[[suggestion]]
Botswana
 
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Gaborone

Etniske grupper

Tswana/setswana 79%, kalanga 11%, basarwa 3%, andre 7%

Sprog

Setswana, kalanga, sekgalagadi, engelsk, andre (2001)

Religion

Kristne 71.6%, badimo 6%, andre/ingen/uspecificeret 22.4% (2001)

Befolkningtal

2 056 637

Styreform

Parlamentarisk republik

Areal

581 987 km2

Valuta

Pula

Bruttonationalindkomst per indbygger

16 957 PPP$

Nationaldag

30. september

Andre landesider

Geografi

Botswana er et ganske fladt land, som ligger på den sydafrikanske højslette 1100 meter over havet. Kahlahariørkenen dækker syv tiendedele af Botswanas landområde. Det har Afrikas største bestand af savannedyr, og store områder er afsat til nationalparker og er derfor populære turistmål. Botswana er et af de første lande, som med tilladelse skyder elefanter for at holde bestanden nede. Okavango-deltaet er et af verdens største indlandsdeltaer og er kåret til et af Afrikas syv naturunderværker. Intet af vandet løber ud i havet, men bliver i stedet suget op af planter, fordamper eller siver ned og bliver til grundvand. Vandet fra floderne gør plante-og dyrelivet rigt, selvom Botswana har meget lidt nedbør. Alligevel trues Botswana af ørkenspredning, hvilket skyldes, at der findes for mange dyr, der græsser i udsatte områder. Effekten forstærkes yderligere af den globale opvarmning.

Historie

Det har boet mennesker i Botswana i mere end 10.000 år. Oprindeligt var det San-folket, som er et af verdens ældste folkeslag. Botswana var i 1800-tallet præget af interne krige mellem forskellige folkeslag. Etablering af forskellige kolonimagter i området, samtidig med stor indvandring, førte til et stort pres på landet, som igen gjorde, at spændingerne voksede. I 1876 bad Botswanas konge om britisk beskyttelse fra en mulig krig mod befolkningsgruppen i Transvaal (Sydafrika). Briterne var ikke interesseret i dette, men opprettede i stedet, for at beskytte egne interesser, et britisk protektorat, som de kaldte Bechuanaland (Botswana).

Først i 1966 blev Botswana selvstændig, og der blev indført demokrati. Andre lande og udenlandske selskaber blev inviteret til at opbygge virksomheder og handle med Botswana. 1970-tallet var begyndelsen på en periode med økonomisk vækst. Siden hen begyndte udenlandske selskaber at udvinde diamanter, kobber og nikkel fra landets rige minerallagre. Overgangen fra protektorat til selvstændighed skete under ordnede forhold uden vold eller større politiske konflikter. Seretse Khama blev landets første præsident. Hans parti Botswanas demokratiske parti (BDP) har beholdt magten siden dengang og vundet alle valg. 

I 2008 gik daværende præsident Mogae af og overlod magten til vicepræsident Ian Khama. Khama er sønnen til Seretse Khama, som regnes som landsfaderen for Botswana. Ian Khama overtog også lederskabet af partiet BDP. Khama vandt senere valget i 2009. Med samme parti ved magten i så mange år blev Botswana betragtet som et stabilt land. Oppositionen, som består af mange små partier, har flere ganger forsøgt at gøre noget med valgordningen, som helt klart gør det enklere for BDP at vinde. Også i 2014 vant BDP med en god margin og resultatet indebar, at Ian Khama kunne begynde sin anden valgperiode. 

Økologiske fodaftryk

1 4

1,5

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Botswana ville vi bruge 1,5 jordkloder.

Samfund og politik

I Botswana bor det ca. to millioner mennesker. 8 af 10 tilhører befolkningsgruppen Setswana, og et klart flertal af dem er kristne. Botswana har undgået både statskup og voldelige oprør efter at landet blev selvstændigt og betragtes derfor som et af de politisk mest stabile stater i Afrika. Botswana har et godt udviklet system for sundhed og uddannelse med 10 års obligatorisk skolegang og god tilgang til lege. Omkring halvdelen fortsætter på videregående skoler.

Selvom det er lidt vand, har de fleste adgang til drikkevand og over halvdelen har ordentlige sanitære forhold. Selv om Botswana har et relativt højt BNP per indbygger, kæmper landet med fattigdom og arbejdsløshed. Endvidere skønnes det, at hver tredje er smittet med HIV/AIDS. Ifølge FN er den forventede levealderen i landet 36 år for mænd og 37 år for kvinder. Myndighederne har taget kampen op imod sygdommen, og efter store informationskampagner og uddeling af medicin lykkedes det halvere antallet af AIDS dødsfald i perioden 2005-2009. Antallet af forældreløse børn er også faldet, idet forældrene lever længere med AIDS.

Den politiske situation i nabolandet Zimbabwe har medført, at mange flygter til Botswana. FN skønner, at mellem 40 000 og 100 000 flygtninge fra Zimbabwe befinder sig i Botswana uden at være registreret.

Menneskelig udvikling

14

93 av 186

Botswana er nummer 93 af 186 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Fra at være et fattigt land i midten af 1960erne, betegnes Botswana i dag som et af de mest fremgangsrige lande i Afrika, grundet en enorm vækst i økonomien siden selvstændigheden. Det regnes af FN som et mellemindkomst land – og betragtes som et af de mindst korrupte lande i Afrika. Landets økonomiske vækst skyldes først og fremmest eksporten af diamanter – foruden at der også findes kobber, guld og nikkel, som udvindes i miner og sælges til udlandet. Botswana er verdens største producent af smykkediamanter. Kvægdriften er også af betydning, og giver stor indtægt og arbejde til over halvdelen af befolkningen. Kvægdriften er imidlertid helt afhængig af adgang til det europæiske marked for indtjening.

Turisme giver også store indtægter til landet. Turistene kommer blandt andet for at se de mange dyr - og foto-og jagtsafari er blevet yderst populært. Selv om mindrift og turisme giver de største indtægter til landets økonomi, ernærer størstedelen af botswanerne sig ved landbrug. 

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Botswana på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

2 351 627

Mennesker i Botswana

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 2 6

2,7

børn per kvinde i Botswana

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42

42

børn der dør per 1000 levendefødte i Botswana

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

5

16 957

BNP per indbygger i PPP-dollar i Botswana

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

1 2 6 4 5
6 7 8 9 10

2,6

af befolkningen er underernærede i Botswana

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 3

3,37

ton CO2-udslip per person i Botswana

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Botswana

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 0

9,0

af 10 personer har adgang til rent vand i Botswana

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 7 10

8,68

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Botswana

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8

8,12

er forventet antal år i skolen i Botswana

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

5

0,464

GII-indexen i Botswana

Arbeid