[[suggestion]]
Niger

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Niamey

Etniske grupper

Haoussa 55.4%, Djerma Sonrai 21%, Tuareg 9.3%, Peuhl 8.5%, Kanouri Manga 4.7%, andre 1.2% (tal fra 2001)

Sprog

Fransk (officielt), hausa, djerma

Religion

Muslimer 80%, andre (herunder urfolkets tro og kristendom) 20%

Befolkningtal

17.466.172 (2014)

Styreform

Republik

Areal

1.266.700 km2

Valluta

CFA Franc

Bruttonationalindkomst per indbygger

986 PPP$

Nationaldag

18. december

Andre landesider

Geografi

Det meste af Niger er fladt. Landskabet er ensformigt og består for det meste af sanddyner og enorme områder med sten. Over halvdelen af ​​landet strækker sig ind i Sahara ørkenen. Det er egentlig kun i områderne som ligger indtil floden Niger i vest, at det er muligt at dyrke jorden. Floden er Afrikas tredje længste. På grund af ørkendannelse har Niger mistet meget af landbrugsjorden. Vandmangel er et vedvarende problem i regionen, og mængden af ​​vand i floden Niger er faldet som følge af befolkningsvæksten og klimaforandringer. Der hvor grænserne til Chad, Niger, Nigeria og Cameroun mødes, ligger Chad-søen, en af ​​Afrikas største søer. Chad-søen leverer vand til mere end 20 millioner mennesker, der bor i de omkringliggende områder, men også i Chad-søen bruges der for meget vand, og søen er blevet mindsket på grund af overforbrug og tørke. Landet er såkaldt “landlocked,” hvilket vil sige at landet ikke har kystlinje eller adgang til havet.

Ecoprint

1 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Niger, ville vi behøve 1 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Niger er fra gammel tid opdelt i to regioner hver med sin egen historie og kultur - Nomaderne i nord og landmændene i syd - med grupper som songhai-sarma i vest, hausa i midten og kanuri i øst. Gennem historien, og til stadighed, har området været genstand for sammenstød mellem forskellige folkeslag over land, vand og græsområder.

I slutningen af ​​1800-tallet overtog Frankrig delvis kontrol over Niger. Kun tuaregerne holdt stand, men da modstanden fra nord blev slået i 1918, blev det enden på både tuaregernes og Nigers selvstændighed. I 1922 blev landet en fransk koloni, selvom franskmændene nok var mest interesseret i at beskytte andre og mere værdifulde kolonier fra Storbritannien ved at bruge Niger som en slags “buffer”.

Efter opløsningen af ​​Fransk Vestafrika i 1960 blev Niger en uafhængig stat under ledelse af præsident Hamani Diori. Diori og hans parti var venligt stemte overfor et samarbejde med Frankrig. Et militærråd ledet af oberstløjtnant Seyni Kountché forsøgte flere gange at kuppe Dioris magt. I 1974 lykkedes det, da Kountché gennemførte et militærkup og militærrådet overtog ledelsen af ​​landet. Rådet afsatte præsidenten, opløste parlamentet og forbød de politiske partier. Kountché sad ved magten indtil sin død i 1987. Op gennem hele 90’erne blev Niger udsat for en bølge af politisk kaos, og regeringer med forskellig grad af støtte fra folket. Der blev afholdt valg, men det var svært at opnå politisk flertal, og regeringer og præsidenter blev afsat ved militærkup. 90’erne var også præget af tuaregernes ønske om deres eget tuareg-land i et område, der inkluderede både maliske og nigerske territorier. Myndighederne måtte hele tiden nedkæmpe uroligheder i nord. I 1999 vandt den pensionerede officer, Mamadou Tandja, valget. Han blev genvalgt ved et frit valg i 2004, men blev kuppet i 2010 efter han forsøgte at forlænge sin egen magtperiode ved at ændre grundloven.

Samfund og politik

På papiret er Niger en demokratisk republik. Men uenigheder om græs-ressourcer ogvand- og fødevarekriser er med til at få konflikter mellem forskellige befolkningsgrupper til at blusse op igen og igen. Tandja blev stærkt kritiseret i 2005-2006, da han nægtede at det nigerske folk sultede, og samtidig nægtede den internationale presse tilladelse til at rapportere om landets tilstand.

