[[suggestion]]
Niue
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Alofi

Etniske grupper

Niuer 66.5%, delvis- niuer 13.4%, ikke- niuer 20.1% (inkludert 12% europeere og asiater, og polynesiere 8%) (2011)

Sprog

Niueisk, engelsk

Religion

Protestanter 70%, mormonere 10%, katolikker 10%, Jehovas vitner 2%, annet/uspesifisert 8% (2011)

Befolkningtal

1 600

Styreform

Parlamentarisk demokrati

Areal

260 km²

Valuta

Newzealandske Dollars

Nationaldag

6. februar (som New Zealand)

Andre landesider

Geografi

Niue er en af verdens største koraløer. Landskabet består af stejle kalkstensklipper langs kysten med et centralt plateau, som hæver sig til omtrent 60 meter over havet. Øen omkranses af et koralrev, hvis eneste store åbning er på midten af vestkysten i nærheden af hovedstaden Alofi, hvor størstedelen af befolkningen bor. I landets havområder ligger tre andre koralrev. Kystområderne på Niue har utallige kalkstensgrotter. En del af jordbunden er meget usædvanlig på grund af høje niveauer af naturlig radioaktivitet – og der findes meget lidt dyrkbart jord. Tidsforskellen mellem Niue og fastlandet på New Zealand er 23 timer om vinteren på den sydlige halvkugle og 24 timer om sommeren. Klimaet på Niue er tropisk, og det regner mest fra november til april.

Historie

Niue blev befolket i 900-tallet af polynesiere, som kom fra Salomonøerne. Man antager, at mennesker fra Tonga kom til øen i 1500-tallet. Da den britiske sø kaptajn James Cook ankom til øen i 1774, kastede øens beboere sten på mandskabet, og kaptajnen formåede ikke lægge til land. Øen Niue fik derfor tilnavnet "Savage Island", de vildes ø. Britiske missionærer begyndte at ankomme i 1846. De kidnappede en af de lokale og uddannede ham til præst. Kristendommen spredte sig langsomt fra landsby til landsby. Da kolonier begyndte at sprede sig i området, kom også slavehandlen og tvangsarbejde til øen. Niues konge Fata-a-iki ville overgive magten til Storbritannien i 1887, fordi han frygtede andre mere nådesløse koloniherrer. Ansøgningen blev godkendt i 1900, men allerede et år senere annekterede New Zealand øen. New Zealands grundlov fra 1974 gav Niue selvstyre, og samme år stemte øens befolkning om uafhængighed. Flertallet valgte, at øen skulle forblive en associeret stat til New Zealand.

Økologiske fodaftryk

Ingen statistik tilgængelig

0,0

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Niue ville vi trenge 0,0 jordkloder.

Samfund og politik

Niue har siden 1974 været en selvstyret ø med fri tilknytning til New Zealand. Ifølge landets grundlov er statens overhoved Storbritanniens dronning Elisabeth II, ligesom i New Zealand. Dronningen repræsenteres på øen af New Zealands lokale repræsentant. Parlamentet har 20 medlemmer. Den udøvende myndighed tilhører statsministeren og regeringen. Niue er delt i 14 landsbyer, som alle har deres eget råd. Indbyggerne i landet har newzealandsk statsborgerskab. Ansvaret for forsvaret og udenrigstjenesten ligger hos New Zealand, som også har forpligtet sig til at ude administrativ assistance. Niues udenrigspolitik har traditionelt været styret af New Zealand, men siden 1994 har Niue oprettet flere diplomatiske forhold med andre stater. Over de sidste 20 år er folketallet på øen halveret på grund af udvandring til New Zealand og et dalende fødselstal.

Menneskelig udvikling

0

av 186

Niue er nummer av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Økonomi og handel

Niue har en lille økonomi og er afhængig af støtte fra New Zealand. Det lave folketal og dårlig kommunikation med omverdenen gør økonomien meget lidt udviklet. Mange af indbyggerne er beskæftiget i den offentlige administration. Mange af husholdningerne praktiserer subsistenslandbrug. Honning, vanilje og organisk nonu produceres til eksport. Andre indtægter omfatter turisme, banklicenser, udlån af telefonnettet til specielle internationale telefontjenester og salg af internetdomænet ".nu". Niue fik i 2003 det første fuldkommen trådløse nationale internetsystem i verden. Turisme er en industri i vækst, havnen er lille, hvilket hindrer adgangen for store turistskibe. Turisterne bliver derfor sejlet ind fra Vest-Samoa. En cyklon forårsagede i 2004 katastrofale ødelæggelser på øens bygninger, infrastruktur, madforråd og koralrev. Genopbygningen blev en stor omkostning for det lille land og forsinkede mange andre udviklingsprojekter. 

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Niue på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

1 626

Mennesker i Niue

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

Ingen statistik tilgængelig
børn per kvinde i Niue

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24

24

børn der dør per 1000 levendefødte i Niue

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

Ingen statistik tilgængelig
BNP per indbygger i PPP-dollar i Niue

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Niue

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

Ingen statistik tilgængelig
ton CO2-udslip per person i Niue

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

Ingen statistik tilgængelig
af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Niue

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

Ingen statistik tilgængelig
er forventet antall år i skolen i Niue

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Niue

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Ingen statistik tilgængelig
af 10 personer har adgang til rent vand i Niue

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

Ingen statistik tilgængelig
GII-indexen i Niue

Arbeid