Ungarn

Nøgletal og fakta
-
Hovedstad
- Budapest
-
Etniske grupper
- Ungarere 85.6%,romanifolk 3.2%, tyskere 1.9%, andre eller ukendt 16.7% (2011)
-
Sprog
- Ungarsk (officielt) 99.6%, engelsk 16%, tysk 11.2%, russisk 1.6%, rumænsk 1.3% fransk 1.2% andet 4.2% (2011)
-
Religion
- Katolikker 37.2%, kalvinister 11.6%, lutheranere 2.2%, græsk katolske 1.8%, andre kristne 1.9%, andre 27.2%, ikke-religiøse 18.2% (2011)
-
Befolkningtal
- 9 688 847 (2018)
-
Styreform
- Parlamentarisk demokrati
-
Areal
- 93 030 km2
-
Valuta
- Ungarsk forint
-
Bruttonationalindkomst per indbygger
- 33 076 PPP$
-
Nationaldag
- 15. marts (revolutionen i 1848), 20. august (St.Stefansdag) og 23. oktober (Frihedskampen i 1956)
-
Andre landesider
Geografi
Ungarn ligger midt i Centraleuropa og er præget af lavland og slettelandskab. Kun 2 % af landarealet når over 400 m.o.h. Landet deles i to af floden Donau, som løber fra nord mod syd. Øst for Donau ligger et stort slettelandskab med frugtbar jord, og vest for Donau ligger der bakkelandskaber. Her findes også Centraleuropas største sø, Balatonsøen. Ungarn ligger i skæringspunktet mellem tre forskellige klimazoner. Dette medfører meget ustabilt og varierende vejr. Landet har som oftest kolde vintre og varme somre, men dette varierer også fra år til år.
De største klimaudfordringer i Ungarn er luft, vand og jordforurening som følge af dårlig affaldshåndtering. Landet møder for øjeblikket ikke EU’s krav til miljømæssig håndtering af menneskeskabt affald.
Historie
Ungarns historie er præget beliggenheden centralt i Europa. Mennesker har i flere tusinde år opholdt sig på steppelandet rundt Donaus flodbreder. Området blev besat af Romerriget i år 12 fvt., og i løbet de næste tusinde år blev området invaderet og besat en række gange af forskellige folk, kulturer og riger. I 900-tallet slog den nomadiske folkegruppe, Madjarene, sig ned på stepperne langs Donaus bredder og dannede ophavet til dagens Ungarn.
I år 1001 blev landets første konge kronet og erklærede i den anledning landet som selvstændigt. Frem til 1526, da Det Osmanske Rige invaderede, var Ungarn et selvstændigt rige med tidvis stor indflydelse i Europa. Osmannerne styrede i næsten 400 år frem til Østrig overtog magten i 1699. Ungarn forblev i union med Østrig frem til 1918, da landet igen blev en selvstændig stat. Under 2. Verdenskrig støttede landet Nazi-Tyskland og blev dermed presset ind i et kommunistisk regime kontrolleret af Sovjetunionen efter krigen og frem til 1989. Da blev Ungarn det første land, som frigjorde sig fra Sovjetunionen og indførte frie demokratiske valg. Landet blev medlem af NATO i 1999 og EU i 2004.
Økologiske fodaftryk



2,2
Samfund og politik
Ungarn er et parlamentarisk demokrati. Parlamentet er den lovgivende magt, mens regeringen er den udøvende magt. Regeringen udgår fra parlamentet og bliver styret af en statsminister. Præsidenten, som bliver valgt af parlamentet for fem år af gangen, har hovedsageligt en ceremoniel rolle.
Siden valget i 2010, hvor nationalkonservative politikere kom til magten, er Ungarns politik blevet kraftigt kritiseret. Politikernes lovændringer og lovforslag har udfordret demokratiet og sat pres på etablerede retningslinjer inden for EU. Blandt andet satte landet grænseposter op mod Slovenien og Kroatien for at kontrollere flygtningestrømmen ind i landet, hvilket undergraver princippet om grænsefrihed i EU og Schengen-området. I 2012 vedtog regeringen også at ændre landets grundlov. Ændringen bliver kritiseret for at undergrave balancen mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende myndighed i demokratiet ved at indskrænke uafhængigheden til landets domstole.
Ungarn har en underudviklet sundhedssystem sammenlignet med EU-gennemsnittet. Sundhedsomsorgen har store brister og tilgangen til sundhedstjenester varierer kraftigt mellem landets regioner. Landet bliver også kraftigt kritiseret for brud på menneskerettigheder til asylsøgere, flygtninge og minoriteter.
Menneskelig udvikling

39 av 188
Økonomi og handel
Ungarn gennemgik i 1990’erne en hurtig forandring fra planøkonomi til markedsøkonomi. Myndighederne overførte statslige foretagender til privat sektor og betalte statsgælden. Reformerne medførte en stærk økonomisk vækst og en hurtig forbedring af levestandarden.
Traditionelt har Ungarns økonomi været baseret på landbrug. Efter landet blev medlem af EU er industri og tjenesteydende erhverv blevet udviklet og udgør i dag grundlaget for størstedelen af landets bruttonationalprodukt. Landet har blandt andet investeret i bilproduktion, fornybar energi, turisme og informationsteknologi.
Den globale finanskrise i 2008 ramte Ungarn hårdt. Landet måtte optage store lån fra Den Europæiske Centralbank, Den Internationale Pengefond og Verdensbanken for at undgå økonomisk kollaps. Lånene fik gang i økonomien igen, men regeringen fulgte ikke rådene fra Det Internationale Pengefond. Dette gik hårdt ud over folket, som mærker kun lidt til landets økonomiske fremgang. I dag lever omkring 14% af befolkningen under den nationale fattigdomsgrænse.
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Ungarn på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
9 634 162
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde


1,5
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte




4
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

33 076
Sult
Andel af befolkningen som er underernæret

Klima
CO2-udslip
Antal ton CO-udslip per person





4,75
Sundhed
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand










9,3
Uddannelse
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive










9,91
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?













12,96
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
