[[suggestion]]
Barbados
 
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Bridgetown

Etniske grupper

Afrikansk oprindelse 92.4%, europæisk oprindelse 2.7%, afrikansk+europæisk oprindelse 3.1%, øst-indere 1.3%, andre 0.5% (2010)

Sprog

Engelsk

Religion

Protestanter 63.4% (anglikanere 28.3%, pinsevenner 18.7%, metodister 5.1%, andre 11.3%), romersk- katolske 4.2%, andre kristne 7%, andre 4.8%, ingen/uspecifiseret 20.6% (vurdering fra 2008)

Befolkningtal

286 000 (2017)

Areal

430 km2

Valuta

Dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

15 111 PPP$

Nationaldag

30. november

Andre landesider

Geografi

Barbados er en lille østat, som ligger mellem det Caribiske Hav og Atlanterhavet, cirka 435 kilometer nordøst for Venezuela. Den ligger for sig selv, øst for de andre caribiske øer. Barbados er arealmæssigt verdens 14. mindste stat. På det bredeste punkt er øen 23 kilometer, og på sit længste punkt er den 34 kilometer. Barbados er en relativt flad ø, men i indlandet findes der højlandsplateauer.

Koralrev omringer øens smukke sandstrande. Barbados er for det meste skånet for orkaner og tropiske storme i og med, at den ligger langt øst i Atlanterhavet og dermed akkurat uden for orkanbæltet. Klimaet er tropisk med regn fra juni til oktober. Tre århundreder med sukkerindustri har ført til, at det er meget lidt skov tilbage på øen – kun cirka 12% af landets areal er skov.

Østaten har et tropisk klima med regntid fra juni til november. Resten af året er det tørke. Barbados er for det meste skånet fra orkaner og tropiske stormer, da den ligger akkurat uden for orkanbæltet.

Historie

Portugisiske sømænd kom til øen i 1500 tallet. Øen var da ubeboet, men har tidligere sandsynligvis været beboet af caribiere og arawak-indianere. I 1625 blev øen erklæret britisk koloni, og 40 år senere var 50 000 slaver fra Afrika bragt til Barbados for at arbejde på de mange sukkerplantager. De sidste slaver blev frigivet i 1838. I 1939 blev der oprettet et parlament på øen, hvilket medførte mere selvstyre, og i 1966 blev øen en uafhængig stat i det britiske Commonwealth. 

Efter landets selvstændighed fra Storbritannien gik Barbados fra at være domineret af sukkerindustrien til at ha en mere serviceorienteret økonomi med turismen i centrum.

Økologiske fodaftryk

1 2 1

2,2

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Barbados ville vi bruge 2,2 jordkloder.

Samfund og politik

Barbados er en uafhængig stat indenfor Commonwealth, som består af Storbritannien og tidligere britiske kolonier. Statsoverhovedet er den britiske monark, dronning Elisabeth II, som er repræsenteret på øen af en generalguvernør. Den udøvende magt ligger hos regeringen som er ansvarlig overfor den lovgivende forsamling, parlamentet, som har to kamre. Politikerne bliver valgt ved en direkte folkeafstemning. Efter Barbados selvstændighed har to store partier domineret politikken og skiftevis haft magten; Det demokratiske arbejderparti (DPL) og Barbados arbejderparti (BLP). Der har ikke været de store forskelle i den politik, de har kørt. Begge partier har gennemført forskellige reformer og i dårlige tider været nødsaget til at spare. Fra årtusindskiftet er det lykkes Owen Arthus fra BLP at nedbringe arbejdsløsheden og forbedre landets økonomi. Han er blevet så populær hos folket, fordi han også har formået at styrke den nationale identitet – blandt andet med indførelsen af nye højtider og nationalsymboler. I 2018 vandt BLP efter to valgperioder som oppositionsparti. Der fik Barbados sin første kvindelige statsminister, Mia Mottley.

Indbyggerne er for det meste efterkommere af afrikanske slaver bragt til øen for at arbejde på sukkerplantager. Befolkningstætheden er blandt de højeste i verden. Politisk og økonomisk stabilitet har givet en forholdsvist høj levestandard. Barbados har et af de højeste BNP per indbygger i Caribien – og har endvidere et godt udviklet sundheds- og uddannelsessystem. Kriminalitet, narkotikahandel og vold mod kvinder er desværre også et kendte problemer. Og selvom antallet af mord er blandt de laveste i Caribien, er antallet stadig dobbelt så højt som i USA.

Menneskelig udvikling

15

68 av 188

Barbados er nummer 68 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Barbados er blandt Caribiens mest velstående stater. Landets økonomi har traditionelt været baseret på sukkerproduktion, men fra den første del af 1970’erne blev turismen den vigtigste indtægtskilde. Turismen står for mere end halvdelen af landets indtægter, og hvert år besøges Barbados af langt flere turister end der er lokale indbyggere. Størstedelen af turisterne kommer fra USA. Efter terrorangrebene i september 2001 rejste færre turister fra USA til udlandet, og det førte til nedgang i landets økonomi.

Finansielle tjenester er også en vigtig del af økonomien og flere internationale banker holder til på øen. Øen er også kendt for sin romproduktion. Både sukkerindustrien og turismen er sæsonpræget, hvilket periodevis fører til stor arbejdsløshed og at mange barbadier tager til udlandet efter arbejdet.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Barbados på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

288 023

Mennesker i Barbados

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 5

1,6

børn per kvinde i Barbados

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37

37

børn der dør per 1000 levendefødte i Barbados

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

4

15 111

BNP per indbygger i PPP-dollar i Barbados

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Barbados

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 4

4,46

ton CO2-udslip per person i Barbados

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Barbados

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 2 8 9 10

6,2

af 10 personer har adgang til rent vand i Barbados

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,96

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Barbados

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

Ingen statistik tilgængelig
er forventet antal år i skolen i Barbados

Jobb