[[suggestion]]
Somalia

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Mogadishu

Etniske grupper

Somali 85 %, bantu og arabere 15 %

Sprog

Somali, arabisk, italiensk, engelsk

Religion

Sunnimuslimer

Styreform

OVERGANGSREGERING - Parlamentarisk føderation

Andre landesider

Geografi

Somalia har Afrikas længste kyststrækning. Store dele af landet er dækket af tørt slettelandskab. Klimaet er varmt med uregelmæssig nedbør og tørkeperioder. De mere frugtbare områder ligger i landets sydlige dele.

Skovfældning og overgræsning er alvorlige miljøproblemer, der gør livssituationen vanskelig for landets mange landbrugsarbejdere. Somalia blev ramt af tsunamien, der slog ind over den indiske kyst i 2004, og 300 personer mistede livet.

I årene før 2010-11, havde befolkningen været plaget af store mængder nedbør og store oversvømmelser. Manglen på rent vand er også et sundhedsmæssigt problem. Dertil kom at landet i 2010 blev ramt af den mest alvorlige tørke i 60 år - tørken varede i flere år.

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Somalia, ville vi behøve 0.7 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

I over 2.500 år har Somalia været befolket af somaliere. Siden 900-tallet, da hovedstaden, Mogadishu, blev grundlagt, har landet været overvejende muslimsk og næsten hele befolkningen er muslimer. Det der imidlertid skaber konflikter blandt den somaliske befolkning er opdelingen i seks separate hovedklaner: Darod, Dir, Digili, Ishak, Hawiya og Rahanwin. Under disse findes en række underklaner, der igen er delt op i hundreder af små klaner. Klansystemet i Somalia er præget af magtkampe og voldelige konflikter. Under kolonitiden var Somalia både under britisk, fransk og italiensk styre. I 1977 gik Somalia i krig mod Etiopien og forsøgte at få Ogaden-provinsen, der før kolonitiden var en del af det somaliske område, tilbage.

Somalia blev selvstændigt i 1960 og kort derefter overtog kommandanten Siad Barre magten ved et militærkup, støttet af Sovjetunionen. I 1991 blev diktatoren Barre væltet og der udbrød borgerkrig mellem flere af klanerne i landet. Samme år erklærede det nordvestlige område, Somaliland, sig uafhængigt. I 1998 fulgte den nordøstlige region, Puntland, efter og erklærede sig midlertidigt uafhængigt. Den sydlige del blev styret af forskellige rivaliserende grupper.

Samfund og politik

Vold og lovløshed har præget Somalia siden præsident Siad Barre blev væltet i 1991. Landet er i dag uden en fungerende regering, politistyrke eller nationalt retsvæsen. Befolkningen er afhængigt af klansystemet og mere eller mindre officielle islamiske retssystemer for at få beskyttelse. Alle overgangsregeringer dannet siden 2000 har været svage og har kun kontrolleret en lille del af landet. Regionen Puntland har de senere år haft store udfordringer knyttet til piratvirksomhed og somaliske pirater er blevet en stor trussel mod international skibsfart i området. Det meste af det sydlige og centrale Somalia er styret af islamistiske grupper og er præget af konflikt. I 2010 var hele 1 ud af 6 somaliere på flugt. Tørken, der ramte Somalia i 2010, kombineret med de konflikter, der raser i landet, har ført til ekstrem hungersnød i store dele af landet. Hungersnøden er værst i den sydlige del af landet, der er kontrolleret af den ekstreme islamistiske gruppe Al-Shabaab.

Præsident Mohamed Abdullahi Mohamed, også kendt som ”Farmajo”, blev valgt af parlamentsmedlemmer i hovedstaden Mogadishu i februar 2017.

Den dobbelte amerikanske-somaliske borger tjente som premierminister i otte måneder mellem 2010 og 2011, da han blev populær ved at sikre regelmæssig betaling af hærlønninger.

Han har udtrykt, at han er parat til at tale med de islamistiske al-Shabab-militanter.

Økonomi og handel

Den somaliske økonomi er i høj grad præget af den politiske situation i landet og af manglen på en fungerende infrastruktur. Landbrug, i form af husdyrhold, giver arbejde til størstedelen af befolkningen. Landets eksportindtægter kommer også primært fra kvægbrug. I den sidste tid er indtægten fra kvæghandelen gået ned, fordi mange golfstater har forbudt importen af somalisk kvæg. Grunden til dette er, at man frygter at kvæget smittet med sygdommen Rift Valley fever, der kan overføres fra dyr til mennesker.

Den somaliske økonomi er stærkt afhængig af overførsler fra somaliere, der bor i udlandet. Årligt overfører emigrerede somaliere omkring 12 milliarder dollar til slægtninge i hjemlandet.

På trods af manglen på en central magt, er servicesektoren vokset og der findes private initiativer indenfor kommunikation og infrastruktur. Alligevel er en reel forbedring af den økonomiske situation og adgang til udviklingsstøtte vanskelig, på grund af de interne konflikter i landet.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Somalia på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet