Somalia
Somalia har været hærget af borgerkrig og mangel på en myndighedsstrukturer i over 20 år. Ekstremistiske grupperinger og ekstremt vejr er blandt landets store udfordringer.

Nøgletal og fakta
-
Hovedstad
- Mogadishu
-
Etniske grupper
- Somali 85%, bantu og ikke-somali 15% (inkluderet 30 000 arabere)
-
Sprog
- Somali, arabisk, italiensk, engelsk
-
Religion
- Sunnimuslimer
-
Befolkningtal
- 15 181 925 (2018)
-
Styreform
- OVERGANGSREGERING - Parlamentarisk føderation
-
Areal
- 637 660 km2
-
Valuta
- Somalisk shilling
-
Bruttonationalindkomst per indbygger
- 1 249 PPP$
-
Nationaldag
- 1. juli
-
Andre landesider
Geografi
Somalia har Afrikas længste kystlinje. Store dele af landet er dækket af et tørt slettelandskab. Klimaet er varmt med uregelmæssige regnfald og lange tørkeperioder. De mere frugtbare og dyrkbare områder ligger syd i landet.
Afskovning og rovdrift er alvorlige miljøproblemer, hvilket gør livssituationen vanskelig for landets mange landbrugsarbejdere. Somalia er udsat for meget ekstremt vejr som oversvømmelser, ekstrem tørke og tropiske storme. Mangel på rent vand er et stort sundhedsproblem. I 2010-2012 blev Somalia ramt af den mest alvorlige tørke i 60 år, og hungersnøden tog livet af mere end 260 000 mennesker.
Historie
I over 2500 år har Somalia været befolket af somaliere. Siden 900-tallet, da hovedstaden Mogadishu blev oprettet, har landet været muslimsk. Den somaliske befolkning har været, og er stadig i dag, inddelt i seks hovedklaner: Darod, Dir, Digili, Ishak, Hawiya og Rahanwin. Disse kan igen inddeles i hundredevis af småklaner.
Under kolonitiden var Somalia under både britisk, fransk og italiensk styre. Somalia blev selvstændig i 1960 og har siden været i en række krige og konflikter. Efter selvstændigheden tog kommandanten, Muhammed Siad Barre, magten i et militærkup støttet af Sovjetunionen. Gennem hele Den Kolde Krig var Somalia en vigtig brik i det strategiske spil mellem USA og Sovjetunionen.
I 1991 blev diktatoren Siad Barre styrtet, og der udbrød en borgerkrig mellem forskellige klaner i landet. Samtidig erklærede det nordvestlige område Somaliland sin uafhængighed. I 1998 fulgte den nordøstlige regionen Puntland efter og erklærede sig midlertidig uafhængig.
Økologiske fodaftryk

0,6
Samfund og politik
Selvom Somalia formelt er en republik, har manglende demokrati og lovløshed præget landet siden diktatoren Siad Barre blev styrtet i 1991. Flere overgangsregeringen har været svage og kun haft kontrol over en lille del af landet. Befolkningen har længe været afhængig af klansystemets regler og islamske retssystemer. Somalia fremstår i dag mere som et klanvælde end en fungerende samlet stat.
Grunden til den igangværende borgerkrig er konflikten mellem klanerne, og gentagne naturkatastrofer har medført, at centralmagten i Somalia er brudt sammen. Indbyggernes livssituation er derfor særdeles vanskelig og fremtiden ser mørk ud. Over 1,1 million somaliere er drevet på flugt internt i landet, og over 1 million er flygtet ud af landet. Grundet lovløsheden i landet har også terrorgruppen Al-Shabaab fået fodfæste. Al-Shabaab har de senere år begået terrorhandlinger i Kenya og Uganda som hævn for den afrikanske unions tilstedeværelse i Somalia.
Du kan læse mere om konflikten med Al-Shabaab her.
Menneskelig udvikling

av 188
Økonomi og handel
Somalisk økonomi er i høj grad præget af den politiske situation i landet og manglen på infrastruktur. Husdyrhold giver arbejde til størstedelen af befolkningen, og manglen på dyrkbare marker har gjort, at bønderne i høj grad lever en nomadisk livsstil. Eksportindtægterne kommer hovedsageligt fra kvægbrug, fiskeri og lignende. Selvom eksporten er steget har Somalia et stort handelsunderskud (de importerer mere end de eksporterer). Derfor er den somaliske økonomi afhængig af overførsler fra somaliere i udlandet, som årlig overfører ca. 12 milliarder dollars til slægtninge i hjemlandet.
Til trods for manglen på en velfungerende centralmagt, har private initiativer udviklet og forbedret kommunikationen og infrastruktur i landet. Alligevel forhindre de mange interne konflikter mellem klanerne, og gennemgående korruption en reel forbedring af den økonomiske situation og også tilgangen til udviklingshjælp.
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Somalia på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
16 841 805
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde







6,1
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte



















































































































115
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

1 249
Sult
Andel af befolkningen som er underernæret










6,0
Klima
CO2-udslip
Antal ton CO-udslip per person

0,04
Sundhed
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Uddannelse
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive










0,54
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
