[[suggestion]]
Belize
 
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Belmopan

Etniske grupper

Mestiser 52,9%, kreolere 25.9%, mayaer 11,3%, garifunere 6,1%, andre 11,2% (2010)

Sprog

Engelsk 62,9 % (officielt), spansk 56,6%, kreolsk 44,6%, mayiske sprog 10,5%, tysk 3,2%, garifuna 2,9% (caribisk), andre/ukendt 2,3%, (2010)

Religion

Romersk-katolsk 40,1%, protestantisk 31,5%, Jehovas Vidner 1,7%, andre 10,5%, ingen/uspecificeret 16,1% (2010)

Befolkningtal

397 628 (2020)

Areal

22 965 km2

Valuta

Belizisk dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

9 627 PPP$

Nationaldag

21. september

Andre landesider

Geografi

Belize er en lille stat, som ligger i Mellemamerika på sydøstkysten af Yucatan-halvøen. Belize er omkring 280 kilometer lang og 100 kilometer bred. Det nordlige Belize består af sumpagtige kystområder og regnskov. I syd ligger den lave bjergkæde Mayabjergene, hvor Belizes højeste punkt, Victoria Peak, på 1160 meter ligger. Ved Belizes kyst ligger den nordlige halvkugles største koralrev, som er på UNESCOs verdensarvsliste.

Klimaet er tropisk, og landet har en rig flora og fauna. Regntiden varer fra maj til november. Naturkatastrofer, som orkaner og oversvømmelser, er en regelmæssig prøvelse for Belize. Turismen er vigtig for landet og har i de sidste år været med til at skærpe interessekonflikten mellem at beskytte regnskovsområderne eller at fælde skov for at udbygge vandkraft i områderne. Belizes regnskov er et af Mellemamerikas største uberørte regnskovsområder med mange truede dyrearter.

Siden 1998 er 40% af koralrevet blevet ødelagt som følge af forurening. Statsmagten har midlertidigt standset jagten på olie omkring revet. Landet er sårbart over for naturkatastrofer som orkaner, oversvømmelser og tørke. Klimaændringerne bidrager til større svingninger i vejrforholdene og stigende havniveau.

Historie

Historien til Belize kan dateres tilbage til år 1500 fvt., da maya-civilisationen boede i området. Omkring 1500-tallet ankom de første spanske skibe. Spanierne forsøgte at konvertere mayaerne til kristendom, men mødte stor modstand. Fra 1638 slog britiske pirater sig ned i området, byggede kolonier og bragte afrikanske slaver med sig. De spanske og britiske kolonimagter var i lang tid uenige om, hvem der havde ret til området. Briterne vandt efterhånden kontrollen og erklærede området en britisk koloni under navnet Britisk Honduras i 1862.

I 1964 fik Britisk Honduras indre selvstyre og skiftede navn til Belize ni år senere. Alligevel var det ikke før i 1981,at Belize opnåede fuld selvstændighed, fordi Guatemala længe mente, at de havde krav på Belizes territorium. Guatemala anerkendte Belizes uafhængighed i 1991, men landene er stadig uenige om grænserne.

Økologiske fodaftryk

1 2 3 4 6

4,7

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Belize ville vi bruge 4,7 jordkloder.

Samfund og politik

Belize var Storbritanniens sidste koloni i Amerika, og de forblev en del af Det britiske Commonwealth. Den britiske monark er stadig statsoverhoved. Monarken repræsenteres gennem en belizisk generalguvernør. Udøvende magt ligger hos statsministeren og regeringen. Regeringen er ansvarlig over for parlamentet. Den partileder, som har mest støtte i parlamentet udnævnes til statsminister. Belize er et fungerende demokrati med frie og retfærdige valg.

Belize er et mellemland for narkotikahandelen mellem Sydamerika og USA, og voldelig kriminalitet er derfor et stort problem i samfundet. Belize bliver regnet som et af de mest voldelige lande, som ikke er i krig. Belize er også præget af fattigdom, specielt blandt den mayanske urbefolkningen. I de sydlige dele, hvor størstedelen af den oprindelige befolkning bor, er antallet underernærede dobbelt så højt som i resten af landet. Andelen af befolkningen, som er smittet af HIV/AIDS, er blandt de højeste i Latinamerika.

Menneskelig udvikling

13

121 av 188

Belize er nummer 121 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Økonomien i Belize domineres af turisme, og serviceerhvervet står for omkring 2/3 af landets økonomi. Besøgende fra USA udgør 2/3 af de årlige turister. Turisterne kommer for at se på landets smukke natur og kulturminder efter mayacivilisationen. Landbruget er også vigtigt for økonomien. Tømmerhøst og eksport har en lang historie i landet; hvilket de britiske kolonister drev med succes allerede i 1600-tallet. De vigtigste eksportvarer er sukker, bananer, anden frugt og klæder.

Belizes vigtigste handelspartnere er USA, Storbritannien og Mexico. Landets eksportbaserede økonomi er meget afhængige af USA’s økonomiske situation og generelt af priser på verdensmarkedet. Belize har en stor udenlandsgæld.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Belize på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

410 825

Mennesker i Belize

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 9

2,0

børn per kvinde i Belize

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11

11

børn der dør per 1000 levendefødte i Belize

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

3

9 627

BNP per indbygger i PPP-dollar i Belize

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0,6

af befolkningen er underernærede i Belize

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 5

1,64

ton CO2-udslip per person i Belize

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Belize

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Ingen statistik tilgængelig
af 10 personer har adgang til rent vand i Belize

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 1 10

8,09

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Belize

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

Ingen statistik tilgængelig
er forventet antal år i skolen i Belize

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

4

0,364

GII-indexen i Belize

Jobb