FN’s udviklingsprogram har flere gange placeret Niger nederst på listen over lande, når det kom til hvilke lande, der er gode at bo i. Niger har en ung befolkning, hvor næsten halvdelen er under 15 år og den forventede levealder i Niger er under 55 år. Kvinder bliver systematisk diskrimineret i Niger, og ca. 1 ud af 5 kvinder er kønslemlæstede. Ifølge UNESCO’s beregninger, er 8 ud af 10 voksne i Niger analfabeter.

I Nigers grundlov står der at politik og religion skal være adskilt, men i 2000 krævede dele af befolkningen at samfundet skulle indføre Sharia-lovgivning. Dette førte til politiske spændinger i landet, da 90% af befolkningen er sunni-muslimer.

Den 18. februar 2010 blev der gennemført et militærkup i Niger efter en lang periode med politisk krise. Militærrådet holdt sit løfte om genvalg af præsidenten i 2011. Blandt de opstillede var den tidligere statsminister Seyni Oumarou, Hama Amadou og oppositionslederen Mahamadou Issoufou, der tabte valget til Tandja i 2004. Issoufou vandt valget med 58% af stemmerne. I 2012 stod Niger igen på randen til sultkatastrofe, hvor en tredjedel af landet risikerede ikke at have mad nok. Denne gang ønskede regeringen dog hjælp fra omverden.

Udover fødevaresikkerhed, er det en udfordring for regeringen at bevare freden med tuaregerne i nord, og at bekæmpe truslen fra Al-Qaedas lokale gruppe, Aqim. Mange af oprørerne i nord har stadig mange våben. Der er lav sikkerhed ved grænseområderne, og Niger oplever at medlemmer af terrorgrupper fra Mali og Nigeria frit kan bevæge sig mellem landene. I 2013 oplevede Niger at måtte tage imod 40.000 flygtninge fra Nigeria, der var blevet drevet ud af terroristgruppen Boko Haram.

Issoufou bliver stærkt kritiseret for korruption og mediecensur. Der skal afholdes præsidentvalg i 2016. Den stærkeste kandidat, Amadou, blev i 2014 mistænkt for at have været med til at smugle nigerianske spædbørn til Niger og Benin.

Økonomi og handel

Nigers økonomi er grundlæggende baseret på tre ting: landbrug, kvæghold og uran. De fleste mennesker lever af landbrug. Tørke, ørkenspredning og en stor befolkningsvækst har gjort økonomisk udvikling ekstremt vanskeligt. Sultkatastrofer er et stort, tilbagevendende problem. Når tørke eller græshoppesværme rammer, eller afgrøder slår fejl, går det galt.

Næsten halvdelen af statsbudgettet kommer fra bistand. Niger har en betydelig mængde guld og olie. I 2009 indgik Kina en aftale med Niger om olieudvinding og -salg. Det var forventet at landets indtægter ville stige, men dette er dog ikke sket. Niger er ikke meget udbygget, og mangler veje, elektricitet, lufthavne og kabelnet til at kunne udnytte ressourcerne ordentligt. Den udnyttelse, der alligevel foregår i Niger er ulovlig og uregistreret handel med nabolandene, særligt Nigeria. De stærke forbindelser til Nigeria gør, at Nigers økonomi er meget afhængig af hvordan situationen er i nabolandet, der er områdets stormagt.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Niger på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Klik på en af tasterne for at få mere information om indikatorerne

