[[suggestion]]
Saint Kitts og Nevis
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Basseterre

Etniske grupper

Hovedsagligt indfødte, nogle britter, portugisere og lebanesere

Sprog

Engelsk (officielt)

Religion

Protestantisme og Katolicisme

Bruttonationalindkomst per indbygger

26 383 PPP$

Andre landesider

Geografi

Landet består af to øer i Antillerne. Begge øer er vulkanske og består af bjerge dækket med tropisk regnskov. Mount Liamuiga er landets højeste punkt og er 1156 meter over havets overflade. Mellem bjergene findes der frugtbare dale. På den største ø, Saint Kitts, er strandene sorte af vulkansand, mens strandene på den mindre ø Nevis er hvide efter koralrevet, der omgiver øen. Over 80 % af befolkningen bor på Saint Kitts.

Historie

Da øerne blev ”opdaget” af Christopher Columbus i 1493 var de beboet af caribiske indianere. I 1600-tallet kæmpede Frankrig, Spanien og England om at få kontrol over øerne. Der blev anlagt plantager på øerne og særligt produktionen af sukker på Nevis gav store gevinster. I 1713 blev øerne en britisk koloni, men magtkampen fortsatte indtil slutningen af 1700-tallet.

Hårde vilkår på plantagerne og stor fattigdom gjorde, at en radikal politisk bevægelse voksede frem i 1900-tallet. Arbejderpartiet krævede uafhængighed, men landet fik ikke indre selvstyre før 1967. Naboøen Anguilla hørte også officielt til den associerede stat indtil 1980, hvor den blev lagt under britisk styre. Uenigheden om en ny grundlov førte i 1982 til politiske uroligheder. Saint Kitts & Nevis blev uafhængige i 1983. Øen Nevis har også haft ambitioner om at blive sin egen stat og har fået omfattende selvstyre. I 1996 gjorde Nevis nye fremstød mod en løsrivelse fra St. Kitts, men ved en folkeafstemning i 1998 opnåede separatisterne ikke det nødvendige flertal på to tredjedele.

.

Økologiske fodaftryk

Ingen statistik tilgængelig

0,0

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Saint Kitts og Nevis ville vi trenge 0,0 jordkloder.

Samfund og politik

Arbejderpartiet har været det stærkeste parti i landet, kun afbrudt af en periode fra 1980 – 1995, hvor ”People’s Action Movement” havde magten. Arbejderpartiet vandt valget igen i 1995 og dannede en ny regering under ledelse af Denzil Douglas som statsminister. En af de væsentligste opgaver for regeringen har været at få kontrol over narkotikasmuglingen og den narkorelaterede vold. Mordfrekvensen i landet er en af de højeste i verden.Indbyggerne har det bedre end mange af nabolandenes, men der er store på levestandarden. En tredjedel af landets befolkning lever i fattigdom, og mange familier bor på landet, hvor de ernærer sig ved landbrug. Velfærdssystemet med pensioner, sygepenge og børnepenge gælder kun dem, der har et job eller egen virksomhed.

Udlændinge kan købe et statsborgerskab i landet, hvilket har vakt stærk kritik fra blandt andet USA og Canada, der mener, at systemet muliggør illegal indvandring til Nordamerika, samt giver kriminelle et fristed.

Øernes største seværdighed er fæstningen Fort George på Brimstone Hill, og nationalparken rundt om, der er på UNESCO’s liste over World Heritage Sites.

Menneskelig udvikling

15

72 av 186

Saint Kitts og Nevis er nummer 72 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Økonomi og handel

Saint Kitts og Nevis er en gældsplaget nation, men turisme og offshore virksomhed er vigtige positive bidrag til økonomien. Der har været en storstilet omstilling i forretningslivet og den sidste fabrik i den 300 år gamle sukkerindustri blev nedlagt i 2005 – to år efter indvielsen af det største hotelkompleks i det østlige Caribien. Sukkerindustrien havde de sidste årtier været ansvarlig for nedgang i landets BNP, men mange arbejdstagere var afhængige af driften.

Mere end 200.000 turister besøgte øerne i 2009, men forretningen er sårbar over for naturkatastrofer og politisk uro. Også finanskrisen gik hårdt ud over indtjeningen fra turisme, men der er fortsat vækst i sektoren.

Saint Kitts og Nevis er medlem af den regionale samarbejdsorganisation CARICOM (Caribbean Community and Common Market) hvor man blandt andet stræber efter at skabe et fælles økonomisk marked. Blandt andet er det forsøgt, at indføre de samme toldsatser på varer fra andre lande, samt at sikre, at kapital og arbejdskraft kan flyttes frit mellem landene. På sigt skal der også indføres en fælles valuta, på samme måde som euroen i EU.  

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Saint Kitts og Nevis på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

53 199

Mennesker i Saint Kitts og Nevis

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

Ingen statistik tilgængelig
børn per kvinde i Saint Kitts og Nevis

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12

12

børn der dør per 1000 levendefødte i Saint Kitts og Nevis

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

7

26 383

BNP per indbygger i PPP-dollar i Saint Kitts og Nevis

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Saint Kitts og Nevis

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 4

4,55

ton CO2-udslip per person i Saint Kitts og Nevis

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Saint Kitts og Nevis

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

af 10 personer har adgang til rent vand i Saint Kitts og Nevis