[[suggestion]]
Tuvalu

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Funafuti

Etniske grupper

Polynesiere 96%, mikronesiere 4%

Sprog

Tuvalsk, engelsk, samoansk, kiribatisk

Religion

Kristne 98%, ba'hai 1%, andre/ingen 1%

Bruttonationalindkomst per indbygger

3 651 PPP$

Andre landesider

Geografi

Tuvalu ligger i det sydlige Stillehav, med Kiribati, Fiji og Samoa som sine nærmeste naboer. Landet strækker sig over ni øer, hvoraf fem er koralrev. Dårlig jord og begrænsede mængder fersk vand gør øerne uegnet til landbrug. Klimaet er tropisk med kraftig nedbør, hyppige storme og få variationer mellem sæsonerne. Skovrydning og forurening af drikkevand udgør alvorlige trusler for miljøet, og østaten deltager aktivt i de internationale miljøorganisationer. Tuvalus højeste punkt er kun 4,5 meter over havets overflade, hvilket gør landet særligt sårbar over for ændringer i vandstanden.

Historie

Der var omfattende kontakt mellem Tuvalu og de omkringliggende øer, Samoa og Tonga, før de fik kontakt med omverdenen. Europæerne kom her for første gang i 1500-tallet, men først i 1800-tallet blev der etableret et tættere bånd i takt med, at hvalfangsten i Stillehavet steg. I begyndelsen af ​​1900-tallet blev øerne en del af den britiske koloni Gilbert og Ellice øerne. Som i mange andre kolonier over hele verden, var dette en fusion på tværs af etniske linjer, med primært polynesiere på Ellice øerne og mikronesiere på Gilbert Islands. Efter flere år med etniske konflikter blev Ellive øerne adskilt fra kolonien i 1974, og i 1978 fik øerne deres uafhængighed under navnet Tuvalu.

Samfund og politik

Tuvalu er en del af Commonwealth of Nations og statens formelle leder, er den engelske regent. Landet ledes af en ceremoniel guvernør, udpeget efter indstilling af den demokratisk valgte premierminister. Tuvalu har ingen formelle politiske partier. Parlamentet tæller 15 pladser og vælges for fire år ad gangen. Politikken er domineret af familiebånd og personlige kvaliteter. Parlamentet udpeger en statsminister, der efterfølgende udvælger fem personer til at sidde i regering. Den vigtigste politiske kamp er at bekæmpe de globale klimaforandringer, der påvirker østaten i stadigt større omfang.

Økonomi og handel

Tuvalu er et af verdens mindst udviklede lande, men er kendt for at have en fornuftig økonomi med balance i statsbudgettet. Den eneste eksportvare er tørret kokos og befolkningen lever for det meste af fiskeri og enkle landbrug. Landets isolerede beliggenhed betyder, at turismen er meget lille. En betydelig del af BNP består af penge sendt hjem fra emigranter. Regeringen får en del indtægter fra salg af mønter og frimærker, men landet er afhængig af støtte fra lande som den kinesiske provins Taiwan, Japan og New Zealand. I 2000 udlejede regeringen landets nationale Internet domæne (.tv) til et amerikansk selskab, hvilket har ført til en betydelig stigning i indtægterne.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Tuvalu på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet