Saint Vincent og Grenadinerne

Nøgletal og fakta
-
Hovedstad
- Kingstown
-
Etniske grupper
- Sorte 66%, mulatter 19%, indere 6%, europæere 4%, "Carib Amerindian" (blanding af slaver fra andre øer og urbefolkningen) 2%, andre 3%
-
Sprog
- Engelsk, fransk
-
Religion
- Anglikanere 47%, metodister 28%, katolikker 13%, andre (inkluderer hinduer, syvendedags adventister og andre protestanter) 12%
-
Bruttonationalindkomst per indbygger
- 11 457 PPP$
-
Andre landesider
Geografi
St. Vincent og Grenadinerne er en del af Antillerne. Udover hovedøen St. Vincent omfatter landet over 30 mindre øer, men over 90 procent af befolkningen bor på St. Vincent. Øerne er ligesom naboøerne primært vulkanske bjergarter. Saint Vincent er dækket af skovdækkede bjerge og i den nordlige ende af øen ligger landets højeste bjerg, vulkanen Mount Soufrière (1234 meter over havets overflade). Vulkanen er utrolig aktiv og havde ødelæggende udbrud i både 1812, 1902 og 1979. Ud for kysternes hvide sandstrande findes der koralrev.
St. Vincent og Grenadinerne har problemer med forurening af vandet omkring kysten, specielt på grund af udslip fra yachter. Nogle steder er så slemt forurenede, at badning frarådes.
Historie
Som på de fleste af de nærliggende øer var urbefolkningen arawa indianere, men til sidst tog caribiske indianere over. Det var dem, der boede på øerne da Columbus var forbi i 1498. Både her og på naboøerne gjorde indianerne stor modstand mod de europæere, der prøvede at slå sig ned.
I 1787 overtog briterne alligevel St. Vincent og efter et mislykket oprør mod kolonimagten blev størstedelen af befolkningen deporteret til Roatán og Utila, der er øer nær Honduras’ kyst. På St. Vincent blev befolkningen erstattet med afrikanske slaver på plantagerne og efter slaveriets afskaffelse, hentede briterne arbejdskraft fra Indien.
I 1902 omkom en stor del af øens befolkning efter et voldsomt vulkanudbrud. Mellem 1958 og 1962 var øerne medlem af Den Vestindiske Føderation og fik indre selvstyre i 1960. I 1979 fik øerne deres uafhængighed med den konservative Milton Cato fra ”Saint Vincent Labour Party” (SVLP) som statsminister.
Samfund og politik
St. Vincent og Grenadinerne styres i dag af ”Det forenede arbejderparti” (ULP), der har siddet på magten siden 2000. Modstanderen ”Det nye demokratiske parti” (NDP) har især kritiseret ULP for ikke at gøre nok for at forbedre de økonomiske forhold på øerne, samt for det nære forhold ULP har til Cuba og Venezuela. Landet har også gode diplomatiske forbindelser med den kinesiske provins Taiwan. På trods af dette har landet traditionelt set også et godt forhold til USA. St. Vincent og Grenadinerne deltager blandt andet i det USA finansierede sikkerhedspolitiske samarbejde ”Regional Security System”.
I de seneste år har der være en stigning i narkotikatrafikken gennem de caribiske øer, hvilket også er blevet et problem for St. Vincent og Grenadinerne.
Landet er med i CARICOM (Caribbean Community and Common Market) og den mindre organisation OECS (Organization of Eastern Caribbean States) som har samme valuta og centralbank. Samarbejdet skal udvides til at blive en økonomisk organisation i 2011 og en politisk union i løbet af 2013.
Formelt har landet stadig den britiske Dronning Elisabeth II som statsoverhoved.
Økonomi og handel
St. Vincent og Grenadinerne er blandt de fattigere lande i det østlige Caribien. I 1979 blev øerne ramt af et stort vulkanudbrud, der ødelagde halvdelen af bananplantagerne og året efter sørgede orkanen Allan for nye ødelæggelser. Disse naturkatastrofer har, sammen med stigende konkurrence og et ustabilt eksportmarked, ført til økonomiske vanskeligheder og høj arbejdsløshed. Bananproduktionen, der var rygraden i landets økonomi, gik fra i 1990 at være 52 procent af landets BNP til kun at være 38 procent i 2004. Udover bananer dyrkes bl.a. arrowroot, sødekartofler, sukkerrør, bomuld og muskatnød.
Mange havde håbet på, at turismen skulle blomstre op og tage over, men dette er kun delvist sket. Turismen er siden 1996 steget i varierende grad. I 2016 besøgte 225.868 turister øerne, hvilket var en stigning på 10.2% fra 2015. Turismen er i høj grad baseret turister fra krydstogtskibe og yachts. Efter den nye Argyle International Airport åbnede i 2017 forventes turismen at stige yderligere.
Arbejdsløsheden har i mange år ligget stabilt på omkring 20 procent.
I begyndelsen af 00’erne blev landet fjernet fra den internationale sortliste for hvidvaskning af penge.
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Saint Vincent og Grenadinerne på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Klik på en af tasterne for at få mere information om indikatorerne
-
-
Saint Vincent og Grenadinerne
-
Enhed
-
Vis graf
- Befolkningstal
- 110 200
- 1000 indbyggere
- Fertilitet
- 1,9
- Antal børn per kvinde
- Ligestilling - Indeks for skævfordeling mellem køn
- Mangler data
- Skala: 0-1 (Hvor 0 er størst ligestilling mellem mænd og kvinder)
- HDI - indeks for menneskelig udvikling
- 0,723
- Skala: 0-1 (hvor 1 er bedst)
- Forventet levealder
- 73
- Antal år
- Forventet levealder for kvinder
- 75
- År
- Forventet levealder for mænd
- 70
- År
-
-
Saint Vincent og Grenadinerne
-
Enhed
-
Vis graf
- Børnedødelighed
- 15
- Antal per 1000 levendefødte
- Fødsler blandt unge kvinder (15-19 år)
- Mangler data
- Levendefødte pr. 1.000 kvinder (15-19 år)
- Svangerskabsrelateret dødelighed
- Mangler data
- Dødsfald pr. 100.000 levendefødte
- Tuberkulosetilfælde
- 24
- Tilfælde pr. 100.000 indb.
-
-
Saint Vincent og Grenadinerne
-
Enhed
-
Vis graf
- GDI - ligestillingsudvikling
- Mangler data
- Skala
- Henrettelser
- Mangler data
- Antall henrettede
- Korruption
- 58
- 0-100 (der 100 er bedst)
- Ligestilling i landets ledelse
- Mangler data
- Procent
- Globalt lykkeindeks
- Mangler data
- Skala: 1-100 (100 er bedst)
- Politiske rettigheder
- Mangler data
- Civile rettigheder
- Mangler data
- Skala: 1-7 (1 er bedst)
- Sammenbrudte stater
- Mangler data
- Indeks (0-120)
-
-
Saint Vincent og Grenadinerne
-
Enhed
-
Vis graf
- Arbejdsløshed blandt unge kvinder
- Mangler data
- Procent
- Arbejdsløshed blandt unge
- 40,3
- Procent
- Ledighed
- Mangler data
- Prosent
- Børnearbejde
- Mangler data
- Prosent
- Bruttonationalprodukt
- Mangler data
- PPP-dollar
- BNP per indbygger
- Mangler data
- US Dollar
- Primære erhverv
- 7
- Procent
- Sekundære erhverv
- 17
- Procent
- Tertiære erhverv
- 75
- Procent
- Udenlandsgæld
- 338 851 000
- US dollar