[[suggestion]]
Zimbabwe

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Harare

Etniske grupper

Afrikansk 98% (Shona 82%, ndebele 14%, andre 2%), blandet og asiatiske 1%, hvide mindre end 1%

Sprog

Engelsk (officielt), Shona, Sindebele (det sprog Ndebele, også kaldet ndebele)

Religion

Syncretic (delvis kristne og delvis indfødt tro) 50%, kristne 25%, oprindelige trosretninger 24%, muslimer og andre 1%

Befolkningtal

13.771.721

Styreform

parlamentarisk demokrati

Areal

390.757 km2

Bruttonationalindkomst per indbygger

2 027 PPP$

Andre landesider

Geografi

Landskabet i Zimbabwe er meget varieret. Midt i landet findes høje bjergområder og skovklædte savanner. Landets vestlige dele består af sump- og vådområder. I den østlige del af landet vokser en tæt jungle langs bjergkæden Inyanga, der danner en naturlig grænse mod nabolandet Mozambique. Klimaet er subtropisk, og temperaturen varierer meget. Landet har meget lidt nedbør, og flere områder er for tørre til at drive landbrug. Størstedelen af regnen kommer mellem november og marts, og varierer ofte fra år til år. Landet har store miljøudfordringer, særligt indenfor landbruget. Brugen af giftige sprøjtemidler er blandt de højeste i verden. Skovrydning og jorderosion truer med at ødelægge jorden, og i byerne forurenes luften af den tunge industri og trafik. Flere truede dyrearter er i fare for at blive udryddet, fordi snigskytter kan bevæge sig frit i nationalparkerne.

Ecoprint

0.6 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Zimbabwe, ville vi behøve 0.6 jordkloder.
Se indikatoren for økologiske fodaftryk.

Historie

Zimbabwe betyder ’stort stenhus’, og landet er opkaldt efter byen, der lå i området i 1200-tallet. Zimbabwe var et rigt handelscentrum, hvor der på dets højeste boede mere end 20.000 mennesker. I 1400-tallet blev byen forladt, efter klimaet forandrede sig og gjorde jorden ufrugtbar. De næste århundreder begyndte europæerne at komme til området, og de lokale kongedømmer mistede magten. Det britiske Sydafrika-kompagni fik kontrol over det område, vi i dag kender som Zimbabwe, indtil landet i 1962 blev en britisk koloni under navnet Syd-Rhodesien. I 1962 kom det racistiske parti Rhodesisk Front til magten efter en klar valgsejr, og i 1965 erklærede landet sig uafhængigt fra det britiske Commonwealth. Landet fik navnet Rhodesien og blev styret af et hvidt mindretal. FN vedtog i 1968 en resolution, der forbød medlemsstater at handle med landet. En sort modstandsbevægelse voksede frem og drev guerillakrig mod regeringen op gennem 1970’erne. I 1980 blev landet selvstændigt under navnet Zimbabwe og har indtil den 21. november 2017 været styret af Robert Mugabe.

Samfund og politik

I teorien er Zimbabwe en parlamentarisk republik med flerpartisystem. Siden selvstændigheden i 1980 er grundloven blevet ændret flere gange for at øge præsident Robert Mugabes magt. Mugabes parti har ZANU-PF kontrolleret de fleste dele af samfundet. Oppositionen har været splittet, og forfulgt af sikkerhedspolitiet CIO. Fejlslagne forsøg på at omfordele jorden fra den hvide overklasse til den sorte underklasse har fået katastrofale følger for landet. Store landbrugsområder er ødelagt, fordi de nye jordejere ikke er oplært til at drive det avancerede landbrugsmaskineri. I 1990 gik landet ind i en økonomisk krise. Mere end tre millioner mennesker er flygtet, og den zimbabwiske dollar er værdiløs. Skoler og universiteter, der tidligere var blandt Afrikas bedste, står tomme. Sygehusene er overanstrengte, hvilket går ud over de mange AIDS-syge i landet. Elektrisk strøm rationeres, benzin er ikke til at få fat på, og landet er truet af hungersnød. Mugabes regime har lagt skylden for problemerne over på Storbritannien og andre vestlige lande, som de hævder vil vælte præsidenten og erobre landet. Efter valget i 2008 blev der stiftet en overgangsregering, hvori dele af oppositionen fik plads. Overgangsregeringen skulle efter planen sidde frem til en ny grundlov blev vedtaget. I begyndelsen af 2013 blev Mugabe og oppositionslederen enige om et forslag til en ny grundlov, der er blevet vedtaget. Dog er der dele af grundloven, der først skulle træde i kraft efter 10 år.

Mugabe træder af

I oktober 2017 opstod en øget spænding mellem Mugabe og hans kone, Grace Mugabe, på den ene side og hans vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, på den anden. Konflikten mellem de to parter resulterede i, at Mugabe fyrede vicepræsidenten den 6. november 2017 med argumentet om, at Mnangagwa udviste en illoyal og forræderisk adfærd. Dette efterlod imidlertid Mugabes kone som efterfølger til præsidentembedet. Mugabes handlinger medførte efterfølgende stor utilfredshed blandt befolkningen, i militæret og internt i Mugabes parti, Zanu-PF. Den 15. november slog militæret til og overtog kontrollen over hovedstaden Harare og satte Mugabe i husarrest. Efterfølgende krævede militæret, der afviste beskyldninger om militærkup, at Mugabe trådte af som præsident den 20. november. Denne frist blev imidlertid overtrådt, men allerede dagen efter kunne landets parlamentsformand, Jacob Mudenda, læse en meddelelse fra Mugabe op, hvor han udtalte, at han nu selv havde taget beslutningen om at træde af for at sikre stabiliteten i landet.

Dette har overladt præsidentembedet til den tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa indtil Zimbabwes befolkning skal til valg i 2018.

Økonomi og handel

Zimbabwes økonomi har været i nedgang siden begyndelsen af 1990’erne, da landet blev ramt af tørke. Mange højtuddannede flyttede, og regeringen måtte optage store lån for at importere majs og andre madvarer. Verdensbanken og Den Internationale Valutafond satte gang i en række programmer for at få økonomien på ret kurs igen, men trak sig ud, da landet stoppede med at betale afdragene på de mange lån. Den politiske situation har ført til, at mange vestlige lande tilbageholder bistand og nægter at handle med Zimbabwe. I løbet af 00’erne udviklede situationen sig til en dyb økonomisk krise. Industrien fungerede kun delvist, og der var mangel på elektrisk strøm og kvalificeret arbejdskraft. Landbruget var næsten helt ødelagt efter de katastrofale jordreformer i 1990’erne og 00’erne. Eftersom pengene har mistet næsten al værdi, er stadig flere afhængige af at bytte varer og tjenester for at kunne overleve. I 2009 begyndte økonomien alligevel at forbedres lidt efter overgangsregeringen blev valgt.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Zimbabwe på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet