[[suggestion]]
Vatikanstaten
 
Flagget til Vatikanstaten

Nøgletal og fakta

Hovedstad

Vatikanstaten

Etniske grupper

Italienere, schweizere, argentinere og andre nationaliteter fra hele verden

Sprog

Latin, italiensk (tjenestesprog), fransk og andre sprog

Religion

Romersk-katolsk kristendom

Befolkningtal

1000 (2017)

Styreform

Absolut monarki

Areal

0.44 km2

Valuta

Euro

Andre landesider

Geografi

Vatikanstaten er verdens mindste land og ligger i Rom, Italiens hovedstad. Landet består af et par bygninger på floden Tiberen, samt nogle kirker og administrationsbygninger i og uden for Rom. Pavens sommerresidens i Albanbjergene er også betragtet som en del af Vatikanet. Landet har et typisk middelhavsklima med milde, våde vintre og varme tørre somre. Vatikanstaten har de samme problemer med luft- og vandforurening som Rom. I 2007 besluttede Vatikanet at blive verdens første kuldioxidneutrale land. Dette vil de opnå ved at plante en skov i Ungarn.

Historie

Vatikanstaten er alt der er tilbage af den tidligere pavelige stat, der eksisterede i og omkring Rom fra det 14. til det 19. århundrede. Biskopperne havde stor magt i denne periode, og erobrede store områder i Italien. Allerede i 1000-tallet fik biskoppen af Rom titlen Pave, efter det italienske ord »Papa« (far). Han erklærede sig selv som leder af den vestlige kirke. Paven beholdte magten over det sydlige Italien indtil 1860. Så begyndte kong Emmanuel II's indsats for at samle Italien til ét land. Pave Pius IX ville ikke lade Rom blive en del af Italien og nægtede at opgive magten. I 1871 måtte han betragte kampen som tabt efter en langvarig belejring. Først i 1929 blev Vatikanet anerkendt af Italien som en suveræn stat med paven som overhoved.

Økologiske fodaftryk

Ingen statistik tilgængelig

0,0

Hvis alle mennesker på jorden skulle have det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Vatikanstaten ville vi bruge 0,0 jordkloder.

Samfund og politik

Vatikanstaten er Europas eneste absolutte monarki. Landets øverste chef er paven, der vælges for livet. Det er kollegiet af kardinaler, som består af alle kardinalerne i den romersk-katolske kirke, der vælger paven. Paven har kontrol over den romersk-katolske kirke og har diplomatiske forbindelser med mere end 100 lande. Pavens regering har siden 1400-tallet været beskyttet af Schweizergarden, som består af medlemmer fra den schweiziske hær. Ansvaret for administrationen af landet ligger hos en særlig kommission af syv kardinaler. Vatikanets vigtigste politiske arbejde er at fremme den romersk-katolske kirkes interesser verden over. Vigtige politiske spørgsmål er religionsfrihed, udviklingsspørgsmål og dialog mellem religioner. Landet er ikke medlem af FN, fordi den romersk-katolske kirke skal være politisk neutral. Siden 1964 har Vatikanet som den eneste uafhængige stat i verden haft status som permanent observatør i FN. Landet har sin egen radiostation og udgiver en daglig avis.

Menneskelig udvikling

0

av 188

Vatikanstaten er nummer af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Økonomi og handel

Vatikanstaten er en del af den italienske økonomi, og har intet selvstændigt økonomisk system. Landets indtægter kommer hovedsageligt fra frivillige bidrag og gaver fra romersk-katolske kirker i hele verden. De har deres egen bank til at styre donationerne. Landet tjener også på, at der hvert år kommer millioner af turister til den berømte basilika. Kirken blev bygget i 1506 og 1626 af kendte arkitekter såsom Michelangelo og Bernini. Besøgende kommer også til Vatikanet, hvor det Sixtinske Kapel (pavens personlige kapel) er placeret. Derudover får landet store indtægter ved at sælge deres egne frimærker, mønter og souvenirs.

Kort

Statistik

Her finder du værdierne for Vatikanstaten på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

808

Mennesker i Vatikanstaten