Island
Island er en vulkanø, der er berømt for sine varme kilder og sit dramatiske landskab. Landet blev i 2008 hårdt ramt af den finansielle krise.

Nøgletal og fakta
-
Hovedstad
- Reykjavik
-
Etniske grupper
- Nordisk-keltiske og andre folkegrupper
-
Sprog
- Islandsk, engelsk, andre nordiske sprog, tysk
-
Religion
- Kristne 94%, andre/ingen/uspecificeret 6%
-
Befolkningtal
- 337 780
-
Styreform
- Republik
-
Areal
- 103 000 km2
-
Valuta
- Islandsk krone
-
Bruttonationalindkomst per indbygger
- 57 982 PPP$
-
Nationaldag
- 17. juni
-
Andre landesider
Geografi
En tiendedel af øen er dækket af gletsjere. Derudover har landet hundredvis af varme kilder og gejsere. I midten af landet er bjerge og gletsjere, mens kysten er fladere og har dybe fjorde. Island er beliggende på en undersøisk bjergkæde, der løber langs Atlanterhavets havbund. Bjergkæden ligger mellem to kontinentalplader, der langsomt bevæger sig fra hinanden. På grund af dette, har landet flere aktive vulkaner. I gennemsnit har Island vulkanudbrud hvert femte år. I 1963 dannede et stort udbrud den nye ø Surtsey. Island ligger lige syd for polarcirklen, men på grund af Golfstrømmen er klimaet relativt mildt. Landet har kølige somre og milde vintre. Som et resultat af både vind og overgræsning, er jorderosion er et af de største miljøproblemer på Island.
Historie
Island blev formentlig beboet af irske munke før skandinaverne begyndte at bosætte sig fra 870. Allerede inden 930 var al dyrkbar jord udnyttet og et lovgivende og dømmende parlament (Altinget) blev oprettet. Kristendommen blev introduceret omkring år 1000. Island var uafhængig indtil 1262, hvor det blev en del af Norge. I slutningen af 1400-tallet blev Island og Norge en del af Danmark under Kalmarunionen. Klimaet var hårdt og koldt i 1800-tallet, og mange islændinge emigrerede til USA og Canada.
En islandsk selvstændighedsbevægelse voksede gradvist, og i 1870 fik landet sin egen grundlov. Først i 1918 blev landet selvstændigt. Under Anden Verdenskrig tog USA militær kontrol over Island, eftersom Danmark var blevet besat af tyskerne. Øen blev først uafhængigt igen i 1944. Landet havde dog ikke eget forsvar, og indgik en aftale med USA, som påtog sig ansvaret for et forsvar, til gengæld for udstationering af tropper og brug af luftbasen i landet.
Økologiske fodaftryk

0,0
Samfund og politik
Island er en republik med en præsident som øverste leder. Præsidenten har svag politisk magt, og har primært formelle opgaver. Landet har i henhold til forfatningen fra 1944 en parlamentarisk regering baseret på demokrati og flerpartivalg. Det er statsministeren, der er leder af regeringen og som udnævner regeringen. Det islandske parlament kaldes Altinget og består af 63 personer. Altinget går tilbage til år 930. Island har en lang socialdemokratisk tradition til fælles med de andre skandinaviske lande. Landet har et veludviklet velfærdssystem med gratis uddannelse, et godt sundhedsvæsen og en god velfærd og socialsikring.
Finanskrisen i 2008 fik store konsekvenser for mange islændinge, og mange har mistet tilliden til politikerne. Selv om Island har været i forhandlinger med EU, er planerne om EU-medlemskab foreløbigt lagt på is.
Menneskelig udvikling

3 av 188
Økonomi og handel
Island var længe et af verdens rigeste lande. Økonomien var hovedsagelig baseret på fiskeindustrien, som tegnede sig for 60 procent af eksportindtægterne. I 90'erne påbegyndte regeringen en kraftig liberalisering af økonomien. Statslige virksomheder blev solgt, og de store banker blev privatiseret. Den finansielle sektor voksede og mange islandske banker etablerede sig udlandet. Dette skabte en meget høj økonomisk vækst, og inden den finansielle krise ramte, havde banerne en omsætning der var tolv gange større end landets BNP, desuden havde de en lige så stor udlandsgæld. Bankerne havde optaget store udenlandske lån for at finansiere deres egne lån. Da den finansielle krise ramte, brød de tre største banker sammen. Staten overtog bankerne i et forsøg på at stabilisere økonomien. Mange islandske virksomheder er gået konkurs, den islandske krone er faldet drastisk, og arbejdsløsheden er steget. Island er det første nordiske land, der har modtaget et kriselån. Island modtog 2.1 milliarder dollars fra IMF. Island har ansøgt om medlemskab af EU i 2009, behandlingen af ansøgningen er stadig i gang. Landets høje uddannelsesniveau samt rige naturressourcer giver gode betingelser for at landet på lang sigt, vil komme ud af krisen. Island deltager gennem EØS-aftalen i det europæiske økonomiske samarbejde.
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Island på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
375 318
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde


1,7
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte



3
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

57 982
Sult
Andel af befolkningen som er underernæret

Klima
CO2-udslip
Antal ton CO-udslip per person





4,54
Sundhed
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand










10,0
Uddannelse
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?













13,46
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
