[[suggestion]]
Usbekistan
 

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Tashkent

Etniske grupper

Usbekere 80 %, Russere 5.5 %, Tadsjikistan 5 %, Kasakhstan 3 %, Karakalpak 2.5 %, Tatar 1.5 %, andre 2.5 %

Sprog

Usbekisk (officielt) 74,3 %, russisk 14,2 %, tadsjikisk 4,4 %, andre 7,1 %

Religion

Muslimer 88 % (for det meste sunnier), russisk ortodokse 9 %, andre 3 %

Bruttonationalindkomst per indbygger

6 513 PPP$

Andre landesider

Geografi

Størstedelen af Usbekistans vestlige og nordlige dele består af ubeboelig ørken. I nordvest rejser Turan sletten sig op til 90 meter over havet ved Aralsøens kyster, med mere frugtbare områder. De østlige dele af landet er domineret af Tienjian bjergkæden, med toppe op til 5.000 meter over havets overflade. Syd for Tienjian er Fergana-dalen, der danner en naturlig grænse mellem Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan. Det meste af befolkningen er koncentreret omkring de to store floder, Amu Darya og Syr Darja, som begge løber ud i Aralsøen i den nordvestlige del af landet. Klimaet er tørt og varmt, med lidt nedbør hele året. De bjergrige områder er en anelse køligere end resten af ​​landet. Usbekistan kæmper med store miljøproblemer, hovedsagelig på grund af dårlig forvaltning i sovjettiden. Enorme mængder af vand fra de to største floder i landet anvendes til brug i kunstvanding af bomuldsmarkerne og har ført til, at Aralsøen er skrumpet drastisk. Dette har hærget store områder rundt om søen, som har mistet adgang til fiskeressourcerne og jorden er blevet beskadiget på grund af saltmasser, der er trængt ned i jorden i forbindelse med indtørringen af ​​søen. Emissioner af tungmetaller fra industrien har også bidraget til ødelæggelse de store landbrugsområder.

Historie

Området, der i dag kendes som Usbekistan, var i århundreder beboet af nomadefolk, der flyttede i takt med årstiderne, uden at etablere permanente bosættelser. Det første kendte rige i området var Sakadynastiet, der regerede hele Centralasien omkring 800 f. Kr. Usbekistan var et af de lande, der blev erobret under Alexander den Stores togter i øst 300 år f. Kr. Senere faldt området under indflydelse af hunnerne, før de arabiske muslimer underlagde sig hele Centralasien i midten af ​​600-tallet. I løbet af de næste århundreder blev de usbekiske byer Samarkand og Bukhara vigtige religiøse og kulturelle centre for de persiske og mongolske herskere i området. Silkevejen, der forbinder Asien og Europa, skærer lige igennem Usbekistan og medbragte stor rigdom og velstand for regionen, indtil Vasco da Gama fandt søvejen til Indien i 1498, og dermed gjorde fastlandsforbindelsen mindre vigtig. I 1600-tallet begyndte det russiske imperium at øge sin indflydelse i området og øgede handelen med de små fyrstendømmer - khanater - der var vokset frem. Fra 1800-tallet var Centralasien en del af det russiske område Turkestan. Efter den russiske revolution i 1918, blev Usbekistan en del af Sovjetunionen, inden landet for første gang blev selvstændigt i 1991.

Økologiske fodaftryk

1 2

1,3

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Usbekistan ville vi trenge 1,3 jordkloder.

Samfund og politik

Da Sovjetunionen kollapsede i 1991, erklærede Usbekistan sig en uafhængig republik, med den tidligere kommunistiske leder Islam Karimov som landets første præsident. Landet fik en ny forfatning og oppositionspartierne blev forbudt. Regeringen slog hårdt ned på de islamiske fundamentalistiske bevægelser, der var opstået i landet kort efter uafhængigheden. Regeringen oprettede flere politiske partier for at give indtryk af et flerpartisystem, men i virkeligheden har Usbekistan været underlagt Karimov og hans parti, Folkets Demokratiske Parti. I september 2016 døde Karimov af en hjerneblødning og den 4. december 2016 blev Shavkat Mirziyoyev fra Det Liberale Demokratiske Parti valgt som ny præsident. Præsidenten har vide beføjelser og leder både regeringen og landets væbnede styrker.

I kølvandet på uafhængigheden har Usbekistan gentagne gange været på kant med de andre tidligere Sovjet-stater i Centralasien og flere grænsestridigheder har ført til, at store områder er mineret. Landet kæmper med voldsom underudvikling og mangler ordentlige transportruter og basale sundhedsydelser. Radikale islamiske bevægelser er opstået i landdistrikterne og har gennemført flere terrorhandlinger mod regeringen. Efter terrorangrebet på USA 11. september 2001, er Usbekistan blevet en af ​​USA's vigtigste allierede i Centralasien på grund af sin strategiske beliggenhed, på trods af, at landet er almindelig kendt for at stå bag groteske menneskerettighedskrænkelser og udbredt korruption.

Menneskelig udvikling

14

107 av 186

Usbekistan er nummer 107 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Økonomi og handel

I årene før uafhængigheden i 1991 var Usbekistan en af ​​de største leverandører af bomuld til hele Sovjetunionen. Bomuld er stadig en stor del af industrien i landet, men er i fare for at kollapse på grund af dårligt vedligeholdte vandingssystemer og generel vandmangel. Selv om landet har privatiseret en stor del af industrien siden 1991, lever planøkonomi videre i flere sektorer, fra minedrift og energiproduktion til transport og landbrug. Usbekistan er afhængig af hjælp udefra, men har gentagne gange haft sammenstød med internationale låneinstitutioner som Verdensbanken og IMF på grund af mangel på reformer, korruption og menneskerettighedskrænkelser. Landet er blevet en væsentlig eksportør af gas og leverer gas til flere af sine naboer. Videreudvikling af økonomien er forvredet af et elendigt vejnet og få fungerende landingsbaner. Korruption er ligeledes udbredt i landet og staten har få skatteindtægter.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Usbekistan på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

33 469 203

Mennesker i Usbekistan

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

1 2 2

2,3

børn per kvinde i Usbekistan

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17

17

børn der dør per 1000 levendefødte i Usbekistan

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

2

6 513

BNP per indbygger i PPP-dollar i Usbekistan

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

0,6

af befolkningen er underernærede i Usbekistan

Klima

CO2-udslip

Antal ton CO-udslip per person

1 2 3 3

3,42

ton CO2-udslip per person i Usbekistan

Sundhed

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Ingen statistik tilgængelig
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Usbekistan

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

1 2 3 4 5
6 7 8 9 8

9,8

af 10 personer har adgang til rent vand i Usbekistan

Uddannelse

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,00

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Usbekistan

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

12,04

er forventet antall år i skolen i Usbekistan

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

3

0,303

GII-indexen i Usbekistan

Arbeid