[[suggestion]]
Nordkorea
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Pyongyang

Etniske grupper

Næsten udelukkende koreanere, enkelte japanere og kinesere

Sprog

Koreansk

Religion

Buddhister, konfucianister, enkelte kristne og mindre religiøse grupper såsom Cheondoisme

Befolkningtal

25 610 672

Styreform

Kommunistisk diktatur

Areal

120 538 km^2

Valuta

Nordkoreanske won

Nationaldag

9. september

Andre landesider

Geografi

Bjerge og bjergrige områder udgør omkring 80 procent af landarealet i Nordkorea. Landet har et kontinentalt monsunklima med kolde vintre og varme somre. Landet er rigt på mineralressourcer, især kul og jernmalm, men landets store industri har ført til forurening af jord og drikkevand. Behovet for brændsel har medført, at lavlandet stort set er ryddet for skov, og dette til trods for, at landet systematisk har plantet skov siden midten af 1950'erne. Som et resultat af skovrydning, er jorderosion også et blevet et stort problem.

Ud over Rusland og Kina deler Nordkorea også grænse med Sydkorea, og den omkring 40 kilometer lange grænse mellem de to lande er et af verdens mest militariserede områder.

Historie

Koreahalvøen har igennem tiden været hjemsted for mange forskellige stater, og de tidligste statsdannelser går mere end 4000 år tilbage.

Koreas historie er præget af dets placering mellem stormagterne Kina og Japan. Fra 1300-tallet og frem til 1800-tallet, hvor Japan erobrede og koloniserede halvøen, var det Kina som havde størst indflydelse over den koreanske halvø.

Efter Japans nederlag i Anden Verdenskrigen blev Korea erobret af de allierede. Landet blev midlertidigt delt i to langs den 38. breddegrad, men målet var at oprette en uafhængig, koreansk stat. Forsøget mislykkedes, og Sovjetunionen etableret et kommunistisk styre i nord, mens USA indsatte en regering af nationalister i syd. Da USA og Sovjet trak sig ud i 1948 opstod der en blodig borgerkrig (1950-1953) mellem kommuniststaten i nord, med kinesisk og sovjetisk støtte, og Sydkorea, som fik støtte fra USA-ledede FN-styrker. Da krigen endte forblev grænsen næsten uændret. De to landene har endnu ikke underskrevet en fredsaftale, og fremdeles nægtes cirka 10 millioner nære slægtninge at have kontakt over grænsen.

Nordkorea har siden det blev selvstændigt været styret med jernhånd af én familie, nemlig Kim-familien, og den nuværende leder, Kim Jong-un, er den tredje Kim i rækken. Det er opstået en slags personkult omkring den første præsidenten, Kim Il-Sung, og efter hans død er han blevet udråbt som ”evig præsident" og man har indført ny tidsregning startende det år han blev født (1912).

Økologiske fodaftryk

1 6

1,7

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Nordkorea ville vi trenge 1,7 jordkloder.

Samfund og politik

Fordi Nordkorea er så lukket et land, ved vi meget lidt om landets politiske system. Vi ved dog, at Nordkorea har både et parlament og en regering, men at kommunistpartiet i realiteten dominerer både statsapparatet og militæret. Nordkorea er dermed de facto et diktatur.

Siden 1950-tallet har landets statsideologi været den såkaldte jucheideologi, der lægger vægt på national, kulturel og økonomisk uafhængighed, og at partiet og samfundet skal sættes foran individet.  Siden 1994 har princippet om «militæret først» desuden også spillet en vigtig rolle – Songun-doktrinet. Det indebærer at militæret prioriteres i statsbudgettet, og at militærets interesser sættes foran alt andet i samfundet.

