[[suggestion]]
Malaysia

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Kuala Lumpur

Etniske grupper

Malajer 50%, kinesere 24%, andre oprindelige folk 11%, indere 7%, andre 8%

Sprog

Bahasa malaysisk, engelsk, kinesisk, tamil og en række mindre sprog, særlig mange på Borneo

Religion

Muslimer 60%, buddhister 19%, kristne 9%, hinduer 6%, andre/uspecificeret/ingen 6%

Befolkningtal

29.240.000

Styreform

Konstitutionelt monarki

Areal

330.803 km2

Valuta

Ringgit

Bruttonationalindkomst per indbygger

27 683 PPP$

Andre landesider

Geografi

Malaysia er geografisk opdelt i øst og vest. Den vestlige del af landet strækker sig over den sydlige spids af den malaysiske halvø og den østlige del er placeret på øen Borneo. På halvøen domineres landskabet af bjergkæder med toppe op til 2100 meter over havets overflade. Hele kysten består af lavland, der strækker sig et stykke ind over mod bjergene. De to provinser på Borneo består af frugtbart lavland i de nordlige kystområder, som går over i bakkelandskab, og højlandsområder længere inde i landet. Helt sydligt danner høje bjerge en naturlig grænse med den indonesiske del af øen. Malaysia har meget tropisk regnskov, der dækker næsten to tredjedele af landet. Klimaet er tropisk med begrænset monsuntid, høje temperaturer og høj luftfugtighed året rundt. Afskovning af store områder for at bygge palmeolieplantager truer naturmangfoldigheden. Et andet stort miljømæssigt problem er forurenet drikkevand og ureguleret emissioner fra biler og tungindustri, som ødelægger luftkvaliteten i de større byer.

Earth Earth Ecoprint

2.5 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Malaysia, ville vi behøve 2.5 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Malaysia ligger i et område, som i århundreder har været et centralt knudepunkt for handel i Sydøstasien. På grund af det barske terræn, har store, folkerige imperier aldrig eksisteret i området, men i stedet har der været en række mindre kongeriger i det første årtusinde e.Kr. I 1300-tallet voksede et betydeligt magtcentrum frem omkring kystbyen Malakka. Byen blev regeret af en muslimsk sultan, hvilket sikrede stærke forbindelser til andre nærliggende muslimske stater. Malakka blev erobret af portugiserne i 1500-tallet, før hollænderne og briterne gjorde deres indtog i området et par århundreder senere. I 1800-tallet, blev størstedelen af nutidens Malaysia gjort til britisk koloni. Under Anden Verdenskrig blev landet besat af Japan, før landet fik sin endelige selvstændighed i 1957. Siden selvstændigheden har landet været styret af en bred, tværpolitisk koalition med Det Nationale Samlingsparti UMNO som den største fraktion.

Samfund og politik

Malaysia har et symbolsk monarki, hvor en af de ​​sultaner, der leder de tretten delstater i landet udvælges til at være konge i fem år ad gangen. Den reelle magt ligger hos regeringen, som dannes med udgangspunkt i repræsentanterne i underhuset, og ledes af statsministeren. De politiske partier i landet er hovedsagelig organiseret efter etnicitet eller religion, og der er ingen etableret højre/venstre akse i politikken. UMNO har været det største parti i alle regeringskoalitioner siden selvstændigheden, og dominerer store dele af erhvervslivet. I de seneste år har oppositionen vokset sig stærkere, bl.a. fik det islamiske parti, PAS, magten i en af ​​delstaterne, og indførte sharia-lovgivning. Efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001 forsøgte landet at vælte nogle af de islamiske ekstremistiske grupper i landet under dække af at deltage i den globale krig mod terror. Islams indflydelse er, sammen med etniske modsætninger, blandt de vigtigste politiske spørgsmål i Malaysia.

Retssystemet er ikke uafhængigt, og landets myndigheder anklages for brud til ytringsfriheden.

Økonomi og handel

Malaysia har en stærk eksportrelateret økonomi. Landet eksporterer store mængder af gummi, råolie, træværk og vegetabilsk olie. Under engelsk styre blev gummi- og palmetræer indført til kommerciel produktion, og landet blev verdens største producenter af gummi og palmeolie. Gunstige reguleringer og et åbent marked betyder, at landet er attraktivt for udenlandske investeringer, der vokser jævnt. Malaysia blev ramt hårdt af den finansielle krise i Asien i 1997. Med hjælp fra Den Internationale Valutafond, IMF, kom økonomien hurtigt på fode igen, og landet er i dag blandt de mest velstående i regionen. På trods af, at Malaysia har en veletableret markedsøkonomi, har regeringen betydelige interesser i flere sektorer, og det regerende parti UMNO har mange og tætte bånd til industrien. I 1970'erne indførte regeringen reformer for at mindske den høje andel af kinesiske og andre mindretal i erhvervslivet, ved at give indfødte malajer fordele i uddannelse og i den offentlige sektor. Detnne politik går under navnet bumiputrapolitik. Selvom situationen er en helt anden i dag, er reformerne stadig gældende, og kinesiske og andre mindretal bliver stærkt diskrimineret i dele af arbejdslivet. Regeringen har sat et mål om at landet skal være på niveau med vestlige industrinationer inden 2020.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Malaysia på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet