Brunei
Sultanatet Brunei, en tidligere stormagt, er i dag en rig olienation. Brunei anses som et af de mest politisk stabile lande i Asien, men med meget begrænsende demokratiske rettigheder.

Nøgletal og fakta
-
Hovedstad
- Bandar Seri Begawan
-
Etniske grupper
- Malayere 66.3%, kinesere 11.2%, urbefolkning 3.4%, andre 19.1% (estimat fra 2004)
-
Sprog
- Malayisk (officielt), engelsk, kinesisk
-
Religion
- Muslimer (officielt) 67%, buddhister 13%, kristne 10%, andre 10%
-
Befolkningtal
- 434 076
-
Styreform
- Konstitutionel sultanat
-
Areal
- 5 765 km2
-
Valuta
- Dollar
-
Bruttonationalindkomst per indbygger
- 66 055 PPP$
-
Nationaldag
- 23. februar
-
Andre landesider
Geografi
Staten Brunei omfatter to adskilte dele på nordvestkysten af øen Borneo, og er omringet af den malaysiske delstat Sarawak. Den vestlige del er størst og rummer størstedelen af Bruneis befolkning. Den østlige del af Brunei er præget af højderygge. Bruneis natur består af lavland, tætte skove og mangrove sumpe. Omkring tre fjerdedele af arealet er dækket af tæt regnskov. Brunei har et tropisk regnskovsklima og det er varmt og fugtigt hele året. De mest regnfulde måneder er november og december. Luftfugtigheden er høj hele året – ca. 80%. Bruneis højeste punkt er det 1 850 km høje bjerg Mt Pagon øst i landet.
Historie
Bruneis sultanat var fra 1300- til 1500-tallet et vigtigt centrum for handel og en stormagt, som omfattede tæt på hele Borneo og den sydlige del af den filippinske østat. Hollænderne ankom til området i 1600-tallet og gjorde det delvist til en del af sit herredømme. I 1700-tallet omfattede Bruneis rige bare Borneos nordlige dele. I 1800-tallet tabte riget flere områder til briterne og i 1888 blev Brunei sat under Storbritanniens beskyttelse. I perioden 1941-45, under 2. verdenskrig, blev Brunei besat af Japan. Da staten Malaysia blev grundlagt i 1962-63 opstod der uroligheder i landet. Bruneierne var meget imod at blive en del af Malaysia, hvilket førte til, at Brunei blev den eneste stat på øen Borneo, som bevarede sin selvstændighed. I 1960erne opstod der et oprør mod monarkiet, hvilket var usædvanligt, og for at få ro på igen, fik man hjælp af Storbritannien. Brunei fik udvidet sit selvstyre i 60’erne, men landet forblev et britisk protektorat helt indtil 1984.
Økologiske fodaftryk




3,5
Samfund og politik
Brunei har en høj levestandard på grund af rigdommen fra olie- og gasressourcerne i landet. I Brunei er sundhedsvæsenet og uddannelsen gratis for alle statsborgere, og de betaler ingen indtægtsskat. Landet styres af sultan Hassanal Bolkiah, som er den 29. sultan i en familie, som har haft magten i over 500 år. Han regnes for at være en af verdens rigeste mænd. I henhold til Bruneis grundlov fra 1959 er sultanen statsoverhoved med fuld udøvende magt. Et statsråd bestående af 14 medlemmer, valgt af ham selv, assisterer sultanen. Sultanen er selv statsminister, finansminister og forsvarsminister. Kronprinsen er udnævnt som seniorminister og sultanens bror, prins Mohamed, er udenrigsminister. Brunei anses som et af de politisk mest stabile lande i Asien, men med meget begrænsede demokratiske rettigheder. Medierne betragtes som sultanfamiliens talerør. Ytrings-, forsamlings- og organisationsfriheden er meget begrænset og kvinders rettigheder er indskrænkede. I 2014 bestemte landet at indføre islamisk lovgivning (Sharia). Homoseksualitet forbudt i Brunei og blev for nyligt straffet med op til 10 års fængsel, under forudsætning af tilståelse eller mindst fire vidner. I april 2019 blev der implementeret en ny lov, der bl.a. indebærer stening som straf for sex mellem to mænd samt sex før ægteskabet. Lesbiske risikerer fængselsstraf. Derudover er amputation nu indført som straf for tyveri, og man kan blive idømt fængsel eller bøder for at overbevise børn og unge om, at andre religioner og trosretninger end Islam er acceptable. (BBC) Saudi Arabien og nu Brunei er nogle af de få steder i verden med så skrap en lovgivning.
Menneskelig udvikling

49 av 188
Økonomi og handel
I 1970’erne blev Brunei den rigeste stat i Sydøstasien, takket være landets enorme olieressourcer. I dag står olie- og gasressourcerne for næsten halvdelen af landet BNP og mere end 90% af landets eksport. Produktionen af rågummi, som tidligere var landets vigtigste indtægtskilde, betyder i dag kun en smule for økonomien. Staten beskæftiger omkring halvdelen af Bruneis arbejdskraft, og omkring 40% arbejder inden for olie- og anden industri. Brunei eksporterer sine produkter hovedsageligt til Japan, og andre vigtige eksportlande er Sydkorea og USA. Bruneis finansformue kommer ikke til vare for evigt, og derfor har man prøvet at gøre landets økonomi mere alsidig. I 1990’erne var olie- og gaspriserne lave, hvilket førte til økonomisk tilbagegang. Dette blev endvidere styrket af en økonomisk skandale med milliardtab forårsaget af sultanen brors tvivlsomme forretninger.
I 1984 trak England sig dog definitivt ud af området. Bruneis mål er at opnå fuldt medlemskab i de regionale sydøstasiatiske samarbejdsorganisationer, og i 1984 blev landet medlem af ASEAN. Brunei oplevede en økonomisk tilbagegang under 1990'ernes lave olie- og gaspriser. Krisen blev skærpet, da sultanens bror med tvivlsomme forretninger udløste en større økonomisk skandale med milliardtab. Stigende gaspriser har dog forbedret økonomien siden 1999.Brunei ønsker at profilere sig som et finansielt centrum, samt som en destination for luksus- og økoturisme.
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Brunei på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
445 429
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde


1,8
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte












12
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

66 055
Sult
Andel af befolkningen som er underernæret

Klima
CO2-udslip
Antal ton CO-udslip per person
















15,96
Sundhed
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Uddannelse
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive










9,76
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?













13,17
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