Menneskerettighedssituationen i landet er dårlig. FN’s menneskerettighedsråd (UNHRC) rapporterer om grove brud på menneskerettighederne, så som for eksempel henrettelser, slaveri, tortur, voldtægter, tvungne aborter, tvangsflytning, forsvindinger og forfølgelse på grund af politisk observans, religion, race og køn. Siden 1950-tallet har der eksisteret politiske fangelejre, der beskrives som koncentrationslejre, som menes at kunne huse over 200 000 personer. Det nordkoreanske regime lader ikke meget slippe ud om, hvordan leveforholdene reelt er i landet, og det vi ved, ved vi gennem folk der er flygtet derfra.

Nordkoreas forhold til ikke kun Sydkorea, som de formelt stadig er i krig med, men næsten hele verdenen har siden afslutningen på Koreakrigen været anspændt. Det skyldes især landets juche-ideologi, der har betydet, at landet har isoleret sig fra omverdenen, samtidig med at de har satset på at udbygge deres militær, hvilket betyder at de i dag har en af verdens største hær og desuden disponerer over atomvåben. Det har vakt bekymring hos Sydkorea, men også især Sydkoreas to allierede, USA og Japan. Nordkorea har historisk været støttet af Kina og Rusland, men siden Kim Jong-un kom til magten 2012, er forholdet til især Kina blevet forværret, og Kinas indflydelse i landet er i dag formindsket. Rusland har fordømt atomprøvesprængningerne og raketaffyringerne, men er i udgangspunktet stadig fortaler for dialog frem for sanktioner. Sanktioner har ellers været det internationale samfunds primære våben mod Nordkorea siden de såkaldte sekspartsforhandlinger (der foregik mellem Nord- og Sydkorea, Japan, Rusland, USA og Kina) brød sammen i 2006, da landet lavede sin første atomprøvesprængning.

Det var håb om at spændingerne ville blive mindre, da Kim Jong-un overtog efter sin far, men i stedet er konflikten eskaleret. I 2016 gennemførte landet sin sjette prøvesprængning og har endvidere udviklet langdistanceraketter, som kan nå amerikansk territorium. Verdenssamfundet har hver gang reageret med stadig strengere økonomiske sanktioner. Efter Trump blev præsident i USA i 2017, har spændingerne mellem de to lande nået nye højder, og retorikken fra begge sider er blevet skærpet. Trump og Kim Jong-un har mødtes flere gange siden 2018 for at indgå en aftale om afviklingen af atomvåben, men det er i foråret 2019 endnu ikke lykkedes dem at nå til enighed. 

Menneskelig udvikling

0

av 186

Nordkorea er nummer av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Økonomi og handel

Nordkorea er en planøkonomi, og staten kontrollerer derfor næsten al aktivitet. Udover at være en verdens mest centralstyrede økonomi, er den mest isolerede. Stort set hele vareudvalget i landet kommer fra den statsligejede industri, og jordbruget er organiseret i store fællesbrug (kollektiver). Jordbruget står for en fjerdedel af økonomien, men producerer ikke nok til at brødføde befolkningen. Landet er derfor afhængig af at få mad og nødhjælp fra udlandet.

Frem til 1970’erne var Nordkorea mere industrialiseret end Sydkorea, og gennemsnitsindtægten var højere. Siden er det gået meget tilbage for Nordkorea. De store økonomiske problemer har førte til, at det sociale sikkerhedsnet er kollapsede, og da landet i 90’erne blev ramt af oversvømmelser og tørke endte det i en regulær hungersnød, hvor mere end en million mennesker døde af sult.  

Sovjetunionens kollaps i 1991 blev katastrofal for Nordkorea, da det gjorde at landet ikke længere kunne drive handel med Østeuropa. Udenrigshandelen kollapsede, og industrien og jordbruget blev rammet af en akut energimangel. Dårlig vedligeholdelse og gamle metoder til at producere skabte (og skaber stadig) desuden også problemer for industrien. I dag er landets vigtigste handelspartner Kina, men udenrigshandelen er forsat begrænset, især pga. de mange internationale sanktioner der har ramt landet de seneste år. Udviklingen har betydet, at Nordkorea i dag er et af Asiens fattigste lande med en stor del af befolkningen der sulter.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Nordkorea på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet