[[suggestion]]
Grenada
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Saint George's

Etniske grupper

Afrikansk oprindelse 82.4%, blandet 13.3%, indisk oprindelse 2.2%, andre/uspecificeret 1,2 % (2011)

Sprog

Engelsk (officielt)

Religion

Protestanter 49.2% (pinsebevægelsen 17.2%, syvendedags adventister 13.2%, anglikanere 8.5%, baptister 3.2%, church of God 2.4%, evangelister 1.9%, metodister 1.6%, andre 1.2%) romersk katolske 36%, Jehovas vidner 1.2%, rastafari 1.2%, andre/ingen/uspecificeret 12,5% (2011)

Befolkningtal

113 015 (2021)

Styreform

Konstitutionelt monarki

Areal

340 Km2

Valuta

Østcaribisk dollar

Bruttonationalindkomst per indbygger

16 680 PPP$

Nationaldag

7. februar

Andre landesider

Geografi

Grenada er en stat i Caribien, i de små Antiller, der findes længst mod syd blandt Windward Islands. Landet udgøres af øen Grenada og de sydligste øer i Grenadine Islands, hvoraf Carriacou og Petite Martinique er befolket. Grenada står for en stor del af verdens muskatnødproduktion og kaldes derfor "krydderiøen".

Grenada er en vulkanø og er dækket af en central skovklædt kæde med retning mod nordøst og sydvest. Grenada er grøn og frodig, men størstedelen af regnskoven i det centrale Grenada er hugget ned og erstattet af sekundære skove eller plantager. Klimaet er tropisk havklima, hvor temperaturen varierer efter højden. Den gennemsnitlige temperatur for hele året i lavlandet er ca. 26° C med mindre sæsonmæssige variationer.

Grenada er sårbar over for orkaner og ekstreme vejrforhold som følge af klimaændringerne. Orkanen "Ivan" i 2004 var den værste naturkatastrofe i mands minde, hvor 90 % af bygningerne på øen blev ødelagt. Ivan og "Emily" (2005) forårsagede store skader på landbruget og førte til en markant nedgang i turismen. Turismeudvikling var i forvejen ved at nærme sig de kritiske belastninger for miljøet.

Historie

Grenada var oprindeligt beboet af Arawak-indianere, der senere blev udryddet af caribindianere. Britiske købmænd forsøgte at grundlægge en koloni i 1609, men indianerne tvang dem til at forlade øen. Senere i 1600-tallet lykkedes det franskmændene at kolonisere øen og Grenada var en fransk koloni helt frem til 1762. Fra 1762 var Grenada en engelsk koloni.

Grenada blev selvstændig i 1974 med en ny statsminister, der var kendt for korruption og en voldelig politik. Oppositionen var inspireret af Black Power-bevægelsen og den kommunistiske New Jewel Movement (NJM). NJM overtog magten i 1979 og proklamerede revolution. De indførte en række reformer inden for landbrug, fiskeri, lønningssystemer og fagforeningerne. Samtidig blev der lagt vægt på at bekæmpe korruption og analfabetisme.

Revolutionen og det efterfølgende samarbejde med Cuba, Sovjetunionen og DDR vakte ængstelse i Caribien og USA, især fordi man var bange for, at det ville påvirke andre lande i Caribien. USA, der brød sine diplomatiske forbindelser med Grenada, gjorde sit for at sabotere landets økonomi og lagde pres på Vesteuropa for at afvikle udviklingshjælpen til øen.

En radikal fraktion i NJM var utilfreds og startede en ny revolution i 1983. Mange civile blev dræbt og den tidligere statsminister og andre ministre blev henrettet. USA invaderede på det tidspunkt Grenada uden varsel, hvilket blev stærkt fordømt af det internationale samfund. Efter en del år med et overgangsråd som styreform efter den amerikanske besættelse, har politikken i Grenada stabiliseret sig. Det konservative partiet NNP (Det nye nationale parti) og NDC (Den nationale demokratiske kongres) har skiftevis styret landet i nyere tid.

Økologiske fodaftryk

1 5

1,6

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Grenada ville vi bruge 1,6 jordkloder.

Samfund og politik

Grenada er et konstitutionelt monarki, hvor den britiske monark er det formelle statsoverhoved. Staten er struktureret som et parlamentarisk demokrati, hvor regeringen, ledet af statsministeren, har den udøvende magt. Politikken i Grenada har været præget af ustabilitet og korruption, men har forbedret sig meget siden 1990'erne.

Efter orkanen «Ivan» i 2004 har Grenada gennemgået en lang og vanskelig genopbygningsproces. I denne orkan blev over 90% af alle hjem på øen ødelagte. Selv om situationen er forbedret efter orkanen, og levestandarden i landet fortsætter med at bevæge sig i den rigtige retning, forbliver bekæmpelse af fattigdom den vigtigste politiske sag. Blandt andet har regeringen fokuseret på, at alle med job skal få udbetalt rigtig løn til tiden hver måned.

Menneskelig udvikling

15

67 av 188

Grenada er nummer 67 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Turismen er den vigtigste indtægtskilde for Grenada. Til sammen udgør dette erhverv næsten 80% af landets samlede indtægt. Eksport af krydderier er en anden vigtig industri i Grenada. Særlig produktion af muskatnød gør, at Grenada ofte bliver kaldt «krydderiøen». Produktion og eksport af bananer, kakao, citrusfrugter, majs, ingefær og kaffe er andre indtægtskilder for landet.

Selv om Grenadas industri har forbedret sig betragteligt efter orkanen i 2004, er økonomien fortsat præget af meget gæld efter genopbygningsarbejdet af landet. Fiskeri er også en industri, det bliver satset på i Grenada. I senere tid har øen investeret meget i udbygning af dette erhverv med tanke på fremtiden.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Grenada på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

5

16 680

BNP per indbygger i PPP-dollar i Grenada

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Grenada

Befolkning

Indbyggere

113 477

Mennesker i Grenada

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 9

2,0

børn per kvinde i Grenada

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16

16

børn der dør per 1000 levendefødte i Grenada

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 8

2,95

ton CO2-udslip per person i Grenada

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Grenada

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 7 10

8,7

af 10 personer har adgang til rent vand i Grenada

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,86

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Grenada

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,10

er forventet antal år i skolen i Grenada

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

Ingen statistik tilgængelig
GII-indexen i Grenada

Jobb