Grenada
Geografi
Grenada er en stat i Caribien, i de små Antiller, der findes længst mod syd blandt Windward Islands. Landet udgøres af øen Grenada og de sydligste øer i Grenadine Islands, hvoraf Carriacou og Petite Martinique er befolket. Grenada står for en stor del af verdens muskatnødproduktion og kaldes derfor "krydderiøen".
Grenada er en vulkanø og er dækket af en central skovklædt kæde med retning mod nordøst og sydvest. Grenada er grøn og frodig, men størstedelen af regnskoven i det centrale Grenada er hugget ned og erstattet af sekundære skove eller plantager. Klimaet er tropisk havklima, hvor temperaturen varierer efter højden. Den gennemsnitlige temperatur for hele året i lavlandet er ca. 26° C, med mindre sæsonmæssige variationer.
Grenada er sårbar over for orkaner og ekstreme vejrforhold som følge af klimaændringerne. Orkanen "Ivan" i 2004 var den værste naturkatastrofe i mands minde, hvor 90 % af bygningerne på øen blev ødelagt. Ivan og "Emily" (2005) forårsagede store skader på landbruget og førte til en markant nedgang i turismen. Turismeudvikling var i forvejen ved at nærme sig de kritiske belastninger for miljøet.
Historie
Grenada var oprindeligt beboet af Arawak-indianere, der senere blev udryddet af caribindianere. Britiske købmænd forsøgte at grundlægge en koloni i 1609, men indianerne tvang dem til at forlade øen. Senere i 1600-tallet lykkedes det franskmændene at kolonisere øen og Grenada var en fransk koloni helt frem til 1762. Fra 1762 var Grenada en engelsk koloni.
Grenada blev selvstændig i 1974 med en ny statsminister, der var kendt for korruption og en voldelig politik. Oppositionen var inspireret af Black Power-bevægelsen og den kommunistiske New Jewel Movement (NJM). NJM overtog magten i 1979 og proklamerede revolution. De indførte en række reformer inden for landbrug, fiskeri, lønningssystemer og fagforeningerne. Samtidig blev der lagt vægt på at bekæmpe korruption og analfabetisme.
Revolutionen og det efterfølgende samarbejde med Cuba, Sovjetunionen og DDR vakte ængstelse i Caribien og USA, især fordi man var bange for, at det ville påvirke andre lande i Caribien. USA, der brød sine diplomatiske forbindelser med Grenada, gjorde sit for at sabotere landets økonomi og lagde pres på Vesteuropa for at afvikle udviklingshjælpen til øen.
En radikal fraktion i NJM var utilfreds og startede en ny revolution i 1983. Mange civile blev dræbt og den tidligere statsminister og andre ministre blev henrettet. USA invaderede på det tidspunkt Grenada uden varsel, hvilket blev stærkt fordømt af det internationale samfund.
Økologiske fodaftryk


1,8
Samfund og politik
Siden 1980’erne har Grenada været et demokratisk land og blev hurtigt midtpunkt for USA’s interesser i Caribien. Det der blev opnået ved fire års revolution er hurtigt blevet forvandlet tilbage til det gamle. I det første frie valg vandt New National Party (NNP), hvor også resterne af New Jewel Movement deltog. Efter et lille afbræk, har NNP siddet ved magten siden 1995 med mål om stabilitet og nationalt fællesskab. Ved indgangen til det nye århundrede blev der nedsat en sandhedskommission efter den sydafrikanske model, for at læge sårene efter revolutionsperioden i 1970'erne og 1980'erne.
Levestandarden i landet er relativ god sammenlignet med mange andre steder. BNP per indbygger er forholdsvis høj og der er gode muligheder for at modtage velfærdsydelser. Dog medførte naturkatastroferne i starten af 00’erne øget arbejdsløshed og ifølge FN’s udviklingsprogram levede næsten 38% af befolkningen i ekstrem fattigdom i 2008. I 2012 var situationen forbedret og regeringen indførte mindsteløn for alle. Mindstelønnen er dog fortsat så lav, at det ikke er nok til at forsørge en familie.
Ved valget i 2013 tog NNP magten tilbage efter fem år i opposition og Keith Mitchell blev igen statsminister. I årene efter har regeringens største udfordring været landets økonomiske situation. Et af de største problemer har været manglende udbetaling til de offentlige ansatte efter orkanen i 2004.
Menneskelig udvikling

77 av 186
Økonomi og handel
Servicesektoren har fået øget betydning i Grenada og stod i 2002 for 70 % af landets BNP, primært pga. turisme. Grenada er verdens største producent af muskatnød, men landbrug udgør kun 10 % af BNP. Bananer og kakao eksporteres også, men orkanerne i 2004 og 2005 ødelagde produktionen i ekstrem grad.
Fra slutningen af 1990'erne har man satset på at få udenlandske banker og andre virksomheder til at etablere sig i landet. Grenada har stået på en international sortliste for manglende indsats mod hvidvaskning og økonomisk kriminalitet, men blev efter en målrettet indsats fjernet fra listen i 2002.
Arbejdsløsheden har altid været høj og økonomien er presset med underskud på betalingsbalancen. Landet har efter orkanerne været afhængig af lån og hjælp fra blandt andet Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF).
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Grenada på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

14 200
Sult
Andel af befolkningen som er underernæret

Befolkning
Indbyggere
112 523
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde


2,0
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

















17
Klima
CO2-udslip
Antal ton CO-udslip per person



2,22
Sundhed
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand










9,6
Uddannelse
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive










9,86
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?













13,10
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
