[[suggestion]]
Uganda

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Kampala

Etniske grupper

Baganda 16.9%, banyakole 9.5%, basoga 8.4%, bakiga 6.9%, iteso 6.4%, langi 6.1%, acholi 4.7%, bagisu 4.6%, lugbara 4.2%, bunyoro 2.7%, andre/uspecificeret 29.6%

Sprog

Engelsk, ganda/luganda, Niger-Congosprog, nilo-sahariske sprog, swahili, arabisk

Religion

Katolikker 41.9%, protestanter 42%, muslimer 12.1%, andre/uspecificeret/ingen 4%

Befolkningtal

33.435.000

Styreform

Republik

Areal

241.550 km2

Valuta

Ugandisk shilling

Bruttonationalindkomst per indbygger

1 819 PPP$

Nationaldag

9. oktober

Andre landesider

Geografi

Det centralafrikanske plateau udgør omkring tre fjerdele af Ugandas landareal og det meste af landet ligger ca. 900 meter over havets overflade. Klimaet er primært tropisk og temperaturen er næsten altid omkring de 22 grader. Store dele af landet er dækket af savanne, specielt efter det meste af landets regnskov er blevet fældet. Victoriasøen deles mellem Uganda, Tanzania og Kenya og danner en del af Ugandas sydlige grænse. Den før i tiden så fiskerige sø trues i dag af alvorlige miljøproblemer. Multinationale selskaber ødelægger fiskebestanden ved at overfiske med trawlere. Derudover er dele af søen i gang med at gro til, på grund af store mængder af vandhyacinter og fordi vandstanden synker støt. Krybskytteri, skovfældning, overgræsning og jorderosion er andre miljøproblemer, som Uganda kæmper med.

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Uganda, ville vi behøve 0.7 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Det nordlige Uganda har været beboet siden år 3.000 f. Kr. af folk som var indvandret fra Nubien. Senere kom blandt andre bantutalende folk vestfra og folk af hamitisk afstamning fra nordøst. I de nordlige områder udviklede der sig forskellige klansamfund, mens man i syd fik diverse kongedømmer. Omkring 1840 blev de nordlige områder angrebet af egyptiske og sudanesiske slavehandlere og kort tid efter kom de første europæiske opdagelsesrejsende til landet. I 1890 indgik England og Tyskland en aftale, der gik ud på, at Uganda fik status som et britisk protektorat. Derefter var landet under engelsk styre indtil det blev selvstændigt i 1962. De næste ni år, inden Idi Amin tog magten i et militærkup i 1971, var præget af ustabilitet. Efter en brutal og korrupt periode som leder af landet blev Idi Amin væltet i 1979. Idi Amin var en brutal leder, der under sit styre dræbte op imod 300.000 personer i Uganda. Efter han blev væltet flygtede han til Saudi Arabien, hvor han boede indtil sin død i 2003. Han blev aldrig stillet for en menneskerettighedsdomstol, trods sine forbrydelser. Ugandas nuværende præsident, Yoweri Museveni, har siddet på magten siden 1986.

Samfund og politik

Museveni kom til magten ved et statskup i 1986. I mange år brugte den vestlige verden Museveni som et godt eksempel, men i de seneste år er kritikken imod ham steget. Dette skyldes især, at de demokratiske spilleregler ikke følges. Selvom der i 2005 blev indført et flerpartisystem, domineres Ugandas politik af Museveni og hans parti. Der er flerpartivalg hvert 5. år, men ingen begrænsning for hvor mange perioder statslederen kan sidde. I 2011 blev Museveni igen valgt til præsident med knap 70% af stemmerne. Den efterfølgende periode har været præget af strid mellem præsidenten og oppositionen, grundet anklager om valgfusk. Politiet har de senere år fået kritik for at slå hårdt ned på demonstrationer og forsamlinger, arrangeret af den politiske opposition. Efter at have terroriseret befolkningen i Norduganda i over 20 år, blev oprørsgruppen drevet ud af landet. Uganda er en af de lande i verden, der har højest befolkningsvækst, samtidig med at det har været hårdt ramt af AIDS-epidemien, og har derfor en meget ung befolkning. Over 50% af befolkningen er under 18 år. Seksuelle minoriteter udsættes for diskriminering, og homoseksualitet er forbudt i Uganda.

Økonomi og handel

Omkring 70 procent af befolkningen i Uganda er bønder, og selvom størstedelen af landbruget bruges til selvforsyning, eksporteres der en del kaffe og fisk. Kaffe er den klart vigtigste eksportvare og har i perioder stået for 90 procent af landets eksportindtægter. Landet er derfor utrolig sårbart overfor ændringer i kaffeprisen på verdensmarkedet. Uganda havde et relativt godt økonomisk udgangspunkt da landet blev selvstændigt i 1962. Idi Amin udviste imidlertid det der var af udenlandske firmaer og ekspertiser i hans regeringstid, hvilken gik hårdt ud over landets økonomi. Den langvarige konflikt med LRA har også påvirket økonomien negativt. Selv om Uganda fortsat regnes for at være meget fattigt, har landet oplevet stor økonomisk vækst de sidste par år. Mangel på energi og elektricitet er derimod en stor udfordring for udviklingen af industrien. Det er den udbredte korruption også, da det påvirker evnen til at levere offentlige tjenester og til at tiltrække investeringer til landet.

Der er til gengæld store forventninger til de relativt store og brugbare oliefund, der er gjort i løbet af de sidste par år i Lake Albert. Oliefundene vil hjælpe Uganda med lettere at få adgang til lån. Resultatet kan blive, at landet bliver mindre afhængigt af bistand i fremtiden.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Uganda på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet