Senegal

Nøgletal og fakta
-
Hovedstad
- Dakar
-
Etniske grupper
- Wolof 43.3 %, Pular 23.8 %, Serer 14.7 %, Jola 3.7 %, Mandinka 3 %, Soninke 1.1 %, Europæere og libanesere 1 %, andre 9.4 %
-
Sprog
- Fransk (officielt), Wolof, Pulaar, Jola, Mandinka
-
Religion
- Islam 94 %, Kristne 5 % (primært romerskkatolske), stammereligioner 1 %
-
Bruttonationalindkomst per indbygger
- 3 545 PPP$
-
Andre landesider
Geografi
Senegal har et tropisk regnfuldt klima i syd og steppeklima i nord, der tilhører det tørre Sahelbælte. Nedbøren er ustabil og landet er plaget af hyppig tørke. Det meste af Senegal består af lavland og langs kysten findes mangrovesumpe. Vegetationen i landet præges af de forskellige klimazoner. I Sahelzonen er der savanne med tornede buske, mens der i den sydlige del er frugtbar savanne. En fjerdedel af landet er dækket af skov, mod sydvest er det tropisk regnskov.
De fleste store pattedyr er forsvundet fra den vestlige del af landet, men der er stadig elefanter, antiloper, løver, leoparder og hyæner i den østlige del. Sjakaler og aber findes over det meste af landet. Der lever krokodiller, flodheste og skildpadder i landets floder. Der er ligeledes mange slangearter, herunder pyton, kobra og mamba. Senegal har også mere end 650 fuglearter. National Parken Niokolo Koba, er et af Vestafrikas rigeste områder på store pattedyr, og er hjemsted for 84 arter af pattedyr og mere end 300 fuglearter.
Miljøproblemer i Senegal er skovrydning, overgræsning, jorderosion, ørkendannelse og overfiskning. Mange dyrearter er truet af krybskytter.
Historie
Senegal har været beboet i mindst 15.000 år. Der har eksisteret mange kongeriger i landet, herunder de store middelalderkongedømmer: Ghana, Mali og Songhai. Omkring år 500 bosatte wolof -og sererfolk sig i området. Wolof kongeriget erobrede store områder og udbredte islam. Riget havde sin storhedstid fra 1300 til 1600.
Portugisiske sømænd ankom i 1444 og havde monopol på guld og slavehandel indtil 1550. I 1600-tallet begyndte rivaliseringen mellem Frankrig, Holland og Storbritannien. Det endte med at briterne fik Gambia, mens Frankrig fik Senegal. Koloniseringen mødte udbredt modstand og først mod slutningen af 1800-tallet, havde Frankrig formået at nedkæmpe næsten al modstand.
Efter Anden Verdenskrig voksede både nationalistiske krav og en pan-afrikansk bevægelse frem. I 1946 fik alle indbyggerne i den franske koloni status som borgere med stemmeret til det franske parlament. I 1958 blev Senegal et selvstyrende område og opnåede uafhængighed i 1960.
Økologiske fodaftryk

0,7
Samfund og politik
Senegal var i en periode en etpartistat, men fra midten af 1950’erne blev et trepartisystem indført og siden da er mange partier blevet tilladt. Senegal har primært været styret af det socialistiske parti fra uafhængigheden frem til 2000. På trods af lejlighedsvise krænkelser af politiske rettigheder og demokratisk praksis er Senegal blevet holdt op som et eksempel på et velfungerende politisk demokrati i Afrika. Senegal har aldrig oplevet et kup eller militært styre.
I den sydlige provins Casamance, blev der i 1990 ført en væbnet kamp med krav om uafhængighed. I 2004 blev en fredsaftale mellem regeringen og oprørerne underskrevet. Oprøret har også et etnisk og økonomisk aspekt i sig.
Siden uafhængigheden har Senegal været et af de mest politisk indflydelsesrige lande i det fransktalende Afrika. Hovedstaden Dakar er et af de politiske og akademiske centre i Vestafrika.
Menneskelig udvikling

163 av 186
Økonomi og handel
Senegals førende position i regionen gav blandt andet en bredere industriel base end de fleste afrikanske lande. Hovedstaden Dakar fungerer som handelscentrum med tog - og vejforbindelse mod den østlige Sahel-region. Den industrielle sektor er forholdsvis veludviklet, primært placeret i og omkring Dakar. Industrien udgjorde i 2002 for 14 % af BNP og er domineret af let industri til hjemmemarkedet, samt en betydelig eksport fra en omfattende tekstilindustri.
Turistindustrien spiller også en større rolle end i de fleste afrikanske lande. Ikke desto mindre er Senegal et fattigt land og omkring tre ud af fire er ansat i landbruget. På grund af kolonitiden er landbruget blevet fokuseret på jordnødder, hvilket gjorde økonomien meget sårbar. Fra 1990'erne arbejdede Senegal for at gøre sig mindre afhængig af jordnødder og har derfor satset på turisme, eksport af fosfater og fiskeri. Fiskeindustrien og salg af licenser har været Senegals vigtigste eksportvare igennem de sidste 20 år. Udenlandsk bistand er også en vigtig indtægtskilde.
Senegal er nummer 144 af 169 på FN’s indeks over menneskelig udvikling (2010)
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Senegal på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
16 743 927
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde





4,3
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte













































45
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

3 545
Sult
Andel af befolkningen som er underernæret










1,1
Klima
CO2-udslip
Antal ton CO-udslip per person

0,62
Sundhed
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand










8,1
Uddannelse
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive










5,19
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?







7,33
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
