[[suggestion]]
Hviderusland (Belarus)
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Minsk

Etniske grupper

Hviderussere 83.7%, russere 8.3%, polakker 3.1%,ukrainere 1.7%, andre 2.4%, uspecificeret 0.9% (2009)

Sprog

Russisk (officielt) 70.2%, hviderussisk (officielt) 23.4%, andre 3.1% (inkl. små polske- og ukrainsktalende minoriteter), uspecificeret 3.3% (2009)

Religion

Ortodokse 48.3%, katolske 7.1%, andre 3.5%, ikke-troende 41.1% (2011)

Befolkningtal

9 452 113

Areal

207 600 Km2

Valuta

Hviderussiske rubler

Bruttonationalindkomst per indbygger

22 591 PPP$

Andre landesider

Geografi

Hviderusland er et lavtliggende land uden naturlige grænser mod nabolandene. Landets højeste bjerg er 346 meter og landskabet består hovedsageligt af bakker. En tredjedel af landet er dækket af tætte skovområder. I syd ligger store sumpområder der skæres igennem af floder og søer, som er en vigtig transportvej og kilde til energi.  Den korte afstand til Østersøen gør klimaet tempereret, med en gennemsnitstemperatur på ca. -6 grader om vinteren og ca. 18 grader om sommeren. Hviderusland kæmper med store miljøproblemer efter udslip fra den omfattende industrielle udvikling under tiden som en del af sovjetunionen. En femtedel af landet blev stærkt forurenet, da atomkraftværket i Tjernobyl i nabolandet Ukraine eksploderede i 1986. Udslippene gjorde områderne ubrugelige til landbrug, flere hundredetusind mennesker måtte flytte, og antallet af fødselsskader og kræfttilfælde fordobledes på kort tid. 

Historie

Dagens Hviderusland blev befolket af slaver under de store folkevandringer i Centraleuropa omkring 4-500 år e.kr. Området blev inkorporeret i Kievan Rus imperiet, der voksede op omkring Kiev i 800-tallet. Da Kievan Rus kollapsede efter de mongolske invasioner i 1200-tallet blev Hviderusland en del af det litauiske hertugdømme, som senere blev slået sammen med Polen. Det polsk-litauiske rigsfællesskab lå i konstant krig med med sine omgivelser i flere århundreder, indtil det blev opdelt blandt sine naboer i slutningen af 1700-tallet. Størstedelen af Hviderusland blev inkorporeret i Det russiske tsaristiske imperium. Efter den russiske oktoberrevolution i 1917 erklærede Hviderusland sig selvstændigt, men efter blot to år blev landet gjort til en del af Sovjetunionen. Under 2. Verdenskrig blev landet besat af Tyskland og mistede mere end en tredjedel af befolkningen. I årerne efter krigen blev Hviderusland genopbygget til at blive et af de vigtigste industrizoner i hele Sovjetunionen. Landet blev selvstændigt, da Sovjetunionen gik i opløsning i 1991.

Økologiske fodaftryk

1 2 5

2,6

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Hviderusland (Belarus) ville vi bruge 2,6 jordkloder.

Samfund og politik

Hviderusland styres af præsidenten, som både leder parlamentet, er statsoverhovedet og hærens øverstkommanderende. Siden 1994 har landet været styret af Aleksander Lukasjenko, som styrer i en autoritær retning. Lukasjenko har afsat en række ministre, er genvalgt gennem udemokratiske valg og har ændret grundloven for at udvide sin magt. Han søger et nærmere samarbejde med Rusland, og foreslog i slutningen af 1990'erne, at de to lande skulle indgå i deres egen union. Den nationale sikkerhedstjeneste KGB holder den politiske opposition under kontrol, og det er ulovligt at demonstrere mod regeringen. Hviderusland er gentagne gange blevet kritiseret for grove brud på menneskerettighederne. Medierne kontrolleres i høj grad af staten. Flere ikke-statslige organistioner, regimekritiske journalister, minoriteter og oppositionspolitikere er blevet fængslet eller forfulgt. En af årsagerne til at Lukasjenko har formået at holde på magten er, at Hviderusland har formået at opretholde en af de højeste levestandarder i de tidligere sovjetrepublikker på baggrund af en veludviklet industri. Hviderusland er også det eneste land i Europa hvor dødstraf bliver praktiseret. 

Menneskelig udvikling

16

58 av 188

Hviderusland (Belarus) er nummer 58 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Mere end 80 procent af den økonomiske aktivitet i Hviderusland ejes og styres af staten. Efter frigørelsen i 1991 blev flere sektorer privatiseret, men i årene efter Lukasjenko kom til magten blev størstedelen af disse statsejet igen. Denne ”markedssocialisme” har isoleret landet økonomisk, og forhindrer udenlandske investeringer. Hviderusland har en tung industri, som fortsat drives som i sovjettiden, med en stor våben- og maskinproduktion. Hvidrusland har et velfungerende landbrug, hvilket betyder at landet slipper for at importere mange madvarer, og uddannelsesniveauet gør, at industrien har jævn tilgang af kvalificeret arbejdskraft. Hviderusland er afhængig af import af energi, og Rusland forsyner landet med billig gas, hvilket er særligt vigtigt for, at det økonomiske system kan fungere. Hviderusland har meget korruption, og kæmper med høj arbejdsløshed.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Hviderusland (Belarus) på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

9 498 238

Mennesker i Hviderusland (Belarus)

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 4

1,5

børn per kvinde i Hviderusland (Belarus)

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3

3

børn der dør per 1000 levendefødte i Hviderusland (Belarus)

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

6

22 591

BNP per indbygger i PPP-dollar i Hviderusland (Belarus)

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Hviderusland (Belarus)

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5 7

5,84

ton CO2-udslip per person i Hviderusland (Belarus)

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Hviderusland (Belarus)

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 3

9,3

af 10 personer har adgang til rent vand i Hviderusland (Belarus)

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,99

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Hviderusland (Belarus)

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14

13,81

er forventet antal år i skolen i Hviderusland (Belarus)

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

1

0,104

GII-indexen i Hviderusland (Belarus)

Jobb