sirleaf har påbegyndt arbejdet med at bygge landet op fra grunden. Den største udfordring er at bekæmpe korruptionen i landet, sikre forsyningen af elektricitet og rent vand samt at afvæbne de mange oprørsgrupper. Johnson Sirleaf vækker håb når hun i 2006 tænder gadelysene i hovedstaden, der har været uden strøm i femten år. Hun får Nobels fredspris i 2011.

Økonomi og handel

Hovedparten af Liberias økonomi er domineret af landbrugssektoren. Landet er rigt på naturressourcer og har i længere perioder været en af verdens største producenter af gummi. Andre vigtige indtægtskilder er palmeolie, tømmer og mineraler. Under Charles Taylors regering i 1990'erne udviklede Liberia en krigsøkonomi. Formålet med al økonomisk aktivitet var at generere indtægter til at købe våben til at vinde borgerkrigene. Store mængder af diamanter og andre ædle mineraler blev smuglet ud af landet. Ved krigens afslutning havde landet ikke ingen formelle økonomiske strukturer, og samfundet var gennemsyret af korruption. Liberia kæmper med en enorm udlandsgæld. Verdensbanken trak sig ud i 1989, og Den Internationale Valutafond (IMF) har afvist at give flere lån. Til trods for at den eksplosive inflation nu er på retur, er stadig så mange som 85 procent af befolkningen arbejdsløse. Stadigt flere mennesker er afhængige af at kunne bytte varer og tjenesteydelser for at overleve, og byttemarkedet er nu meget større end den almindelige økonomi.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Liberia på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet