[[suggestion]]
Frankrig
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Paris

Etniske grupper

Keltiske, latinske, slaviske og nordafrikanske befolkningsgrupper. Sorte, hvide, mulatter, østindere, amerindiske og kinesere i de oversøiske territorier.

Sprog

Fransk

Religion

Katolikker 83%-88%, protestanter 2%, jøder 1%, muslimer 5%-10%, andre/uspecificeret/ingen 4%

Befolkningtal

64.982.894

Styreform

Republik

Areal

594.190 km2

Valuta

Euro

Bruttonationalindkomst per indbygger

41 343 PPP$

Nationaldag

14. juli

Andre landesider

Geografi

Frankrig består af tre geografiske regioner - lavlandsområder i nordvest, højlandsområdet Massif Central i syd og bjergkæderne Pyrenæerne og Alperne i sydvest og sydøst. Landskabet gennemskæres af de store floder Rhône, Loire og Seinen, som har været vigtige transportveje i mange århundreder. Kyststrækningerne mod Atlanterhavet og Middelhavet består af både klipper og lange sandstrande, og har mange naturhavne, hvor store handelsbyer er vokset frem. I den nordlige del af landet er klimaet typisk nordatlantisk, med meget nedbør hele året og moderate forskelle mellem årstiderne. Længere mod syd er der typisk middelhavsklima med mindre nedbør og varmere somre. Efter mange års ureguleret industriudslip er store dele af drikkevandskilderne stærkt forurenede. Udslippene har også ført til syreregn og dårligere luftkvalitet i de større byer. Frankrig indførte miljøregler i 1970’erne, og selv om udslippene nu er faldende, er landet stadig en af verdens største CO2 syndere.

Historie

Dagens Frankrig blev indlemmet i det romerske imperium 50 år f.Kr. efter voldsomme kampe mellem romere, keltere og gallere. Efter faldet i Rom omkring år 400, overtog frankerne området, hvilket førte til det franske imperium under Karl den Store i 800-tallet. Dette imperium blev opdelt allerede mod slutningen af ​​900-tallet, og Frankrig blev opdelt i flere mindre kongedømmer, der konstant var i konflikt med hinanden. I århundreder var der en klar sondring mellem de sydlige og nordlige dele af området, og først efter hundredårskrigen mod England (1337-1453), blev Frankrig samlet som et mere eller mindre forenet land. Efter reformationen i 1500-tallet blev landet kastet ud i en række religiøse krige, som blev efterfulgt af den blodige revolution i 1789, hvor titusinder af mennesker blev dræbt, og regentparret blev afsat og halshugget. Få år efter kom Napoleon til magten og erklærede sig kejser af Frankrig. Napoleon førte en række krige mod andre europæiske magter, indtil han blev besejret i Slaget ved Waterloo i 1815. Under en ny revolution i 1870 blev monarkiet endeligt afskaffet. Samtidig blev der indført store sociale reformer, og Frankrig blev en ledende industriel magt og tilegnede sig flere kolonier i Afrika. Frankrigs kolonimagter koloniserede store dele af Afrika med imperialistisk ideologi, hvor den lokale befolkning bl.a. skulle blive kristne og lære fransk. I dag er et fransk et stort sprog på det afrikanske kontinent af samme grund. Landet deltog på den sejrende side i begge verdenskrige, og voksede efter krigen frem som en central aktør i både europæisk og international politik. 

Økologiske fodaftryk

1 2 7

2,8

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Frankrig ville vi trenge 2,8 jordkloder.

Samfund og politik

Frankrig styres af præsidenten, som er statens formelle overhoved, og statsministeren, der leder regeringen. Fransk politik er præget af moderate højre og venstre kræfter der skiftes til at vinde et flertal til at danne en regering, som regel uden at det fører til store ændringer i den politiske kurs. Statsapparatet har traditionelt haft en stærk rolle, og den offentlige sektor er meget stor. Dette tynger de offentlige finanser, men fører også til, at Frankrig har en af ​​verdens bedste sundhedsvæsen, og scorer højt på generelle velfærdsydelser til befolkningen. Den gode arbejdssikkerhed i den offentlige sektor, står i kontrast til en vedvarende høj arbejdsløshed, som har ligget konstant på omkring otte procent i mange år. Kunstigt store overførsler til et meget lidt konkurrencedygtigt landbrug, udgør en enorm udfordring for landet, som ofte oplever strejker i flere uger, sæt i værk af stærke fagforeninger. Landet har en af ​​Europas største indvandrerbefolkninger, og i flere af de større byer kæmper myndighederne med at integrere disse, hvilket resulterer i fremkomsten af ​​separate samfund. Internationalt har landet været et af de vigtigste i udviklingen af ​​Den Europæiske Union, og Frankrig nyder også stor magt gennem sin permanente plads i FN's Sikkerhedsråd.

Emmanuel Macron vandt præsidentvalget i maj 2017 og hans parti "En Marche!" fik nok stemmer til at vinde over de traditionelle republikanske og socialistiske kandidater i første valgrunde. Emmanuelle Macron er tidligere økonomiminister i Frankrig, og fik embedet som præsident, den allerførste gang han stillede op til valg i landet (Kilde: BBC country profiles - Frankrig).

Macron er især kendt for at ville gennemføre reformer i det offentlige system, samt at afbureaukratisere landet. Desuden er han venligsindet overfor globalt samarbejde gennem bl.a. EU og FN. 

Menneskelig udvikling

17

26 av 186

Frankrig er nummer 26 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Økonomi og handel

Frankrig er en af verdens største økonomier, og de har et effektivt og moderne økonomisk system. Traditionelle industrier, som tekstil- og stålproduktion, er i de seneste år afløst af computerindustri og teknologi. Landet er også efterhånden blevet en vigtig leverandør inden for servicesektoren, og et varieret landbrug gør Frankrig til en af ​​verdens største eksportører af landbrugsprodukter. Staten har traditionelt haft en stor ejerandel i vigtige industrier, men i de senere år er flere og flere sektorer blevet privatiseret, ofte mod højlydte protester fra fagforeningerne. Et kostbart velfærdssystem er en tung byrde på statens finanser, og Frankrig har for nylig kæmpet for at holde budgettet inden for rammerne af Den Europæiske Monetære Union (ØMU). Regeringen har været tvunget til at optage store lån for at dække budgetunderskuddet og udenlandsk gæld er til tider kommet op på to tredjedele af landets samlede BNP. Dette lægger en dæmper på væksten i økonomien og reducerer regeringens råderum. Den økonomiske krise i eurozonen har ramt Frankrig hårdt - især fordi franske banker har investeret meget i Grækenland. I 2012 blev den franske stats kreditværdighed nedjusteret.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Frankrig på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

65 273 511

Mennesker i Frankrig

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 8

1,9

børn per kvinde i Frankrig

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5

5

børn der dør per 1000 levendefødte i Frankrig

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

11

41 343

BNP per indbygger i PPP-dollar i Frankrig

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Frankrig

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5

4,57

ton CO2-udslip per person i Frankrig

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Frankrig

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,0

af 10 personer har adgang til rent vand i Frankrig

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

Ingen statistik tilgængelig
af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Frankrig

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14

13,80

er forventet antall år i skolen i Frankrig

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

1

0,051

GII-indexen i Frankrig

Arbeid