[[suggestion]]
Togo
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Lomé

Etniske grupper

Afrikansk (37 stammer; de største og mest indflydelsesrige er Ewe, Mina, and Kabre) 99%, europæer and syriske-libanesere mindre end 1%

Sprog

Fransk (officielt, handelssproget), Ewe and Mina (de to største afrikanske sprog i den sydlige del), Kabye and Dagomba (de to største afrikanske sprog i den nordlige del)

Religion

Kristne 29%, muslimer 20%, naturtro 51%

Befolkningtal

6 360 000

Styreform

Republik

Areal

56 79 km2

Valuta

CFA-Franc

Bruttonationalindkomst per indbygger

2 608 PPP$

Nationaldag

27. April

Andre landesider

Geografi

Togo strækker sig fra kysten og langt ind i Afrika, hvilket gør at landet har seks forskellige geografiske regioner. Klimaet varierer fra tropisk til savanne, der er den dominerende vegetationstype. I syd er der store træer, mens den nordlige del er mere præget af steppelandskab. I den sydligste del og langs floderne vokser tropisk regnskov, mens der er mangroveskov ved lagunerne langs kysten. Togo har næsten 200 pattedyr. Elefanter, løver og geparder kan findes i nord, men bestanden betragtes sårbar. Flere arter er truede herunder hyænen og chimpansen. Mere end 625 fuglearter er observeret i Togo, hvoraf 50 af dem er rovfugle. Klimaet domineres af det ækvatoriale regnbælte og fugtig pålandsvind. Både nedbør og temperatur er forholdsvis ens hele året rundt og ligger på 25-30 grader.

Miljøproblemerne i Togo er hovedsageligt skovrydning, der skyldes svedjejordbrug og anvendelse af brænde som brændsel. Forurening af vand skaber sundhedsfare for mennesker og ødelægge fiskeriet. Derudover er luftforurening et stigende problem i byområderne.

Historie

Togo har været beboet siden før vores tidsregning, og er blevet styret af forskellige stammer og civilisationer. Fra 1500-tallet blev Togo trukket med i det økonomiske opsving blandt landene langs kysten, men senere blev økonomien overtaget af europæerne. Der blev handlet med guld, elfenben og slaver, og området blev kaldt Slavekysten. Togo var ikke koloniseret indtil slutningen af ​​1800-tallet, men udgjorde derefter Tysklands eneste koloni i Vestafrika. Beboere i Togo gav tyskerne en masse modstand, men blev til sidst slået. Dette resulterede i, at Togo blev Tysklands mønsterkoloni, med udviklingen af ​​jernbaner, havneanlæg og plantager. Tvangsarbejde og hårde skatter var virkeligheden for indbyggerne.

Under Første Verdenskrig blev tyskerne drevet ud af Togo og landet blev efter krigen et mandatområde under Folkeforbundet. Togo fik selvstændighed i 1956 og uafhængighed i 1960. I 1963 tog Gnassingbé Eyadéma magten ved et kup og gjorde Togo til en et-partistat fra 1969. Eyadéma vandt alle "valg" indtil hans død i 2005. 

 

Økologiske fodaftryk

Ingen statistik tilgængelig

0,0

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Togo ville vi bruge 0,0 jordkloder.

Samfund og politik

I 90'erne blev Eyadéma tvunget til at indføre flerpartisystem og indlede en demokratiseringsproces. Udviklingen i første halvdel af 1990'erne var præget af politisk uro med flere sammenstød mellem demonstranter og politi. Han gav oppositionen nogle rettigheder, men det lykkedes ham fortsat at beholde magten, indtil han døde 5.februar 2005. Militæret udnævnte hans søn, Faure Gnassingbé, til nye leder, i strid med forfatningen. Det blev af den Afrikanske Union (AU), betragtet som et militærkup, og der var stærke nationale og internationale protester. Der blev afholdt et meget kontroversielt valg et par måneder senere, hvor Gnassingbé formåede at bevare magten. De efterfølgende valg er siden blevet anset som retfærdige af udenlandske observatører, men oppositionen har alligevel protesteret over valgresultaterne. Oppositionen er imidlertidig splittet og har ikke formået at skabe tilslutning til sine kandidater. Faure Gnassingbe blev genvalgt senest i 2015 med 58% af stemmerne. Togo præges af rivalisering mellem de to befolkningsgrupper ewe i syd og kabré i nord. Gnassingbe er støttet af kabré, som også dominerer militæret, politiet og regeringspartiet RTP. Oppositionen har sin magtbase i ewe-folket, som traditionelt arbejder med handel.

I 2002 gik 91 procent af Togos børn i skole, men i følge UNESCO er omtrent 40 procent af den voksne befolkning analfabeter.

Menneskelig udvikling

0

av 188

Togo er nummer af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Da Togo blev et selvstændigt land havde det en forholdsvis udviklet økonomi og infrastruktur, men den økonomiske tilbagegang og politisk uro i 1990'erne, gjorde Togo til et af verdens fattigste lande. Landbruget udgør stadig næsten halvdelen af bruttonationalproduktet (BNP) og næsten to ud af tre togolesere arbejder i landbrugssektoren. Bomuld er landets vigtigste eksportvare. Togo har nogle af verdens rigeste forekomster af calcium fosfat, og er verdens femtestørste fosfat producent. Fosfat ekstraktion har været en grundpille i landets økonomi. Turisme har også været en betydelig indtægtskilde, men besøgene er faldet fra 1990'erne og frem.

På grund af den politiske krise fra midten af ​​1990'erne, udeblev meget støtte fra udlandet i 00'erne. I 2010 fik Togo eftergivet 95 procent af sin ulandsgæld gennem et program af IMF. Den økonomiske vækst ser stadig vanskelig ud, især på grund af dårlige priser for bomuld og for små investeringer i fosfatbranchen.

Togo er nummer 139 af 169 lande på FNs indeks over menneskelig udvikling (2010)

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Togo på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet