[[suggestion]]
Storbritannien

Nøgletal og fakta

Hovedstad

London

Etniske grupper

Hvide, sorte, indere, pakistanere og andre

Sprog

Engelsk, walisisk, gælisk

Religion

Kristne 71%, muslimer 3%, hinduer 1%, andre / uspecificeret / ingen 25%

Bruttonationalindkomst per indbygger

42 656 PPP$

Andre landesider

Geografi

Storbritannien er en sammenslutning af fire regioner: England, Wales, Nordirland og Skotland. Det meste af Wales og Skotland er højland, med dale, søer og smalle fjorde. England og Nordirland består af sletter med vidtstrakte bakker. De britiske øer ligger på den europæiske kontinentalsokkel, hvilket giver lavvandede farvande, som er ideelle til fiskeri. Klimaet er tempereret med store nedbørsmængder i løbet af året. Temperaturen varierer meget lidt og er påvirket af den varme Golfstrøm, der løber langs øens vestkyst. Der er varmest og tørrest i de sydøstlige dele, som er påvirket af nærheden til kontinentet. Der er koldere og vådere i de nordlige dele af landet. Storbritannien kæmper med store miljøproblemer. Luftkvaliteten i byerne er meget dårlig og udslip fra industrien forurener drikkevandet. Regeringen lancerede en række omfattende initiativer i 1970’erne og 80’erne og langsomt men sikkert er situationen forbedret.

Earth Earth Ecoprint

2.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Storbritannien, ville vi behøve 2.7 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

De britiske øer blev erobret af romerne i år 100 f. Kr. Øerne havde indtil da været beboet af keltere og andre folkeslag, som vi ved meget lidt om. Efter romerne trak sig tilbage i 400-tallet blev øerne erobret og plyndret gentagne gange af normannerne, skandinaviske vikinger og sakserne. Omkring år 1100 blev kongerigerne England og Skotland grundlagt. De to naboer kæmpede mange kampe indtil 1707, da de gik sammen i et forenet rige. De næste århundreder erobrede britiske søfolk og opdagelsesrejsende store landområder i hele verden. Meget af grunden til, at briterne var i stand til at bygge historiens største imperium var det teknologiske forspring, de fik, da den industrielle revolution fandt sted i Storbritannien i 1800-tallet. Landet var en af de vigtigste spillere i både verdenskrigene i 1900-tallet og efter Anden Verdenskrig, blev de fleste dele af riget til selvstændige stater. I efterkrigstiden markerede Storbritannien som en central aktør i international politik.

Samfund og politik

Storbritannien er et konstitutionelt monarki, hvor det er statsministeren, der udøver den reelle magt. Det britiske underhus er et af ​​verdens ældste parlamenter, der stammer fra sammenlægningen af ​​Skotland og England i 1707. Dens politik er domineret af Labour partiet og Det Konservative Folkeparti, men også en række mindre partier har pladser i parlamentet. Storbritannien har en af ​​de fem permanente pladser i FN's Sikkerhedsråd og har været en af ​​de førende aktører i Den Europæiske Union (EU) og NATO. Landet har meget stor indflydelse på international politik, og har en lang tradition for samarbejde med USA. Storbritannien har stærke bånd til deres tidligere kolonier, og mange indvandrere fra disse lande har bidraget til at gøre landet multi-kulturelt og multi-etnisk. Arbejdsløsheden er lav og en stærk velfærdsstat bidrager til at landet har en af ​​verdens højeste levestandarder.

Ved folkeafstemningen om Storbritanniens EU-medlemsskab i 2016, stemte flertallet nej til et fortsat EU-medlemsskab (BREXIT). De er dog ikke endnu formelt udmeldt af EU. Premiereminister Theresa May lovede i sin store tale i Januar 2017 omkring Brexit og Storbrittaniens fremtid, at udmeldelsesforhandlingerne med EU begynder i slutningen af marts 2017. Forhandlingerne kan først igangsættes når Storbritannien formelt har udløst den såkaldte artikel 50 i EU-reglerne. Forhandlingerne skal overstås på to år og vil handle om i hvilken grad briterne får adgang til det indre marked og handelszonen. 

Økonomi og handel

Storbritannien har en af ​​verdens største økonomier og var en af ​​grundlæggerne af organisation, G8, som samler verdens rigeste lande. Én procent af arbejdsstyrken, arbejder i et højt udviklet landbrug, der producerer mere end 60 procent af landets behov for landbrugsprodukter. Lige siden den industrielle revolution og efterkrigstiden har Storbritannien været et af ​​verdens førende industrilande, men i de seneste årtier er industrien af finansiel virksomhed, forsikringsselskaber, investeringsselskaber og turisme. Landet har en omfattende olieindustrien, men er afhængig af at importere olie for at imødekomme efterspørgslen. London er et vigtigt finansielt center, som står for flere finansielle transaktioner end nogen anden by i verden.

Kilder: BBC, FN-Sambandet Norge, CIA World Factbook

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Storbritannien på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet