[[suggestion]]
Andorra
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Andorra La Vella

Etniske grupper

Spaniere 43%, andorranere 33%, portugisere 11%, franskmænd 7%, andre 6% (1998)

Sprog

Catalansk (officielt), fransk, spansk, portugisisk

Religion

Katolicisme

Befolkningtal

76 953

Styreform

Parlamentarisk demokrati

Areal

468 km2

Valuta

Euro

Nationaldag

8. september

Andre landesider

Geografi

Andorra ligger i Pyrenæerne. Landskabet er præget af ujævnt bjergterræn med højder på over 2000 meter. Landets højeste punkt er Pic de la Pedrosa. Floderne Valira del Nort og Valire d’Oriente mødes midt i landet og danner floden Valira. Floden løber mod sydøst og munder ud i en af bifloderne til Ebro i Spanien. Klimaet i Andorra er som i nabolandende Spanien og Frankrig, men på grund af højden er der mere sne om vinteren og lidt køligere om sommeren.

Tømmer har længe været Andorras eneste eksportvare. De største miljøudfordringerne i Andorra er knyttet til skovfældning og overgræsning af bjergsiderne, hvilket bevirker, at vind, regn, oversvømmelser og sne skyller den dyrkbare jord væk. De beboede bjergdale døjer med høj luftforurening fra trafik.

Historie

Andorra blev en selvstændig stat i 819, da Karl den Store af Frankrig gav landet selvstændighed i bytte for at støtte krigen mod maurerne. I 1278 fik den spanske biskop af Urgel og den franske greve af Foix delt lederskab over Andorra. Andorras styre forblev delt mellem den spanske biskop og den franske stat frem til 1993.  

I 1930’erne steg utilfredsheden over det politiske og økonomiske styre i landet. Utilfredsheden førte til almen stemmeret for befolkningen, og i 1933 blev der for første gang afholdt valg i landet. Kun mennesker over 25 år med en familie, og som havde boet i landet i mindst tre generationer, fik lov at stemme. Kvinder fik først stemmeret i 1970.

I 1981 blev der for første gang oprettet en regering i landet. Regeringen startede arbejdet med en egen grundlov. I 1993 støttede et stort flertal af befolkningen den nye grundlov, og Andorra blev en selvstændig stat. Landet beholdte imidlertid den spanske biskop af Urgel og den franske præsident som officielle statsoverhoveder.

Økologiske fodaftryk

Ingen statistik tilgængelig

0,0

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Andorra ville vi bruge 0,0 jordkloder.

Samfund og politik

Formelt er Andorra et konstitutionelt fællesfyrstedømme, da den spanske biskop af Urgel og den franske præsident er landets statsoverhoveder. I virkeligheden er Andorra et parlamentarisk demokrati. Den udøvende magt ligger hos en regering, som bliver ledet af en regeringspræsident. Den lovgivende magt ligger hos et generalråd, som bliver valgt hvert fjerde år. Halvdelen af repræsentanterne bliver valgt af landets syv sogn, mens resten bliver valgt direkte af hele landet. Generalrådet vælger regeringspræsidenten, som alene vælger regeringen. Frankrig og Spanien deler det militære ansvar for Andorra. Landet er ikke med i EU, men har bevaret nære forbindelser med både Frankrig og Spanien, og har flere samarbejdsaftaler med EU.

Andorra har en høj levestandard med gratis sundhedsydelser for syge og arbejdsløse. Den gennemsnitlige levealder er blandt de højeste i verden. Kvinder og mænd er ligestillet i landets love, men kvinder tjener i gennemsnit mindre end mænd. Landet har også flere gamle traditioner og normer, som gør, at samfundet er kønsdelt. Landet får meget kritik for sine strenge regler for immigration, som gør det meget vanskelig at få statsborgerskab i landet.

Menneskelig udvikling

17

39 av 188

Andorra er nummer 39 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Andorras økonomi var frem til 1900 tallet baseret på landbrug. Mod slutningen af 1900-tallet voksede handel og turisme frem som de vigtigste industrier. Andorra har ingen skat på salg af varer, hvilket har medvirket til at tiltrække turister til landet. De fleste turister kommer om vinteren for at benytte sig af landets gode vintersportsanlæg. Hvert år besøger over 10 millioner turister det lille land.

Andorra har længe været kendt som et bank- og finanscentrum. Gunstige skatteordninger førte til at mange internationale firmaer og rige enkeltpersoner flyttet virksomheder til Andorra. Dette gav landet et rygte om at være et skatteparadis. I de senere år er der blevet indført nye skatter, og økonomien er blevet mere åben for være med til at nedkæmpe rygtet. Selv om landet ikke er med i EU, er Euro blevet brugt som valuta siden 2002.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Andorra på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

77 460

Mennesker i Andorra

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 1

1,2

børn per kvinde i Andorra

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3

3

børn der dør per 1000 levendefødte i Andorra

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5 6 4

6,55

ton CO2-udslip per person i Andorra

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Andorra

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 1

9,1

af 10 personer har adgang til rent vand i Andorra