[[suggestion]]
Sydkorea
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Seoul

Etniske grupper

Koreanere (100 %)

Sprog

Koreansk, engelsk

Religion

Kristne 26.3%, buddhister 23.2%, andre/ukendt/ingen 50.6%

Befolkningtal

48 184 000

Styreform

Republik

Areal

99 720 km2

Valuta

Won

Bruttonationalindkomst per indbygger

44 011 PPP$

Nationaldag

15. August

Andre landesider

Geografi

Sydkorea ligger på den sydlige del af den koreanske halvø og er et bjergrigt land. 85 procent af landet består af bjerge. Langs østkysten ender bjergene brat ved kysten, mens der i den vestlige del, ved det lavvandede Gule hav, findes mange øer og naturlige havne. Landet har monsunklima med kolde vintre og varme somre. Kun de sydligste dele af landet er over nul grader om vinteren. Disse områder er ofte ramt af tyfoner. Sydkorea har i de seneste år, fældet meget af landets skov, og de oprindelige skove er næsten væk. Andre miljøproblemer, landet kæmper med er syreregn, overfiskeri og forurening af vand forårsaget af udslip fra fabrikker. Derudover er luften særligt forurenet i de største byer.

Historie

Koreansk historie er kendetegnet ved, at landet geografisk er placeret mellem Kina og Japan. I mange århundreder var det Kina, der havde størst indflydelse på den koreanske halvø, men fra slutningen af ​​1800-tallet, fik Japan overtaget. Landet var en japansk koloni fra 1895 indtil Anden Verdenskrig. Efter Japans nederlag i krigen, blev Korea delt i to zoner, der var beregnet til at være midlertidig. Den nordlige zone blev administreret af Sovjetunionen, mens den sydlige del blev styret af USA. Rivaliserende regeringer blev etableret i de to regioner. I 1948 proklamerede Sydkorea og Nordkorea sig som uafhængige stater. USA og Sovjetunionen trak sig ud. Koreakrigen brød ud i 1950 efter nordkoreanske aggressioner. Mens USA og flertallet af FN's medlemslande var på den sydkoreanske side, blev Nordkorea bakket op af Kina og Sovjetunionen. Da krigen sluttede efter tre år var grænsen uændret. En fredsaftale mellem de to stater er endnu ikke underskrevet og grænsen er fortsat lukket. Det betyder, at omkring 10 millioner slægtninge nægtes kontakt. I begyndelsen af 60’erne tog Park Chung Hee magten ved et militærkup. Demokratiske rettigheder blev indskrænket, og først i 1988 fremtvang protester en grundlov som formelt skulle garantere menneskerettighederne. 

Økologiske fodaftryk

1 2 3 6

3,7

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Sydkorea ville vi bruge 3,7 jordkloder.

Samfund og politik

Sydkoreas politik er påvirket af det anstrengte forhold, landet har til Nordkorea. Begge lande ønsker genforening, men er endnu ikke blevet enige om hvordan. Sydkorea har også været bange for at blive angrebet igen, og grænsen mellem de to lande er den tungest bevæbnede grænse i verden. Den hårde linje Sydkorea traditionelt har kørt til sin nordlige nabo, blev ændret efter Kim Dae Jung blev præsident i 1998. Han lancerede den såkaldte "sunshine policy", hvor Sydkorea gik ind for at give nabolandene økonomisk og humanitær bistand uden betingelser. Der er uenighed om, om denne politik har båret frugt, især i lyset af at Nordkorea i de senere år har brugt det meste af deres indtægter på et oprustningsprogram. USA har spillet en vigtig rolle i Sydkorea, både økonomisk og politisk, og der er stadig mange amerikanske soldater i grænseområderne, men det er planlagt at de skal trækkes tilbage i den nærmeste fremtid. I de seneste år har forholdet til Kina forbedret sig.

Med den nye forfatning i 1988 fik parlamentet større magt. Ikke desto mindre besidder præsidenten fortsat det meste af magten. Han/hun er medlem af regeringen og fungerer som hærens øverstbefalende. Præsidenten vælges for en periode på fem år og kan kun sidde i én periode.

 

I maj 2017 blev Moon Jae-In fra det demokratiske parti valgt efter år med konservativ regering. Den tidligere præsident, Park Geun Hye, blev retsforfulgt på grund af en korruptionskandale i 2016

Menneskelig udvikling

18

22 av 186

Sydkorea er nummer 22 af 186 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Tætte bånd mellem landets politikere og diverse erhvervsledere har været et problem i sydkoreansk politik. Landet har været ramt af flere store korruptionsskandaler, og to af dets tidligere præsidenter har været fængslet efter afsløringer om finansiel misligholdelse. Men trods dette, havde Sydkorea en bemærkelsesværdig økonomisk udvikling i løbet af de sidste tredive år, og er gået fra at have en levestandard som i de fattigste afrikanske lande til at blive en af ​​de største asiatiske økonomier. Dette har været muligt ved at kombinere statslig kontrol med markedsøkonomi, og ved at importere råmaterialer, som de udvikler til forskellige eksportartikler. Landet blev hårdt ramt af den asiatiske finanskise i slutningen af 90erne og af den internationale finanskrise i 2008-09. Siden da har økonomien stabiliseret sig igen. Landet er i dag en af ​​verdens største skibsbygningsnationer og er også langt fremme i produktionen af ​​biler og forskellige petrokemiske produkter. Sydkorea er også en af ​​de førende fiskerinationer i verden, men denne position er nu truet på grund af overfiskning. 

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Sydkorea på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

0

Mennesker i Sydkorea

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

Ingen statistik tilgængelig
børn per kvinde i Sydkorea

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3

3

børn der dør per 1000 levendefødte i Sydkorea

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

12

44 011

BNP per indbygger i PPP-dollar i Sydkorea

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Ingen statistik tilgængelig
af befolkningen er underernærede i Sydkorea

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0

12,11

ton CO2-udslip per person i Sydkorea

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Sydkorea

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,0

af 10 personer har adgang til rent vand i Sydkorea

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,80

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Sydkorea

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14

13,59

er forventet antal år i skolen i Sydkorea

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

1

0,058

GII-indexen i Sydkorea

Arbeid