[[suggestion]]
Eritrea
 
Flagg

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Asmara

Etniske grupper

Tigrinya 55%, tigre 30%, saho 4%, kunama 2%, rashaida 2%, bilen 2%, andre (afar, beni amir, nera) 5% (2010)

Sprog

Tigrinya (officielt), arabisk (officielt), engelsk (officielt), tigre, kunama, afar, andre kushitiske sprog.

Religion

Muslimer, koptere, romersk-katolske, protestanter

Befolkningtal

5.187.948

Styreform

Overgangsregering

Areal

117.600 km2

Valuta

Nakfa

Bruttonationalindkomst per indbygger

1 629 PPP$

Nationaldag

24. maj

Andre landesider

Geografi

Eritrea er et smalt, tørt kystland, der strækker sig over ca. 1150 km fra nord til syd. Lavlandet i syd er en del af Danakilørkenen, der til dels ligger under havets overflade. Her er klimaet varmt og temperaturen kan nå op til 50° C. Landskabet består af træløse stepper og ørkenvegetation. Det frugtbare højland i nord er en del af det nordetiopiske plateau. Her er klimaet mere moderat, og den gennemsnitlige temperatur er 16° C. Som i resten af ​​landene i Østafrika, er tørke og vandmangel et stort problem i Eritrea. Landet har gentagne gange været ramt af tørke-katastrofer. Dette har været til skade for landbrugsproduktionen og ført til hungersnød i befolkningen. Eritrea står over for miljømæssige udfordringer, herunder skovrydning og jorderosion. I 2009 var landet særlig hårdt ramt, da vejrfænomenet El Niño resulterede i en massiv oversvømmelse.

Historie

Eritrea er en af verdens yngste nationer, men området har været befolket i flere millioner år. Forskellige dele af Eritrea indgik tidligere i lokale statsdannelser indtil landet fik sin selvstændighed i 1993. Landets kultur er både blevet påvirket af etiopiske statsdannelser og forskellige arabiske statsdannelser på den anden side af Det Røde Hav.

I 1885 blev Eritrea erobret af Italien, som forblev i landet indtil de blev jaget væk af britiske styrker under 2. verdenskrig. Eritrea var et britisk protektorat indtil FN bestemte, at landet skulle danne en føderation med Etiopien i 1952, og samtidig være et selvstyret område. Efter 30 år med frihedskampe blev Eritrea befriet af oprørsgruppen EPLF, Eritrean People’s Liberation Front, i samarbejde med grupper som samtidig styrtede militærregimet i Etiopien. Med støtte fra den nye etiopiske regering blev staten Eritrea oprettet i 1993. Fra 1998-2000 var der grænsekrig mellem de to lande. Konflikten er endnu ikke løst, og alle forsøg på at udvikle demokrati i landet har indtil videre fejlet.

Økologiske fodaftryk

2

0,3

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Eritrea ville vi bruge 0,3 jordkloder.

Samfund og politik

Eritrea er en etpartistat med "People’s Front for Democracy and Justice” (PFDJ) som det eneste lovlige politiske parti. Isaias Afwerki er indtil videre Eritreas eneste præsident. Han var en frontfigur under borgerkrigen med Etiopien. Den uløste grænsekonflikt mellem Eritrea og Etiopien bidrager fortsat til at hæmme den demokratiske og økonomiske udvikling i landet. Nationale valg har været planlagt, men er blevet udsat på ubestemt tid. Efter Eritrea blev selvstændigt, har landet vedtaget en forfatning, der ikke er trådt i kraft endnu. Landet ledes stadig af en overgangsregering. Politisk opposition er ikke tilladt og religionsfrihed er begrænset. Der er ingen pressefrihed, og alle medier ejes og kontrolleres af staten. På trods af de vanskelige vilkår, er der en række infrastrukturprojekter i Eritrea som reparation af vejnettet og bygning af kunstvandingskanaler. Landet har også store sociale udfordringer. Eritrea kæmper med analfabetisme, og arbejdsløsheden er høj. Omskæring af kvinder er meget udbredt, og det anslås, at 95 % af kvinderne er omskåret.

Menneskelig udvikling

9

173 av 188

Eritrea er nummer 173 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Siden uafhængigheden fra Etiopien har Eritrea kæmpet med dårlig økonomi. Landet er blandt de fattigste i verden, er den eritreiske økonomi er lukket. Myndighederne har lagt op til en selvforsyningspolitik, hvilket betyder begrænset afhængighed af udenrigshandel. Der er derfor restriktive betingelser for internationale erhvervsinvesteringer og etablering af støtte- og hjælpeorganisationer. Der foretages nationalisering af den private sektor i stedet for privatisering. Dette synliggøres af, at staten, partiet og militæret er involveret i stort set alle brancher. Eritreas økonomi er baseret på landbrug, og det anslås, at næsten 80 % af befolkningen er beskæftiget her. Det gør landet særligt sårbart, fordi regionen og landet er meget udsat for tørke. Eritrea har naturreserver der omfatter guld, kobber, zink, jern, magnesium og marmor. Forekomsterne menes at være betydelige, men udvindes foreløbigt kun i lav grad. For at få kontrol over den økonomiske situation i landet, meddelte de eritreiske myndigheder, at de vil gøre brug af priskontrol og justering af rentesatserne som et redskab i de kommende år.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Eritrea på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet