[[suggestion]]
Belize
 
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Belmopan

Etniske grupper

Mestiser 48.7%, kreoler 24.9%, maya- indianere 10.6%, garifunere 6.1%, andre 9.7% (2000)

Sprog

Spansk 46%, kreolsk 32.9%, maya dialekter 8.9%, engelsk 3.9% (officielt), garifuna 3.4% (caribisk), tysk 3.3%, andre 1.4%, ukendt 0.2% (2000)

Religion

Romersk- katolsk 49.6%, protestanter 25.5% (pinsevenner 7.4%, anglikanere 5.3%, syvendedagsadventister 5.2%, mennonitter 4.1%, metodister 3.5%), jehovas vidner 1.5%, andre 14%, ingen/uspecificeret 9.4% (2000)

Befolkningtal

347 598

Areal

22 965 km2

Valuta

Belizisk dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

8 462 PPP$

Nationaldag

21. september

Andre landesider

Geografi

Belize er en lille stat, som ligger i Mellemamerika på sydøstkysten af Yucatan-halvøen. Belize er omkring 280 kilometer langt og 100 kilometer bredt. Det nordlige Belize består af sumpagtige kystområder og regnskov. I syd ligger den lave bjergkæde Mayabjergene, hvor Belizes højeste punkt, Victoria Peak, på 1160 meter ligger. Ved Belizes kyst ligger den nordlige halvkugles største koralrev, som er på UNESCOs verdensarvsliste.

Klimaet er tropisk, og landet har en rig flora og fauna. Regntiden varer fra maj til november. Naturkatastrofer som orkaner og oversvømmelser er en regelmæssig prøvelse for Belize. Turismen er vigtig for landet og har i de sidste år været med til at skærpe interessekonflikten mellem at beskytte regnskovsområderne eller at fælde skov for at udbygge vandkraft i områderne. Belizes regnskov er et af Mellemamerikas største uberørte regnskovsområder med mange truede dyrearter.

Historie

Belize var oprindelig en del af mayakulturens område. Mayarene levede i området i 1500-tallet, da europæerne, hovedsageligt spaniere, ankom. Fra 1638 slog britiske pirater sig ned i området, byggede flere kolonier og bragte afrikanske slaver med sig for at arbejde med træfældning. Spanierne prøvede flere gange at drive briterne ud med magt. Belize blev en britisk koloni i 1840, under navnet Britisk Honduras. Belize fik indre selvstyre i 1964, og ni år senere skiftede det navn til Belize. Guatemala gjorde krav på området, men det lykkedes til sidst Belize at blive selvstændig i 1981. Guatemala indvilgede først i at anerkende Belize ti år senere, men grænsestriden fortsætter stadig, idet Guatemala mener, at et område svarende til halvdelen af Belize, tilhører dem.

To politiske partier har skiftevis haft magten i landet; Folkets Forenede Parti (PUP) og Det Forenede Demokratiske Parti (UDP). Fra årtusindskiftet styrede PUP med statsminister Said Musa i spidsen. Korruption har været et stort problem. I foråret 2005 var der store demonstrationer og strejker grundet IMF (Den Internationale Pengefond) råd om at øge skatterne og fastfryse de offentlige ansattes lønninger. Korruptionsbeskyldningerne mod PUP førte til valgsejr for UDP i 2008. UDP-lederen Dean Barrow blev landets første sorte statsminister. Han førte flere selskaber, som Musa havde privatiseret, tilbage til statsligt ejerskab – og han lavede en ny politi- og sikkerhedsafdeling, som er koblet til forsvaret. Grunden til denne oprettelse var en stigning i kriminalitetsproblemer. Da parlamentsvalget blev afholdt i 2012, lykkedes det UDP at beholde regeringsmagten. I 2013 erklærede højesteret alle kontrakter, omhandlende olieboringer nær de sårbare koralrev, for ugyldige.

Økologiske fodaftryk

1 2 3 0

3,1

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Belize ville vi bruge 3,1 jordkloder.

Samfund og politik

Belize har kulturelt set mere tilfælles med de caribiske stater end med sine mellemamerikanske naboer. Belize, tidligere kaldt Britisk Honduras, var Storbritanniens sidste koloni i Amerika. Landet er et konstitutionelt monarki og er medlem af det britiske Commonwealth, med Dronning Elisabeth som statsoverhovedet. Dronningens repræsentant er en generalguvernør, som ifølge loven skal være en belizer. Statsministeren er Dean Barrow fra det konservative, United Democratic Party (UDP). Politikken domineres af to partier som afløser hinanden ved magten: UDP og det centrumorienterede parti People's United Part (PUP). Belizes parlament er bygget op efter britisk mønster. Belize har et problem med voldskriminalitet, der hænger sammen med, at det er et transitland for narkotikahandlen mellem Sydamerika og USA. I 2012 rapporterede FN, at Belize er verdens sjette mest voldlige land, som ikke er i krig – med en statistik på 40 mord per 100 000 indbyggere. 

Cirka hver tredje indbygger lever i fattigdom. I syd, hvor størstedelen af den oprindelige befolkning bor, er underernæringen dobbelt så høj som for landet generelt. Andelen af folk smittet med HIV/AIDS er blandt de højeste i Latinamerika. Til gengæld er spædbarnsdødeligheden de sidste år faldet, da flere får hjælp af jordemødre.

Menneskelig udvikling

14

102 av 186

Belize er nummer 102 af 186 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Landbrug og turisme er landets vigtigste indtægtskilder. Servicebranchens andel af landets BNP er voksende. Skovbrug og eksport har en lang historie på øen, noget de britiske kolonialister drev med succes allerede i 1600-tallet. De vigtigste eksportvarer er sukker, bananer, citrusfrugter, appelsinkoncentrat, tekstiler og tøj. Belizes vigtigste handelspartnere er USA, Storbritannien og Mexico. Landets eksportbaserede økonomi er vældig afhængig af USAs økonomiske situation og generelt af priserne på verdensmarkedet. Fra USA kommer der mange luksuriøse cruise skibe og antallet af turister er voksende. Turisterne kommer først og fremmest for at se resterne efter mayaindianernes bosættelser.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Belize på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

397 628

Mennesker i Belize

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 2 1

2,2

børn per kvinde i Belize

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12

12

børn der dør per 1000 levendefødte i Belize

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

3

8 462

BNP per indbygger i PPP-dollar i Belize

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

8 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0,8

af befolkningen er underernærede i Belize

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 3

1,40

ton CO2-udslip per person i Belize

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Belize

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,8

af 10 personer har adgang til rent vand i Belize

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 7 9 10

7,69

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Belize

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

Ingen statistik tilgængelig
er forventet antal år i skolen i Belize

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

4

0,391

GII-indexen i Belize

Arbeid