[[suggestion]]
Antigua og Barbuda
 
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Saint John

Etniske grupper

Afrikansk oprindelse 87.3%, afrikansk + europæisk oprindelse 4.7%, europæisk oprindelse 1.6%, andre 6.4% (2011)

Sprog

Engelsk (officelt), lokale dialekter

Religion

Protestanter 68.3%, romersk-katolikker 8.2%, andre 12.2%, uspecificeret/ingen 11.4% (2011)

Befolkningtal

102 000 (2017)

Styreform

Konstitutionelt monarki

Areal

440 km2

Valuta

Østcaribiske dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

21 010 PPP$

Nationaldag

1. november

Andre landesider

Geografi

Antigua og Barbuda er en østat bestående af tre lavtliggende øer i den østlige del af Det Caribiske Hav. Den tredje ø, foruden Antigua og Barbuda, er Redonda – en lille ubeboet ø formet som en stejl klippe. Antigua er en kalksten-ø omgivet af koralrev samt flere små øer. Barbuda er en flad og skovdækket koralø - 40 kilometer nord for Antigua.

Klimaet i Antigua og Barbuda er tropisk. Øerne er udsat for tropiske orkaner og har en gennemsnitlig nedbørsmængde på 990 millimeter om året. I 2017 blev Barbuda hårdt ramt af orkanen Irma. Omkring halvdelen af indbyggerne blev hjemløse, og genopbygningen kostede mere end 100 millioner amerikanske dollar.

De største miljøproblemer er mangel på ferskvand og ødelæggelser af koralrev, som er forårsaget af orkaner og turisme.  

Historie

Cristoffer Columbus kom til øgruppen i 1493. Øerne havde på daværende tidspunkt allerede været beboet i 4000 år. I 1667 blev øerne en britisk koloni. Sukkerplantagerne var den vigtigste indtægtskilde, og samfundet blev holdt oppe med slavearbejdskraft.  Udnytteles af arbejdere i slavelignende forhold varede frem til 2. Verdenskrig, selv om slaveriet blev afskaffet over 100 år tidligere. I 1939 blev landets første fagforening grundlagt, hvilket har bedret arbejdernes leveforhold. Antigua og Barbuda blev selvstændig i 1981, men er fortsat en del af det britiske Commonwealth. Efter selvstændigheden blev turismen landets vigtigste indtægtskilde.

Arbejderpartiet i landet (ALP) vandt valget i 1951 og har siden, med undtagelse af årene 1971-1976, beholdt flertallet i parlamentet fra 1951 til 2004. Statsministeren, Vere Bird, og hans familie blev anklaget for korruption og våbensmugling til Colombia. Skandalerne forårsagede store demonstrationer, som førte til et historisk nederlag for partiet i 2004. Efter 8 år som oppositionsparti kom ALP hårdt tilbage i 2014 - med løfter om at forbedre landets økonomi med ny partileder. De sidder fortsat på magten i dag.

Økologiske fodaftryk

1 2 4

2,5

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Antigua og Barbuda ville vi bruge 2,5 jordkloder.

Samfund og politik

Antigua og Barbuda er en uafhængig parlamentarisk stat inden for Commonwealth, som består af Storbritannien og tidligere britiske kolonier. Landet er et monarki med den britiske dronning som formelt statsoverhoved, repræsenteret af en generalguvernør i landet. Udøvende magt ligger hos regeringen, og lovgivende magt hos de to kamre i parlamentet. Antigua og Barbuda har i praksis et topartisystem.

Øriget regnes som en af de mere velfungerende små østater i Caribien. Næsten hele befolkningen bor på Antigua. Levestandarden er højere end i mange af nabolandene. Alligevel er der en nok så stor andel af fattige mennesker. Blandt disse er der en stor del, der ikke har adgang til sanitæranlæg og rent vand.

Den del af befolkningen, der arbejder, har flere velfærdsgoder som pensionsordning og sygedagpenge. De som står uden for arbejdsmarkedet har få eller ingen støtte. Narkotikamisbrug forekommer hyppigt. Landet ligger langs smugleruten fra Syd- og Mellemamerika til Europa og USA. Regeringen har forsøgt at bekæmpe narkotikahandel og anden kriminalitet med strengere lovgivning og højere straffe.

Menneskelig udvikling

15

69 av 188

Antigua og Barbuda er nummer 69 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Det vigtigste erhverv i Antigua og Barbuda er turisme. Det har været landets hovederhverv siden 1960’erne og står for over halvdelen af landets bruttonationalprodukt (BNP). To amerikanske militærbaser på Antigua giver også betydelige indtægter. Sukkerindustrien, som tidligere var landets vigtigste erhverv, har mistet sin betydning på grund af nedgang i sukkerpriserne på verdensmarkedet.

Antigua og Barbuda har længe været kendt som et sted for tvivlsomme finansielle tjenester. Antigua fik også en kriminel stempling i regionen, hvad angik hvidvaskning af penge. Efter målrettede modtiltag erklærede det internationale kontrolorgan i 2001, at landet samarbejder fuldt ud i denne kamp. Landets økonomiske omdømme fik sig et slag i 2009, da landets største investor, en millionær fra Texas, blev tiltalt for bedrageri.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Antigua og Barbuda på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

99 505

Mennesker i Antigua og Barbuda

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 5

1,6

børn per kvinde i Antigua og Barbuda

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6

6

børn der dør per 1000 levendefødte i Antigua og Barbuda

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

6

21 010

BNP per indbygger i PPP-dollar i Antigua og Barbuda

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Antigua og Barbuda

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5 5

5,64

ton CO2-udslip per person i Antigua og Barbuda

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Antigua og Barbuda

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Ingen statistik tilgængelig
af 10 personer har adgang til rent vand i Antigua og Barbuda

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,90

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Antigua og Barbuda

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

12,97

er forventet antal år i skolen i Antigua og Barbuda

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

Ingen statistik tilgængelig
GII-indexen i Antigua og Barbuda

Jobb