[[suggestion]]
Bahrain
 
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Manama

Etniske grupper

Bahrainere 46%, asiater 45.5%, andre arabere 4.7%, afrikanere 1.6%, europæere 1%, andre 1.2% (2010)

Sprog

Arabisk (officielt), engelsk, farsi, urdu

Religion

Muslimer 73.7%, kristne 9.3%, jøder 0.1%, andre 16.9% (2017)

Befolkningtal

1 493 000 (2017)

Styreform

Konstitutionelt monarki

Areal

760 km2

Valuta

Bahrainsk dinar

Bruttonationalindkomst per indbygger

61 228 PPP$

Nationaldag

16. december

Andre landesider

Geografi

Bahrain er en lille østat i Den Persiske Golf, som består af over 30 øer. Der bor mennesker på seks af øerne, hvoraf den lavtliggende ø Bahrain er størst. Herfra er der broforbindelse til tre af de andre større øer samt nabolandet Saudi-Arabien.

Over 90% af Bahrains areal er sandørken og kun 2,9% af landet er dyrkbar jord. Til trods for at landet har meget ørken, er Bahrain grønnere end mange andre lande i regionen. Flere af vækstarterne har tilpasset sig ørkenen og det saltholdige miljø. Klimaet er varmt og tørt med høj luftfugtighed i sommerhalvåret. Temperaturen kan nå op på 50°C.

De engang store ferskvandsreserver er stort set opbrugt og størstedelen af vandet er afsaltet fra havet. Ørkenspredning er et af de mest centrale miljøproblemer foruden forurening af havet som følge af olieudslip.

Historie

Området, som i dag udgør Bahrain, har været befolket i mere end 4500 år. Familien al-Khalifa overtog magten i 1783. Besættelsen skete med støtte fra al-Sabah-familien i Kuwait og al-Saud-familien i dagens Saudi-Arabien. Disse tre sheikdynastier sidder fortsat på magten i de respektive land. Flere stormagter gjorde krav på Bahrain efter al-Khalifa-familiens overtagelse. Øriget søgte derefter beskyttelse hos Storbritannien, hvorpå landet blev britisk protektorat frem til selvstændigheden i 1971. 

Både før og efter selvstændigheden var der flere optøjer mod regimet. I 1994 kom indbyggerne med krav om politisk reform, og den nye emir, efter tronskiftet i 1999, udviste ønske om at modernisere landet. Men den nye grundlov i 2002 tilfredsstillede ikke folkets forventningerne, blandt andet fordi al-Khalifa-familien forblev ved magten. Kvindernes livsforhold blev alligevel mærkbart bedre i 2002, da man havde parlamentsvalg, hvor kvinder fik lov at stille op som kandidat. Valget var det første i Bahrain i 30 år.

Demokratioprøret, under Det Arabiske Forår i 2011, blev slået hårdt ned med hjælp fra medlemslande af Golfrådet (GCC) særligt Saudi-Arabien. Myndighederne mente, at demonstrationerne var støttet af Iran og var et angreb på sunnimuslimer. Emiren formåede at dæmpe oprøret, og i tiden derefter fulgte massearrestationer af regimekritikere. Over 1600 personer blev arresteret. Flere rapporter fra menneskerettighedsorganisationer fortæller om brug af tortur og vold. I 2013 blev det forbudt med protester og demonstrationer i hovedstaden Manama. Retssystemet har i løbet af de sidste år stadig dømt flere shia-muslimske oppositionelle, mens politi og sikkerhedsvagter er blevet frikendt for forbrydelser mod demonstranter.

Økologiske fodaftryk

1 2 3 4 8

4,9

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Bahrain ville vi bruge 4,9 jordkloder.

Samfund og politik

Bahrain er et konstitutionelt monarki styret af sheikdynastiet al-Khalifa. Landets øverste leder, Hamad ibn Isa Al-Khalifa, og hans familie besidder de betydelige politiske og militære stillinger. Nationalforsamlingen, som blev opløst i 1975 og genoprettet i 2002, består af 40 folkevalgte medlemmer i repræsentanthuset samt et råd med 40 medlemmer, som bliver udpeget af kongen. Politiske lister blev tilladt i 2002, men partier er fortsat forbudt.

I følge rapporter krænker Bahrains regering regelmæssigt statsborgernes ytrings- og pressefrihed. Urolighederne, som fortsat er i landet, er i stor grad grundet den langvarige konflikt mellem shiamuslimerne og sunnimuslimerne. Bahrain har siden selvstændigheden ført en pro-vestlig udenrigspolitik, og i 2014 vedtog regimet at deltage i den USA-ledede krigsførelse mod Islamisk stat (IS). Som en del af krigsførelsen mod terror blev brugen af de sociale medier indskrænket. De lukkede også TV-kanalen Al-Arabs, fordi de viste et interview med en shia-muslimsk oppositionspolitiker.

Bahrain har i flere år haft en territoriel uoverensstemmelse med nabolandet Qatar, og siden 2017 har øriget deltaget i flere sanktioner mod Qatar sammen med andre arabiske land.

Det sociale velfærdssystem er godt udbygget og levestandarden er ganske høj. Situationen for landets kvinder er bedre i Bahrain end i nabolandene. De har ret til at eje og arve ejendomme, har egne pas og kan rejse uden følge af en mandlig slægtning. De kan også vælge, hvilken slags tøj de ønsker at gå med. Arbejdslivet er alligevel langt fra ligestillet – f.eks. får kvinder lavere løn for samme arbejde.

Menneskelig udvikling

17

34 av 188

Bahrain er nummer 34 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Bahrain er en rig stat takket være store olie- og gasressourcer. Olieudvindingen startede for første gang i 1932. Før det var landets økonomi baseret på handel. Senere har olien dannet grundlaget for landets økonomi. I 2018 blev det kendt, at øriget havde gjort nye store fund af olie og gas. Det kan gøre Bahrain til en større petroleumsaktør end nogensinde.

Bahrain blev i 1980’erne et af de mest betydningsfulde bankcentre i Den Persiske Golf. Denne position er senere blevet udfordret af andre lande og fik en knæk som følge af oprøret i 2011. Men de sidste år har det bedret sig meget, særligt takket den øgede turisme i landet. Formel 1-løb, som er blevet arrangeret i Bahrain siden 2004, har også bidraget til at styrke landets stilling som et internationalt center.

Landbruget står for kun blot 1% af Bahrains bruttonationalprodukt (BNP), fordi kun under 3% af landet er dyrkbar jord. Produktionen består hovedsageligt af grøntsager og mejeriprodukter.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Bahrain på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

1 485 509

Mennesker i Bahrain

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 7

1,8

børn per kvinde i Bahrain

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7

7

børn der dør per 1000 levendefødte i Bahrain

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

16

61 228

BNP per indbygger i PPP-dollar i Bahrain

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Bahrain

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 9

21,98

ton CO2-udslip per person i Bahrain

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Bahrain

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

af 10 personer har adgang til rent vand i Bahrain

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 2

9,23

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Bahrain

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

12,85

er forventet antal år i skolen i Bahrain

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

2

0,181

GII-indexen i Bahrain

Jobb