[[suggestion]]
Spanien
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Madrid

Etniske grupper

Spaniere, forskellige vestlige europæiske folkeslag

Sprog

Spansk, catalansk, galicisk, baskisk

Religion

Katolikker 94%, andre / uspecificeret / ingen 6%

Bruttonationalindkomst per indbygger

36 305 PPP$

Andre landesider

Geografi

Spanien er et af de mest bjergrige lande i Europa. Bjergkæderne Pyrenæerne og Sierra Nevada præger landskabet i de nordøstlige og sydlige dele af landet, mens de kantabriske bjerge rejser op til 2.500 meter over havets overflade i landets nordlige del. Midt i landet ligger et højlandsplateau næsten uden træer, med dårlig jordbund og tørt klima. Højlandet omsluttes af dale på flere sider, dannet af floderne Ebro og Guadalquivir. Langs kysterne i nord og syd findes der frugtbare sletter. Højdeforskellene gør, at der er store klimavariationer mellem landets regioner. Den nordlige kystregion har typisk atlanterhavsklima, mens der længere mod syd er en hel del varmere. I det centrale indland kan det blive op til 40 grader i sommerhalvåret og en hel del koldere om vinteren end i resten af landet. Erosion og hyppige skovbrande i sommerhalvåret truer de store skovområder i landet og myndighederne har iværksat omfattende omplantningsprogrammer. Spanien kæmper med høj luftforurening og er sårbar overfor udslip fra skibe, der passerer kysterne.

Historie

Fønikerne og kartaginienserne regerede Spanien indtil ca. 200 år f. Kr., da romerne erobrede området og grundlagde provinsen Hispania. Da det romerske imperium gik under i 400-tallet faldt Spanien under forskellige gotiske herskeres ledelse, indtil landet blev erobret af arabiske styrker og underlagt Bagdadkalifatet i 700-tallet. I løbet af de næste århundreder blev det arabiske Spanien til et kulturelt, videnskabeligt og økonomisk kraftcenter i det sydlige Europa. I 1200-tallet, blev araberne tvunget sydpå, og dagens Spanien blev delt mellem flere forskellige fyrstedømmer, der i slutningen af ​​1400-tallet blev forenet i et samlet rige. Efter Christopher Columbus' rejser til Syd- og Mellemamerika, blev disse områder indarbejdet i det spanske rige, som hurtigt voksede til det mest magtfulde i den vestlige verden. Det hurtige opsving stoppede i 1500 - og 1600-tallet, da Spanien oplevede et økonomisk sammenbrud og faldende befolkningstal, fordi folkemængden udvandrede til kolonierne, som blev mere og mere selvstændigt tænkende. I 1800-tallet, mistede landet alle større kolonier i Sydamerika og var reduceret til en tilbagestående og ubetydelig europæisk stat. Efter flere år med diktatur udbrød der borgerkrig i 1936, en krig, der blev vundet af Francisco Franco, der regerede landet med hård hånd, indtil hans død i 1975. Siden da er Spanien vokset til et vigtigt land i den europæiske og globale politik og handel.

Økologiske fodaftryk

1 2 2

2,3

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Spanien ville vi trenge 2,3 jordkloder.

Samfund og politik

Spansk politik er karakteriseret ved spændinger mellem den centrale magt og de forskellige regioner, hvor Baskerlandet og Catalonien i særdeleshed har opnået et betydeligt selvstyre gennem deres egne parlamenter. Flere regioner har deres egne politistyrker og kontrollerer deres egne toldregler. Spanien er nu et fuldkomment vestligt demokrati, og har lagt korruptionen, der dominerede landet under Franco, bag sig. Landet styres formelt af kongen, der udnævner statsministeren på grundlag af regelmæssige valg. I flere årtier siden Franco har det moderate højreorienterede parti Partido Popular (PP) og Det Socialistiske Parti været de førende aktører i regeringen af ​​landet. Begge parter har bevæget sig mod det politiske centrum og været villige til at gøre ideologiske kompromiser for at opnå resultater. Vigtige politiske kontroverser er reguleringen af ​​den stadigt stigende indvandring fra Afrika og håndteringen af ​​den baskiske separatistbevægelse ETA. Senest er konflikten optrappet efter styret i Catalonien afholdt folkeafstemning om løsrivelse den 1. oktober 2017. Folkeafstemningen var på forhånd erklæret forfatningsstridig af den spanske regering, men blev på trods af dette gennemført og endte med 90% opbakning til løsrivelse med en stemmeprocent på 43%. Valget har kastet Catalonien og Spanien ud i en større krise og senest er den catalanske regering blevet afsat og overtaget af det spanske styre.

Siden Spanien blev medlem af EU i 1985, har landet taget en stadig mere central rolle i den videre udvikling af det europæiske samarbejde. Arbejdsledigheden i landet har resulteret i, at flere og flere spaniere flytter, særligt de unge med højere uddannelse.

Menneskelig udvikling

17

24 av 186

Spanien er nummer 24 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Økonomi og handel

Fra at have været et fattigt jordbrugsland i begyndelsen af 1980-tallet har Spanien udviklet sig til at være en avanceret økonomi på bagrrund af industriområdet og de varierede tjenestetilbud. Turistindustrien har især taget fart og Kanarieøerne besøges årligt af mange hundred tusinde turister. De regionale forskelle gør sig gældende også i økonomien. I området rundt om Madrid og mere nordligt mod Atlanterhavskysten er indeksniveauet og beskæftigelsen langt større end i de sydlige regioner, Andalusien og Extremadura. Privatisering og øget stimulering af den private sektor bidrog til at landet oplevede stærk vækst gennem store dele af 1900-tallet. Deb stærke økonomi gjorde Spanien i stand til at være en af grundlæggerne af Den Europæiske Valutaunion, da denne blev lanceret i 1999. Indtil 2008 blev den spanske økonomi regnet som en af de mest dynamiske inden EU, men den globale økonomiske krise ramte landet hårdt og skabte en stor stigning i arbejdsløsheden. I begyndelsen af 2013 var arbejdsløsheden en af de højeste i Europa på over 26%, men allerede i 2014 voksede økonomien så småt igen. Arbejdsløsheden var i starten af 2017 faldet til 18,6%.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Spanien på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

46 754 778

Mennesker i Spanien

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 3

1,4

børn per kvinde i Spanien

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3

3

børn der dør per 1000 levendefødte i Spanien

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

10

36 305

BNP per indbygger i PPP-dollar i Spanien

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Spanien

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5 0

5,03

ton CO2-udslip per person i Spanien

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Spanien

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,0

af 10 personer har adgang til rent vand i Spanien

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,84

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Spanien

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

12,97

er forventet antall år i skolen i Spanien

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

1

0,074

GII-indexen i Spanien

Arbeid