[[suggestion]]
Mauritius

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Port Louis

Etniske grupper

Indo-mauritiere 68%, kreoler 27%, sino-mauritiere 3%, fransk-mauritiere 2%

Sprog

Kreolsk 86,5%, bhojpuri 5,6%, fransk 4,1%, tosproglige 1,4%, andre 2,6% (inklusiv engelsk (officielt) som snakkes af mindre end 1% av befolkningen), uspecificeret 0.1% (2011)

Religion

Hinduer 48,5%, romersk-katolske 26,3%, muslimer 17,3%, andre kristne 6,4%, andre 0,6%, uspecificeret 0.1%, ingen 0.7% (2011)

Befolkningtal

1 253 581

Styreform

Parlamentarisk demokrati

Areal

2 040 km2

Valuta

Mauritisk rupi

Bruttonationalindkomst per indbygger

21 103 PPP$

Nationaldag

12. marts

Andre landesider

Geografi

Republikken Mauritius består af hovedøen Mauritius, den lille vulkanø Rodrigues, de to Alegaøer og St. Brandon øer. Østaten er en del af øgruppen Maskarerne i det Indiske hav og ligger 900 km øst for Madagaskar. Mauritius blev dannet for omkring 10 millioner år siden af et undersøisk vulkanudbrud. Øernes højeste punkt er 828 meter høje Piton de la Rivière. Landets hovedstad Port Louis ligger i nordvest på øen Mauritius. Mauritius døjer med miljøproblemer, som er typiske for østater; skovfældning og erosion samt mangel på ferskvand. Mauritius var i 1990erne nummer tre på FN’s liste over de lande med flest udrydningstruede arter.

Earth Ecoprint

1.9 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Mauritius, ville vi behøve 1.9 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Mauritius var kendt af arabiske og malaysiske søfarere fra omtrent 1000 e.Kr., og øen havde sandsynligvis ingen oprindelig befolkning. Portugisiske søfarere besøgte øen på 1500-tallet, men slog sig ikke ned. Den første europæiske kolonisering kom med hollænderne fra 1598, som gav øen navnet Mauritius og etablerede et handelscenter på øerne. De forlod kolonien i 1710 og 5 år senere besatte franskmændene øen. Den blev en velstående koloni under det franske Østindiske kompagni. Franskmændene etablerede en plantageøkonomi med sukker som det vigtigste produkt og med slaver fra Østafrika og Madagaskar som arbejdskraft. Mauritius blev besat af Storbritannien i 1810 og blev formelt en britisk koloni i 1814 og blev ombygget til en marinebase under Napoleonskrigene. Kreoler i Mauritius er efterkommere efter tidligere sukkerplantageejere og slaver og indo-mauritianere stammer fra indiske immigranter, som ankom til øerne i 1800-tallet for at arbejde efter slavehandel blev forbudt i 1835. Mauritius fik øget selvstyre i 1961 og blev selvstændigt inden det britiske Commonwealth kom i 1968.

Samfund og politik

Mauritius blev en republik i 1992. Denne ændring betød, at de fik deres egen præsident som statsoverhoved i stedet for at være officielt underlagt den britiske trone. Præsidenten har hovedsageligt ceremonielle opgaver, og magten ligger hos parlamentet og statsministeren. Parlamentet har et kammer og valg afholdes hvert femte år. Mauritius er et af de få lande i Afrika, som har et fungerende flerpartisystem. Landets politiske liv er karakteriseret af  koalitioner og alliancebygning. De fleste partier koncentrerer sig omkring centrum af politikken og reflekterer en national konsensus, som støtter op omkring demokratiske værdier og en relativt åben økonomi med en stærk privat sektor. Demokratiske rettigheder er godt udviklede og valgsystemet sikrer, at de forskellige etniske grupper bliver repræsenteret i parlamentet.

Økonomi og handel

Mauritius har i lang tid haft en af Afrikas stærkeste økonomier. Mauritius er gået fra at være en landbrugsøkonomi med fokus på eksport af sukker, til en mere alsidig økonomi med vækst inden for industri, finans og turisme. De sidste par årtier har landets økonomiske vækst i gennemsnit været på omkring 6 procent, noget som har fordoblet landets indtægter per indbyggere og øget velstanden. Mauritius har en stærk privat sektor på grund af en solid tradition inden for private virksomheder. Fra begyndelsen af 00erne er der satset meget på informations- og kommunikationsteknologi. Sukker er, sammen med industrivarer, fortsat det vigtigste eksportprodukt

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Mauritius på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet