[[suggestion]]
Algeriet
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Algier

Etniske grupper

Arabiske berbere 99%, europæere og andre 1% (Selvom næsten alle algeriere oprindeligt er berbere, er det kun omkring 15% som identificerer sig som det)

Sprog

Arabisk (officielt), fransk, berbiske dialekter: Tamazight, tachawit, mzab og tamahaq

Religion

Sunnimuslimer 99%, kristne og jøder 1%

Befolkningtal

42 008 054

Styreform

Republik

Areal

2 381 740 km2

Valuta

Dinar

Bruttonationalindkomst per indbygger

12 037 PPP$

Nationaldag

1. november

Andre landesider

Geografi

Algeriet er Afrikas største land målt i areal og ligger på kontinentets nordkyst ved Middelhavet. Sahara-ørkenen dækker over 4/5-dele af Algeriets areal. Atlasbjergene adskiller middelhavskysten fra Sahara ørkenen i det sydlige Algeriet, hvor klimaet er tørt og varmt. I disse områder fandt man i 1950erne olie, som blev Algeriets vigtigste eksportvare. I kystområdet er der middelhavsklima og mange bakker og bjerge. I bjergområderne kan vintrene være meget kolde. Området Tall Atlas mellem kysten og ørkenen er frugtbart. Algeriet er meget udsat for tørke og vandmangel og forurening er et stort problem. Kun 3 % af landets areal kan bruges til landbrug.

Historie

På grund af sin centrale beliggenhed har Algeriet gennem historien fungeret som handelsrute mellem Europa, Afrika og Mellemøsten. Derfor er Algeriets befolkning blevet en blanding af mange folkeslag. Berberne var de første beboere i området. Algeriet kom under arabisk indflydelse i 600-tallet og i 1500-tallet  erobrede spanierne området. Algeriet blev senere anerkendt som en provins under det Osmanniske Rige. Den franske erobring af Algeriet startede i 1830, og landet endte som en fransk provins. Den lokale befolkning kæmpede i flere årtier imod kolonimagten, blandt andet ledt af den algeriske berber emir Abd al-Qadir. Den national frihedsbevægelse FLN startede en militær frihedskrig mod Frankrig i 1954. Fredsaftalen blev underskrevet otte år senere og Algeriet fik sin uafhængighed tilbage. I 1992 udbrød en borgerkrig i Algeriet, som startede da regeringen standsede parlamentsvalget, som det islamistiske parti Front for islamisk frelse (FIS) var lige ved at vinde. Den blodige borgerkrig sluttede i begyndelsen af 00'erne. Over 150.000 mennesker mistede livet i løbet af krigen.

Økologiske fodaftryk

1 3

1,4

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Algeriet ville vi bruge 1,4 jordkloder.

Samfund og politik


Da Algeriet blev uafhængigt fra Frankrig i 1962 blev landet styret af ét parti; Den nationale befrielsesfront FLN. Efter folkelig opstand blev andre partier tilladt i 1989. I dag er der over 30 politiske partier i Algeriet, men det største parti i parlamentet er fortsat Den nationale befrielsesfront (FNL), som blev etableret som en del af kampen for landets selvstændighed. Politiske spændinger og vold har domineret politikken i Algeriet, og præsidenten og militæret har meget stor magt. Den nuværende præsident Abdelaziz Bouteflika har siddet på magten siden 1999 og et af målene i hans politik er at bekæmpe yderligtgående islam. Oppositionen har flere gange kritiseret Bouteflika for valgsvindel og for at få gennemført forfatningsændringer, som gør, at han kan sidde som præsident i flere perioder. Sådanne tiltag har gjort den demokratiske fremgang usikker. Under det arabiske forår i 2011 udbrød der demonstrationer for mere demokrati i landet. Det førte til at undtagelseslovene, som har varet siden starten af borgerkrigen, blev afviklet. Oprøret var dog ikke så omfattende, som i mange af nabolandende, da militæret forblev loyalt overfor regimet. Derfor medførte det Arabiske Forår heller ikke et regimeskifte i Algeriet. 

Algeriets oprindelige befolkning, berberne, har længe kæmpet for at bevare sin kultur og sit sprog, tamazight, selvom arabisk er det officielle sprog. 

Menneskelig udvikling

14

89 av 188

Algeriet er nummer 89 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel


Algeriets vigtigste eksportvarer er olie og gas. Jævnlige olie- og gasfund har styrket landets økonomi, som i flere årtier var svag på grund af konflikter og politiske uroligheder. Udenlandske olieselskaber er meget interesserede i Algeriets olieressourcer, som vurderes til at være på 12 milliarder tønder. De vigtigste markeder for Algeriets eksport er Italien, USA og Frankrig.

Olie og gas udgør 95% af Algeriets eksport og 30% af bruttonationalproduktet (BNP). Til trods for dette er fattigdom fortsat et stort problem i landet og arbejdsløsheden er høj, særligt blandt de unge. Algeriets økonomi er meget følsom overfor markedsprisen på olie, hvilket gør den økonomiske situation ustabil.  Udbredt korruption og en lav standard på offentlige tjenester har ført til utilfredshed blandt befolkningen. I 2011 oplevede landet en prisstigning på korn og sukker i kølvandet på demonstrationerne og det arabiske forår i Tunesien. Prisstigningerne medførte protester blandt befolkningen, men protesterne lagde sig igen efterfølgende.   

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Algeriet på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

45 350 141

Mennesker i Algeriet

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 2 7

2,8

børn per kvinde i Algeriet

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23

23

børn der dør per 1000 levendefødte i Algeriet

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

4

12 037

BNP per indbygger i PPP-dollar i Algeriet

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Algeriet

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 9

3,98

ton CO2-udslip per person i Algeriet

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Algeriet

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 2 9 10

7,2

af 10 personer har adgang til rent vand i Algeriet

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 1 10

8,14

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Algeriet

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

11,85

er forventet antal år i skolen i Algeriet