[[suggestion]]
Pakistan

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Islamabad

Etniske grupper

Punjabi, sindh, pasjtun, balochi og mujahirer

Sprog

Punjabi, sindhi, siraiki, pasjtu, urdu, balochi, hindko, brahui, engelsk og burashaski

Religion

Muslimer 97%, andre/uspecificeret/ingen 3%

Befolkningtal

173 149 000

Styreform

Føderal republik

Areal

796 100 km2

Valuta

Pakistansk Rupi

Bruttonationalindkomst per indbygger

5 235 PPP$

Nationaldag

14. august

Andre landesider

Geografi

Pakistan er et langt og smalt land med mange forskellige landskabstyper. I nord ligger bjergkæden Himalaya, med bjergtoppe på mere end 8.000 meter over havets overflade. Midt i landet findes frugtbare sletter og sumpe, mens de sydvestlige dele består af tørre, højereliggende områder. Flere floder udspringer i Himalaya og danner et stort deltaområde ved kysten. Klimaet varierer med landskabet og højdeforskellene i landet; i nord er det koldt og tørt, og længere mod syd bliver det varmere og fugtigere. Midt i landet ligger flere ørkenområder, hvor det kan blive næsten 50 grader om sommeren. Den kraftige befolkningsvækst har lagt et stort pres på landets naturressourcer. Pakistan kæmper med forurenet drikkevand, hvilket er årsagen til mere end 80 procent af sygdommene i landet, som diarré, malaria og parasitsygdomme. Skovfældning og udslip fra en voksende industri har ført til jorderosion, som igen har resulteret i hyppige oversvømmelser især midt i landet.

Ecoprint

0.4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Pakistan, ville vi behøve 0.4 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Pakistan har været hjemsted for nogle af verdens ældste civilisationer. I flere århundreder var området del af skiftende indiske imperier. I begyndelsen af 1700-tallet blev landet invaderet flere gange, før området i 1800-tallet blev en del af Britisk Indien. I 1920- og 30’erne voksede en politisk frihedsbevægelse frem, der kæmpede for et separat  land til Indiens muslimer. Da Storbritannien trak sig ud af Indien i 1947, blev landet Pakistan oprettet. Landet bestod af to adskilte territorier, Vest- og Øst-Pakistan. Uafhængigheden førte til enorme folkevandringer eftersom at alle muslimer skulle bo i Pakistan, og alle hinduer i Indien. I den kaotiske opdeling var fordelingen af flere områder meget omstridte. Lige efter selvstændigheden udbrød der krig mellem Pakistan og Indien om et af disse områder, Kashmir. FN forhandlede en fredsaftale på plads, men siden da er krigen blusset op igen to gange, i 1965 og i 1999. Tiden efter uafhængigheden blev præget af politisk ustabilitet og stor befolkningstilvækst. Geografiske, kulturelle og sproglige forskelle førte til at Østpakistan, med hjælp fra Indien, løsrev sig i 1971 under navnet Bangladesh.

Samfund og politik

Pakistan styres af en præsident, der vælges for fem år ad gangen. Landet er en føderation af delstater, der har stor magt til at bestemme over egne forhold. Politiske partier er generelt bygget omkring stærke personligheder frem for politiske ideologier. Siden 2008 har landet haft en demokratisk valgt præsident og koalitionsregering. I 2010 vedtog parlamentet en grundlovsændring, der reducerede præsidentens magt markant.

Hæren har traditionelt haft en stor rolle i landet og har afsat flere regeringer med statskup. Pakistan er et af de mindst udviklede lande i Asien – sundhedsvæsenet fungerer ikke, få børn går i skole og de ældre modtager ingen form for pension. Landet har mange forskellige etniske og sproglige grupper, hvilket har ført til en række konflikter i tiden efter landets uafhængighed.

Myndighederne har ikke kontrol over de nordvestlige dele af landet, som styres af forskellige stammehøvdinge. Blandt andet kontrolleres grænseområdet mod Afghanistan af Taliban og tilhængere af al-Qaeda. Regeringen har gentagne gange forsøgt at forene de forskellige grupper i landet ved at fremme islam som samlende statsreligion, men gentagende bombeattentater de sidste år viser at den har mislykkedes.

Forholdet til nabolandet Indien har ikke været godt siden selvstændigheden, og begge lande har anskaffet atomvåben for at holde terrorbalancen ved lige. Udenrigspolitiks har Pakistan i mange år støttet USA, også i den såkaldte kamp mod terror.

Økonomi og handel

Pakistans økonomi er stærkt præget af landets kaotiske fortid. Landet har ikke formået at opbygge en selvstændig industri, og udenlandske aktører har heller ikke været villige til at investere i landet. Indtil for nylig, var størstedelen af økonomien baseret på landbrug. og det er først indenfor de seneste årtier, at andre områder er kommet på banen. De hurtigst voksende dele af den pakistanske økonomi er telekommunikation, våbenindustri og servicesektoren. Pakistan har stor udlandsgæld, bl.a. på grund af de langvarige og dyre konflikter med Indien. I 1990’erne indvilligede Den Internationale Valutafond (IMF) i at nedsætte gælden en smule, hvilket førte til økonomisk vækst. Deltagelsen i ”Krigen mod terror” har medført at USA har slettet store dele af Pakistans gæld. Pakistan har længe haft et nært handelssamarbejde med Kina, og i de sidste årtier er handlen blevet forøget i takt med Kinas økonomiske udvikling. Alligevel er landets økonomi præget af høj inflation, lav vækst og store budgetunderskud.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Pakistan på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet