[[suggestion]]
Honduras
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Tegucigalpa

Etniske grupper

Europæisk+indiansk oprindelse (mestiser) 90%, indianere 7%, afrikansk oprindelse 2%, europæisk oprindelse 1%

Sprog

Spansk (officielt), indianske dialekter

Religion

Romersk-katolske 97%, protestanter 3%

Befolkningtal

8 423 917

Styreform

Demokratisk konstitutionel republik

Areal

112 490 km2

Valuta

Lempira

Bruttonationalindkomst per indbygger

5 981 PPP$

Nationaldag

15. september

Andre landesider

Geografi

Honduras er det næststørste af de mellemamerikanske lande. Mindst 75 % af landet består af bjerge og bakker. Det strækker sig fra Nicaragua mod sydøst til El Salvador mod sydvest. Den sydlige del er afgrænset af en smal kyststrækning i bugten Fonseca i Stillehavet. Mod nord går bjergene over til bakker, og landet ender i en lang kyststrækning ved det Caribiske hav. Navnet Honduras stammer fra det spanske ord Hondo, der betyder dyb. Navnet henviser til floddalene Ulúa og Aguán, der løber nord fra det centrale højland til kysten. Der er regnskove i den nordøstlige del af landet, men de trues af skovrydning og udvidelse af landbrugsarealer. Skovrydning øger også risikoen for jorderosion. Landets største ferskvandskilde, Lago de Yojoa, er forurenet af minedrift. Ved kysten er klimaet tropisk. Inde i landet er der mere tørt og køligt. Temperaturen er stabil og varierer kun med højden. Landet er sårbar over for kraftige orkaner og oversvømmelser. Orkanen Fifi i 1974 har været langt den mest ødelæggende. Den tog omkring 12.000 menneskeliv og forårsagede store skader på bananplantager og huse.

Historie

Honduras blev tidligt befolket af forskellige indianerstammer. Mayaindianerne slog sig ned i den vestlige del af Honduras og udviklede blandt andet avanceret matematik og tidsregning. Mayaerne havde deres storhedstid i 600-800 e.Kr. i byen som nu hedder Copán. Christopher Columbus ankom i 1502, og i løbet af et par årtier blev Honduras indlemmet i det spanske imperium. Fra 1570 blevet landet regeret fra Guatemala sammen med andre spanske kolonier. Disse lande dannede en løs føderation, efter deres uafhængighed fra Spanien i 1820'erne. Samarbejdet varede ikke længe, og i 1838 blev Honduras en selvstændig republik. De liberale og de Konservative har siden vekslet mellem at være i opposition og i regering. Med undtagelse af en kort periode fra 1957 til 1963 har Honduras været kontrolleret af militæret i hele landets moderne historie. Et forsøg på at adskille den civile og militære magt, der begyndte i 1990-tallet mislykkedes, da landets præsident blev afsat i et nyt militærkup i 2009.

Økologiske fodaftryk

8

0,9

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Honduras ville vi bruge 0,9 jordkloder.

Samfund og politik

Ifølge grundloven fra 1982 er Honduras et demokrati, hvor præsidenten har udøvende magt, parlamentet har den lovgivende magt, og domstolene har den dømmende magt. Militærets indflydelse fortsætter imidlertidigt med at præge politikken i landet. Både under og efter kuppet i 2009 har Honduras gennemgået flere politiske kriser, hvor de forskellige magtinstanser i landet (præsidenten, parlamentet og domstolene) har haft indbyrdes stridigheder. Helt siden starten af 1900-tallet har de to højreorienterede partier Det liberale parti og Det nationale parti domineret politikken. De sidste årtier har flere små partier etableret sig, og blevet valgt ind i nationalforsamlingen. Retssystemet er svækket af korruption, og præges af at være styret af politikere. Organiseret kriminalitet og vold er stigende, og Honduras blev i både 2012 og 2013 kåret til verdens farligste land, som ikke er i krig. Menneskerettighedsorganisationer peger på, at både politi og militære aktivt hindrer efterforskninger.

Menneskelig udvikling

12

130 av 186

Honduras er nummer 130 af 186 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Honduras er et af Latinamerikas fattigste lande. Økonomien var længe helt afhængig af banan- og kaffeeksport, men i dag står udenlandske, og særligt amerikanske fabrikker, for en stor del af eksporten. Fabrikkerne er placeret i skattefri zoner, og producerer særligt tøj til eksport til USA. Penge, som honduranere i udlandet sender hjem til familierne en vigtig indtægtskilde. Da orkanin Mitch ramte landet i 1998 blev 70% af bananplantagerne, og store dele af kaffeproduktionen ødelagt. Økonomien fik et alvorligt knæk, men kom sig gradvist efter stor ulandsbistand. Nabolandenes handelsblokade efter statskuppet i 2009, samt den globale finanskrise, førte også til økonomisk nedgang..

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Honduras på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

9 904 607

Mennesker i Honduras

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 2 2

2,3

børn per kvinde i Honduras

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17

17

børn der dør per 1000 levendefødte i Honduras

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

2

5 981

BNP per indbygger i PPP-dollar i Honduras

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

1 3 3 4 5
6 7 8 9 10

1,3

af befolkningen er underernærede i Honduras

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 0

1,06

ton CO2-udslip per person i Honduras

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Honduras

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 5

9,5

af 10 personer har adgang til rent vand i Honduras

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 7 10

8,72

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Honduras

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,59

er forventet antal år i skolen i Honduras

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

5

0,479

GII-indexen i Honduras

Arbeid