[[suggestion]]
Brunei
 
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Bandar Seri Begawan

Etniske grupper

Malayere 66.3%, kinesere 11.2%, urbefolkning 3.4%, andre 19.1% (estimat fra 2004)

Sprog

Malayisk (officielt), engelsk, kinesisk

Religion

Muslimer (officielt) 67%, buddhister 13%, kristne 10%, andre 10%

Befolkningtal

434 076

Styreform

Konstitutionel sultanat

Areal

5 765 km2

Valuta

Dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

66 055 PPP$

Nationaldag

23. februar

Andre landesider

Geografi

Staten Brunei omfatter to adskilte dele på nordvestkysten af øen Borneo, og er omringet af den malaysiske delstat Sarawak. Den vestlige del er størst og rummer størstedelen af Bruneis befolkning. Den østlige del af Brunei er præget af højderygge. Bruneis natur består af lavland, tætte skove og mangrove sumpe. Omkring tre fjerdedele af arealet er dækket af tæt regnskov. Brunei har et tropisk regnskovsklima og det er varmt og fugtigt hele året. De mest regnfulde måneder er november og december. Luftfugtigheden er høj hele året – ca. 80%. Bruneis højeste punkt er det 1 850 km høje bjerg Mt Pagon øst i landet.

Historie

Bruneis sultanat var fra 1300- til 1500-tallet et vigtigt centrum for handel og en stormagt, som omfattede tæt på hele Borneo og den sydlige del af den filippinske østat. Hollænderne ankom til området i 1600-tallet og gjorde det delvist til en del af sit herredømme. I 1700-tallet omfattede Bruneis rige bare Borneos nordlige dele. I 1800-tallet tabte riget flere områder til briterne og i 1888 blev Brunei sat under Storbritanniens beskyttelse. I perioden 1941-45, under 2. verdenskrig, blev Brunei besat af Japan. Da staten Malaysia blev grundlagt i 1962-63 opstod der uroligheder i landet. Bruneierne var meget imod at blive en del af Malaysia, hvilket førte til, at Brunei blev den eneste stat på øen Borneo, som bevarede sin selvstændighed. I 1960erne opstod der et oprør mod monarkiet, hvilket var usædvanligt, og for at få ro på igen, fik man hjælp af Storbritannien. Brunei fik udvidet sit selvstyre i 60’erne, men landet forblev et britisk protektorat helt indtil 1984.

Økologiske fodaftryk

1 2 3 4

3,5

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Brunei ville vi bruge 3,5 jordkloder.

Samfund og politik

Brunei har en høj levestandard på grund af rigdommen fra olie- og gasressourcerne i landet. I Brunei er sundhedsvæsenet og uddannelsen gratis for alle statsborgere, og de betaler ingen indtægtsskat. Landet styres af sultan Hassanal Bolkiah, som er den 29. sultan i en familie, som har haft magten i over 500 år. Han regnes for at være en af verdens rigeste mænd. I henhold til Bruneis grundlov fra 1959 er sultanen statsoverhoved med fuld udøvende magt. Et statsråd bestående af 14 medlemmer, valgt af ham selv, assisterer sultanen. Sultanen er selv statsminister, finansminister og forsvarsminister. Kronprinsen er udnævnt som seniorminister og sultanens bror, prins Mohamed, er udenrigsminister. Brunei anses som et af de politisk mest stabile lande i Asien, men med meget begrænsede demokratiske rettigheder. Medierne betragtes som sultanfamiliens talerør. Ytrings-, forsamlings- og organisationsfriheden er meget begrænset og kvinders rettigheder er indskrænkede. I 2014 bestemte landet at indføre islamisk lovgivning (Sharia). Homoseksualitet forbudt i Brunei og blev for nyligt straffet med op til 10 års fængsel, under forudsætning af tilståelse eller mindst fire vidner. I april 2019 blev der implementeret en ny lov, der bl.a. indebærer stening som straf for sex mellem to mænd samt sex før ægteskabet. Lesbiske risikerer fængselsstraf. Derudover er amputation nu indført som straf for tyveri, og man kan blive idømt fængsel eller bøder for at overbevise børn og unge om, at andre religioner og trosretninger end Islam er acceptable. (BBC) Saudi Arabien og nu Brunei er nogle af de få steder i verden med så skrap en lovgivning.

Menneskelig udvikling

16

49 av 188

Brunei er nummer 49 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

I 1970’erne blev Brunei den rigeste stat i Sydøstasien, takket være landets enorme olieressourcer. I dag står olie- og gasressourcerne for næsten halvdelen af landet BNP og mere end 90% af landets eksport. Produktionen af rågummi, som tidligere var landets vigtigste indtægtskilde, betyder i dag kun en smule for økonomien. Staten beskæftiger omkring halvdelen af Bruneis arbejdskraft, og omkring 40% arbejder inden for olie- og anden industri. Brunei eksporterer sine produkter hovedsageligt til Japan, og andre vigtige eksportlande er Sydkorea og USA. Bruneis finansformue kommer ikke til vare for evigt, og derfor har man prøvet at gøre landets økonomi mere alsidig. I 1990’erne var olie- og gaspriserne lave, hvilket førte til økonomisk tilbagegang. Dette blev endvidere styrket af en økonomisk skandale med milliardtab forårsaget af sultanen brors tvivlsomme forretninger.

I 1984 trak England sig dog definitivt ud af området. Bruneis mål er at opnå fuldt medlemskab i de regionale sydøstasiatiske samarbejdsorganisationer, og i 1984 blev landet medlem af ASEAN. Brunei oplevede en økonomisk tilbagegang under 1990'ernes lave olie- og gaspriser. Krisen blev skærpet, da sultanens bror med tvivlsomme forretninger udløste en større økonomisk skandale med milliardtab. Stigende gaspriser har dog forbedret økonomien siden 1999.Brunei ønsker at profilere sig som et finansielt centrum, samt som en destination for luksus- og økoturisme.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Brunei på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

445 429

Mennesker i Brunei

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 7

1,8

børn per kvinde i Brunei

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12

12

børn der dør per 1000 levendefødte i Brunei

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

17

66 055

BNP per indbygger i PPP-dollar i Brunei

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Brunei

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 9

15,96

ton CO2-udslip per person i Brunei

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Brunei

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Ingen statistik tilgængelig
af 10 personer har adgang til rent vand i Brunei

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,76

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Brunei

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,17

er forventet antal år i skolen i Brunei

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

3

0,259

GII-indexen i Brunei

Jobb