[[suggestion]]
Forenede Arabiske Emirater
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Abu Dhabi

Etniske grupper

Arabiske emiratere 12%, sydasiatere 59%, egyptere 10%, filippinere 6%, andre 13% (2015)

Sprog

Arabisk (officielt), engelsk, hindi, urdu, pashto, persisk, malayalam

Religion

Muslimer 76%, kristne 9%, andre 15%

Befolkningtal

9 516 871 (2023) Et stort antal af indbyggerne er gæstearbejdere

Styreform

Monarki, forbundsstat

Areal

83 600 km2

Valuta

Emiratarabisk dirham

Bruttonationalindkomst per indbygger

87 729 PPP$

Nationaldag

2. december

Andre landesider

Geografi

De Forenede Arabiske Emirater (Emirater) ligger på den sydlige kyst af Den Persiske Golf, i den nordøstlige del af Den Arabiske Halvø. I øst grænser landet op til Omanbugten. Landets vigtigste byer ligger ved Den Persiske Golf, mens Hajar-bjergene i den østlige del af landet rejser sig til 2.500 meter over havets overflade.​​​​​​​

Den største del af Emiraternes område er sandørkenen, som grænser op til Saudi-Arabien i vest og syd og Oman i øst. Mindre end én procent af landet er agerjord. Der er nogle oaser. Vandkilderne har gjort det muligt at dyrke jord og bo der permanent. I ørkenen er der en del kraftige sandstorme. Klimaet er varmt og tørt, især​​​​​​​ i kystområderne, hvor der er lidt regn. Mangel på ferskvand er en udfordring, og det meste af landets drikkevand er afsaltet havvand.

Historie

Arkæologiske fund vidner om menneskelig aktivitet over 100.000 år tilbage i tiden. Handelen med omverdenen begyndte omkring 3.000 f.Kr., og gennem kamelkaravaner og senere søfart voksede bebyggelsen. Efter profeten Muhammeds død i Medina (Saudi-Arabien) i år 632, spredte islam sig hurtigt over den arabiske halvø. Efter Vasco da Gamas opdagelsesrejser i det 16. århundrede regerede portugiserne området i 150 år. Så overtog det osmanniske rige. Mod slutningen af ​​det 19. århundrede blev området et britisk protektorat.

Vejen til uafhængighed begyn​​​​​​​dte efter 2. Verdenskrig. Da briterne trak sig ud af området i 1971, forenede seks af emiraterne sig i De Forenede Arabiske Emirater. Emiratet Ras al-Khaimah sluttede sig til føderationen året efter. Nabolandene Bahrain og Qatar skulle oprindeligt være en del af føderationen, men disse to valgte at blive udenfor. Siden selvstændigheden har Emiraterne været politisk stabile, selvom landet har deltaget i flere krige i andre lande. Emiraterne har ved flere lejligheder støttet Saudi-Arabien og USA militært i krige, blandt andet i Libyen, Syrien og Yemen.

Læs mere om krigen i Libyen her Læs mere om krigen i Syrien her Læs mere om krigen i Yemen her

Økologiske fodaftryk

1 2 3 4 7

4,8

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Forenede Arabiske Emirater ville vi bruge 4,8 jordkloder.

Samfund og politik

De Forenede Arabiske Emirater (Emiraterne) består af syv sheikdomer (stater) kaldet emirater, som tilsammen danner en føderation. De syv emirater er; Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah og Umm al-Qaiwain. Fordi alle har selvstyre, er der også syv ledere (emirer), som sidder i et forbundsråd sammen og har den formelle magt i forbundet. Emirerne er ofte sheiker, der har arvet magten gennem kongelige familier, som har regeret siden det 18. og 19. århundrede. Forbundsrådet vælger præsidenten og godkender vicepræsidenten. Indtil nu har præsidenten altid været emiren fra Abu Dhabi, mens vicepræsidenten altid har været emiren fra Dubai. Disse to emirer har vetoret i Forbundsrådet.

Islam er statsreligionen, o​​​​​​​g landets love er baseret på islamiske love (sharia). Domstolene er forpligtet til at tage hensyn til sharia-lovgivningen i deres anvendelse af loven. Man kan for eksempel blive dømt til piskning for utroskab eller stofbrug. Kvinder kan have stillinger i statsforvaltningen og udgør en stor del af de studerende på universiteterne. Men arbejdslivet er ikke lige, og fagforeninger er ulovlige.​​​​​​​

Med gode olieindtægter har Emiraterne udviklet infrastruktur og gode velfærdsordninger, såsom sundhedstjenester og uddannelse. Denne velfærd betyder, at borgerne har det relativt godt, også uden politisk frihed. Men de fleste mennesker, der bor i Emiraterne, er gæstearbejdere. De er ikke borgere. De l​​​​​​​ever ofte under vanskelige forhold, uden sundhedspleje, uddannelse eller andre sociale ydelser, som Emirati-borgerne har adgang til.

Menneskelig udvikling

18

25 av 188

Forenede Arabiske Emirater er nummer 25 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

De Forenede Arabiske Emirater (UAE) er blevet meget rige på olieeksport siden olieudvindingen begyndte i Abu Dhabi i 1962. Emiraterne har cirka 10 procent af verdens olieressourcer, og 94 procent af disse er i Abu Dhabi alene. Nogle emirater er rigere end andre. I de to rigeste, Dubai og Abu Dhabi, har tusindvis af familier fået gratis indkvartering. Vigtige handelspartnere er Japan, USA, Kina og lande i Vesteuropa.

Tidligere var økonomien baseret på handel med varer som perler, fisk og dadler. Efterhånden som olieindustrien voksede, flyttede mange gæstearbejdere til landet. Gæstearbejdere og andre immigranter udgør i dag over 80 procent af landets befolkning. Olie- og gassektoren står nu for omkring 30 procent af landets indkomst. For at mindske olieafhængigheden har myndighederne investeret massivt i finans-, turisme- og industrisektoren. Erhvervs- og byggesektoren er vokset, efter at udenlandske virksomheder og investorer har fået skattefri arealer og fri jord samt mulighed for at eje jord. Dubai er blevet e​​​​​​​t internationalt finanscenter og et populært turistmål. Landet har en meget høj banktæthed med mange udenlandske banker.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Forenede Arabiske Emirater på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

9 516 871

Mennesker i Forenede Arabiske Emirater

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 3

1,4

børn per kvinde i Forenede Arabiske Emirater

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6

6

børn der dør per 1000 levendefødte i Forenede Arabiske Emirater

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

Ingen statistik tilgængelig

87 729

BNP per indbygger i PPP-dollar i Forenede Arabiske Emirater

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

4 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0,4

af befolkningen er underernærede i Forenede Arabiske Emirater

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 2

20,25

ton CO2-udslip per person i Forenede Arabiske Emirater

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Forenede Arabiske Emirater

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Ingen statistik tilgængelig
af 10 personer har adgang til rent vand i Forenede Arabiske Emirater

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,83

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Forenede Arabiske Emirater

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,46

er forventet antal år i skolen i Forenede Arabiske Emirater

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

0

0,049

GII-indexen i Forenede Arabiske Emirater

Jobb