 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Bistand modtaget
  1 206 650 000
  Indikatoren viser offentlig bistand modtaget af et land i millioner 2006-US Dollars.
  Ekstrem fattigdom
  44,5
  Procent
  MPI - Fattigdomsindeks
  0,591
  Skala 0-1 (hvor 0 er bedst)
  Andel af befolkningen som lever under national fattigdomsgrænse
  44,50
  procent
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  HDI - indeks for menneskelig udvikling
  0,354
  Skala: 0-1 (hvor 1 er bedst)
  IHDI - afslører forskellene
  0,250
  Skala fra 0 til 1 (der 1 er best)
  Forventet levealder for kvinder
  56
  År
  Forventet levealder for mænd
  55
  År
  Globalt lykkeindeks
  4,63
  Skala: 1-10 (10 er bedst)
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Befolkning i byområder
  17,6
  Procent
  Befolkning som lever i slum i byer
  70,1
  Procent af bybefolkningen
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Befolkningstæthed
  17
  Indbyggere per kvardratkilometer
  Økologisk fodaftryk
  1,8
  Hektar pr. person
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  CO2-udslip
  2 127
  Tusind tons
  CO2-udslip per indbygger
  0,11
  Tons CO2 per indbygger
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Landareal lavere end 5 meter over havoverfladen
  Mangler data
  Prosent
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Antal dræbte i væbnede konflikter
  203
  Antal dræbte pr. 100.000
  Flygtninge, efter oprindelsesland
  4 803
  Personer
  Flygtninge, efter ankomstland
  178 973
  Personer
  Fredsindekset
  2,359
  Skala: 1-5, hvor 1 er bedst og 5 dårligst
  Henrettelser
  0
  Antall henrettede
  Internt fordrevne
  156 000
  Internt fordrevne
  Korruption
  34
  0-100 (der 100 er bedst)
  Politiske rettigheder
  4
  Pressefrihed
  29,26
  Skala hvor 0 er bedst
  Civile rettigheder
  4
  Skala: 1-7 (1 er bedst)
  Sammenbrudte stater
  96,2
  Indeks (0-120)
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Fredsbevarende operationer
  Mangler data
  Antal deltagere i fredsbevarende operationer
  Militærudgifter
  2,7
  Procent av BNP
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Underernæret befolkning
  14,4
  Procent
  Undervægtige børn
  10,3
  Procent
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Børnedødelighed
  85
  Antal per 1000 levendefødte
  Fertilitet
  Mangler data
  Antal børn per kvinde
  Udbredelse af HIV (15-49 år)
  0,1
  Procent
  Forventet levealder
  55
  Antal år
  Malariaspredning
  358,6
  Antal tilfælde per 100 000 indbyggere
  Svangerskabsrelateret dødelighed
  553
  Dødsfald pr. 100.000 levendefødte
  Spædbørnsdødelighed
  26
  Antal pr. 1.000 levendefødte
  Fødsler blandt unge kvinder (15-19 år)
  146
  Levendefødte pr. 1.000 kvinder (15-19 år)
  Tuberkulosetilfælde
  90
  Tilfælde pr. 100.000 indb.
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Læse- og skrivefærdighed blandt unge
  39,8
  Procent
  Alfabetisme
  30,6
  Procent
  Antal år i skole
  5
  År
  Andelen af børn i grundskolen
  65,4
  Procent
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Ligestilling - Indeks for skævfordeling mellem køn
  0,695
  Skala: 0-1 (Hvor 0 er størst ligestilling mellem mænd og kvinder)
  Ligestilling på arbejdsmarkedet
  43,3
  Procent
  Ligestilling i landets ledelse
  16,96
  Procent
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Adgang til rent vand
  Mangler data
  Procent
  Adgang til gode sanitære forhold
  9
  Procent
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Atomkraft
  Mangler data
  millioner kilowatt-timer (kWh)
  Strømforbrug pr. indbygger
  51
  Kwt per innbygger
  Adgang til strøm
  16,2
  Prosent
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Arbejdsløshed blandt unge
  4,0
  Procent
  Ledighed
  0,3
  Prosent
  Bruttonationalprodukt
  8 119 710 126
  PPP-dollar
  BNP per indbygger
  378
  US Dollar
  Primære erhverv
  40
  Procent
  Sekundære erhverv
  16
  Procent
  Tertiære erhverv
  44
  Procent
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Andel af individer som bruger internettet
  10,2
  Brugere pr. 100 indbyggere
 •  

  Niger

  Enhed

  Vis graf

  Asylansøgere efter ankomstland
  106
  Personer
  Befolkningstal
  22 311 375
  antal indbyggere