Laos
Laos er en kommunistisk et-partistat og er et af Asiens fattigste lande. Landet har store naturressourcer og har de sidste år oplevet økonomisk vækst.

Nøgletal og fakta
-
Hovedstad
- Vientiane
-
Etniske grupper
- Lao 53.2%, khmou 11%, hmong 9.2%, phu tai 3.4%, thai 3.1%, makong 2.5%, katong 2.2%, lue 2%, akha 1.8%, andre 11.6 %, (der bor over 200 forskellige etniske folkegrupper i Laos) (2015)
-
Sprog
- Lao (officielt), Fransk, Engelsk, andre etniske sprog
-
Religion
- Buddister 67%, kristne 1.5%, andre 31.5%
-
Befolkningtal
- 6 961 210 (2018)
-
Styreform
- Republik
-
Areal
- 236 800 km2
-
Valuta
- Lao Kip
-
Bruttonationalindkomst per indbygger
- 9 384 PPP$
-
Nationaldag
- 2. december
-
Andre landesider
Geografi
Laos er en indlandsstat, som består bjerge, bjergplateauer og jungle. Til sammen udgør bjerglandskabet omkring 70% af landets areal. Floden Mekong løber fra nord til syd i landet. Størstedelen af befolkningen lever i de frugtbare områder rundt floden. Den sydlige del af landet består hovedsageligt af lavland og slettelandskab. I forhold til arealet har Laos Asiens største skovreserver.
Udetonerede landminer og bomber fra Vietnamkrigen udgør en stor miljøtrussel i Laos. De udetonerede springladninger kræver både dyreliv og menneskeliv hvert år. Endvidere udgør afskovning og misbrugt jordbrug store miljøproblemer for landet, eftersom dette fører til jorderosion og dårlig jordkvalitet.
Historie
Laotiske folk bosatte sig og oprettede små riger i områderne rundt Mekong-floden i 800-tallet. Det første samlede laotiske kongedømme, Lan Xang, blev imidlertid først oprettet i 1300-tallet. I perioder fungerede Kongedømmet som et lyd-rige (selvstændigt rige delvis under kontrol af et andet rige) til andre større riger i Myanmar, Thailand og Vietnam. I 1893 blev Laos en del af Fransk Indokina. Da området blev besat af Japan under 2. Verdenskrig, begyndte en frigørelsesbevægelse at vokse frem. I 1954 blev Laos internationalt anerkendt som et selvstændigt monarki.
Fra 1953 til 1975 blev Laos inddraget i Vietnamkrigen. Landet blev benyttet som en slags hovedvej mellem nord og syd-Vietnam for de kommunistiske nord-vietnamesiske styrker. For at stoppe de vietnamesiske styrker, blev Laos meget hårdt bombet af det amerikanske militær.
I 1975 blev den laotiske konge tvunget til at abdicere, og det kommunistiske partiet tog magten. Landet blev omdøbt til «det laotiske folks demokratiske republik», og kommunistpartiet har været det eneste tilladte politiske parti siden. Til trods for optøjer, herunder også terrorhandlinger, mod det kommunistiske regime, er det kommunistiske styre vedvaret.
Økologiske fodaftryk


1,1
Samfund og politik
Laos har siden 1975 været en kommunistisk et-partistat. Den øverste udøvende myndighed er præsidenten. Han er også øverstkommanderende for militæret, udnævner regeringen og ratificerer love. Kritik mod det politiske system i Laos er forbudt. De få regimekritiske protester, som har fundet sted i senere tid, er blevet brutalt slået ned.
Det laotiske samfund er præget af et anstrengt forhold mellem den største etniske folkegruppe, laotene, og landets mange minoriteter. En lille gruppe hmongfolk har blandt andet drevet guerillakrig mod regimet siden 1975. Regimet har til gengæld bombet hmongområder, og omkring en tredel ar hmongfolket har måtte flygte.
Infrastrukturen og sundhedsvæsnet i Laos er dårligt udbygget, hvilket særligt gør livssituationen uden for de største byer ret vanskelig. Derudover er underernæring og manglende rent drikkevand meget udbredt på landet. Kvinders stilling i samfundet er afhængig af, hvilken etnisk folkegruppe de tilhører. I de sydlige områder af Laos har kvinderne generelt noget højere stilling i samfundet end i nord. Laos er relativt tolerant, når det kommer til LHBTI+, men ægteskab inden for samme køn er ikke tilladt.
Menneskelig udvikling

137 av 188
Økonomi og handel
Laos er et af de fattigste lande i Asien. Landet er rigt på naturressourcer som skov, mineraler og vandkraft. Mangel på infrastruktur, kapital og uddannet arbejdskraft har imidlertid ført til, at naturressourcerne bliver dårligt udnyttet. Efter den socialistiske planøkonomi gradvist blev erstattet med markedsøkonomi i 1990’erne, har landet haft en vis økonomisk vækst. Blandt andet har det medført, at industri- og tjenestesektoren er blevet udbygget. De største industriinvesteringer er sket omkring de største byer. Dette har bidraget til, at de økonomiske forskelle mellem by og land er øget.
Den vigtigste industri i Laos er landbrug. Denne industri beskæftiger over 70% af befolkningen. Andre vigtige industrier er tekstilindustri, minedrift og turisme. Den laotiske økonomi er fortsat afhængig af bistand og lån fra udlandet.
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Laos på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
7 633 779
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde



2,4
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte











































43
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

9 384
Sult
Andel af befolkningen som er underernæret










0,5
Klima
CO2-udslip
Antal ton CO-udslip per person



2,62
Sundhed
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand










1,8
Uddannelse
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive










8,75
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?











10,61
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
