[[suggestion]]
Mexico

Nøgletal og fakta

Bruttonationalindkomst per indbygger

17 275 PPP$

Andre landesider

Geografi

Mexico er verdens’ 14. største land. Over halvdelen af ​​landet ligger over 1000 m. Klimaet varierer fra tropisk og subtropisk på kysten til tempereret i højlandet. Hovedstaden, Mexico By, ligger i 2300 meters højde over havet, i et område domineret af majestætiske vulkaner. Centrale dele af landet består af et stort plateau omgivet af bjergkæderne Sierra Madre Occidental i vest og Sierra Madre Oriental i øst. Selv om halvdelen af ​​landet består af ørken, er der skovklædte bjerge, frodige dale og store områder med tropisk regnskov. Mexico står over for store miljømæssige udfordringer, såsom skovrydning, luft- og vandforurening og truet biodiversitet. Boreulykken i den mexicanske golf den 20. april 2010 har forværret miljøets tilstand væsentligt. Dybvands riggen ”Deepwater Horizon "eksploderede og sank, og enorme mængder af olie har dagligt slippet ud i havet og spredt sig til kystområderne. Ulykken beskrives som historiens største olieudslip. I den Mexicanske Golf findes næsten 1 % af verdens koralrev, hvor der findes 56 arter af havpattedyr. Hvilke konsekvenser ulykken vil få på lang sigt er usikker.

Earth Ecoprint

1.4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Mexico, ville vi behøve 1.4 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Landets historie menes at have haft sin spæde begyndelse for mere end 20.000 år siden. Den første kultur der markerede sig var den olmekiske. Fra 1000 f.Kr. udviklede dette oprindelige folk, en kultur af avanceret arkitektur i de centrale dele af landet. Siden har Mexico været beboet af en række indianske folk på forskellige tidspunkter. I de seneste århundreder, har Mexico kæmpet med mange politiske konflikter. Landet har været invaderet af Spanien, Nordamerika og Frankrig. Den europæiske erobring begyndte i 1519 med den spanske erobrer Hernán Cortés, og Mexico blev spansk koloni indtil 1821, hvor landet blev selvstændigt. I 1845 gjorde USA krav på Texas, som oprindeligt tilhørte Mexico. Dette resulterede i en krig mellem landene, der endte med Mexicos territorium blev halveret. I 1860’erne blev Mexico erobret af franskmændene, men de trak sig ud af landet efter et par år. Med indførelsen af ​​diktatur øgede de politiske spændinger i landet. Den mexicanske revolution brød ud i 1910 og varede i ti år. Det startede som et oprør mod diktaturet, men blev en kamp for social lighed og menneskerettigheder. Fra  1940 begyndte landet at stabilisere - både politisk og økonomisk.

Samfund og politik

Mexico er en føderal republik med 31 stater og et føderalt distrikt, der også er landets hovedstad. Styresystemet i delstaterne og forbundet deles mellem de 3 magter - den udøvende, lovgivende og dømmende. Den udøvende magt ligger hos republikkens præsident, som vælges for en periode på seks år. Siden 2006, var Felipe Calderón Hinojosa præsident. Calderón tilhører det konservative parti PAN - et kristendemokratisk parti. Han arbejder for frihandel med USA og privatisering af offentlige virksomheder. En af præsidentens store sociale udfordringer er at bekæmpe narkotikarelateret kriminalitet, et problem, der har eskaleret gennem de seneste par år. Det samme gælder for korruption. Mexico er stærkt påvirket af de store indkomstforskelle. Halvdelen af ​​befolkningen lever i fattigdom, og ytringsfrihed er stadig ingen garanti. Gennem historien har landet haft problemer med beskyttelsen af ​​civile rettigheder.

Økonomi og handel

I 1994 gennemgik Mexico en dyb økonomisk krise, og pesoen blev betydeligt svækket. Det var den værste økonomiske krise landet havde oplevet siden 1930'erne - da inflationen og renten steg og der kom højere arbejdsløshed. I de seneste år Mexico har undergået en imponerende forbedring og er i dag blandt de 15 stærkeste økonomier i verden. Mexico har en åben markedsøkonomi og er det land i verden med flest frihandelsaftaler. Landets økonomi er meget sårbar over for udsving i den amerikanske økonomi, fordi de er direkte forbundet. Mexico har været ramt hårdt af den globale finansielle krise i 2008. Omkring 86 % af eksporten og 2 / 3 af importen består af handelen med USA. Landet er verdens største producent af sølv og verdens  5. største olieproducent.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Mexico på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet