[[suggestion]]
Saint Vincent og Grenadinerne
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Kingstown

Etniske grupper

Sorte 66%, mulatter 19%, indere 6%, europæere 4%, "Carib Amerindian" (blanding af slaver fra andre øer og urbefolkningen) 2%, andre 3%

Sprog

Engelsk, fransk

Religion

Anglikanere 47%, metodister 28%, katolikker 13%, andre (inkluderer hinduer, syvendedags adventister og andre protestanter) 12%

Bruttonationalindkomst per indbygger

15 045 PPP$

Andre landesider

Geografi

St. Vincent og Grenadinerne er en del af Antillerne. Udover hovedøen St. Vincent omfatter landet over 30 mindre øer, men over 90 procent af befolkningen bor på St. Vincent. Øerne består, ligesom naboøerne, primært af vulkanske bjergarter. Saint Vincent er dækket af skovdækkede bjerge og i den nordlige ende af øen ligger landets højeste bjerg, vulkanen Mount Soufrière (1234 meter over havets overflade). Vulkanen er utrolig aktiv og havde ødelæggende udbrud i både 1812, 1902 og 1979. Ud for kysternes hvide sandstrande findes der koralrev.

St. Vincent og Grenadinerne har problemer med forurening af vandet omkring kysten, specielt på grund af udslip fra yachter. Nogle steder er så slemt forurenede, at badning frarådes.

Historie

Som på de fleste af de nærliggende øer var urbefolkningen arawa indianere, men til sidst tog caribiske indianere over. Det var dem, der boede på øerne da Columbus var forbi i 1498. Både her og på naboøerne gjorde indianerne stor modstand mod de europæere, der prøvede at slå sig ned.

I 1787 overtog briterne alligevel St. Vincent og efter et mislykket oprør mod kolonimagten blev størstedelen af befolkningen deporteret til Roatán og Utila, der er øer nær Honduras kyst. På St. Vincent blev befolkningen erstattet med afrikanske slaver på plantagerne og efter slaveriets afskaffelse, hentede briterne arbejdskraft fra Indien.

I 1902 omkom en stor del af øens befolkning efter et voldsomt vulkanudbrud. Mellem 1958 og 1962 var øerne medlem af Den Vestindiske Føderation og fik indre selvstyre i 1960. I 1979 fik øerne deres uafhængighed med den konservative Milton Cato fra ”Saint Vincent Labour Party” (SVLP) som statsminister.

Økologiske fodaftryk

Ingen statistik tilgængelig

0,0

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Saint Vincent og Grenadinerne ville vi bruge 0,0 jordkloder.

Samfund og politik

St. Vincent og Grenadinerne har et parlamentarisk demokrati. Landet er en del af Commonwealth of Nations (Commonwealth), og har bevaret den britiske monark som statsoverhoved. Den udøvende magt ligger hos regeringen, som er ledet af statsministeren. Statsministeren og regeringen afgår fra forsamlingshuset. Forsamlingshuset består af 15 valgte repræsentanter samt syv senatorer udpeget af den britiske monarks repræsentant i landet.

Politisk er landet præget af store sociale problemer og en øget narkotikahandel gennem Caribien. Regionen er blevet en transitrute for narkotika fra Sydamerika til Nordamerika. Landet har fået en stigning indenfor kriminalitet som resultat af smugleraktiviteterne. Østaten har formået at have gode internationale forbindelser med ellers ideologisk modstridende lande. Landet arbejder blandt andet tæt sammen med Cuba og Venezuela, men de også har gode forbindelser med USA og Taiwan.

Saint Vincent og Grenadinerne har et dårligt udviklet velfærdsystem. Velfærdsydelser som pension, sundhedsforsikringer og børnebidrag dækker primært kun dem, der er officielt ansat i en virksomhed. Vold mod kvinder og børn er et stort problem i landet. Landet har også strenge love mod seksuelle mindretal, og homoseksualitet kan straffes med fem års fængsel. 

Menneskelig udvikling

15

87 av 188

Saint Vincent og Grenadinerne er nummer 87 af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

St. Vincent og Grenadinerne er blandt de fattigere lande i det østlige Caribien. I 1979 blev øerne ramt af et stort vulkanudbrud, der ødelagde halvdelen af bananplantagerne og året efter sørgede orkanen Allan for nye ødelæggelser. Disse naturkatastrofer har, sammen med stigende konkurrence og et ustabilt eksportmarked, ført til økonomiske vanskeligheder og en høj arbejdsløshed. Bananproduktionen, der var rygraden for landets økonomi, gik fra i 1990 at være på 52 procent af landets BNP til kun at være 38 procent i 2004. Mange af de fattigste indbyggere arbejder med jordbrug til eget forbrug, og er derfor ikke dækket af velfærdsgoderne. Det organiserede jordbrug udgør kun syv procent af landets BNP. BNP (bruttonationalprodukt) er værdien af alle varer og tjenester, som er produceret i et land i løbet af et år. 

Saint Vincent og Grenadierne er med i den regionale samarbejdsorganisation CARICOM (Caribbean Community and Common Market). Målet med organisationen er at skabe et fælles økonomisk marked i Caribien, og at regionen skal have samme toldtakster og fri bevægelighed indenfor kapital og arbejdskraft. 

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Saint Vincent og Grenadinerne på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

111 552

Mennesker i Saint Vincent og Grenadinerne

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 7

1,8

børn per kvinde i Saint Vincent og Grenadinerne

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14

14

børn der dør per 1000 levendefødte i Saint Vincent og Grenadinerne

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

4

15 045

BNP per indbygger i PPP-dollar i Saint Vincent og Grenadinerne

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0,6

af befolkningen er underernærede i Saint Vincent og Grenadinerne

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 4

2,48

ton CO2-udslip per person i Saint Vincent og Grenadinerne

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Saint Vincent og Grenadinerne

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Ingen statistik tilgængelig
af 10 personer har adgang til rent vand i Saint Vincent og Grenadinerne

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 7

9,69

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Saint Vincent og Grenadinerne

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

12,31

er forventet antal år i skolen i Saint Vincent og Grenadinerne

Jobb