Vietnam

Nøgletal og fakta
-
Hovedstad
- Hanoi
-
Etniske grupper
- Kinh (Viet) 86.2%, Tay 1.9%, Thai 1.7%, Muong 1.5%, Khome 1.4%, Hoa 1.1%, Nun 1.1%, Hmong 1%, andre 4.1%
-
Sprog
- Vietnamesisk (officielt), engelsk (i stigende grad foretrukket som andetsprog), fransk, kinesisk, Khmer og forskellige sprog i bjergområderne (mon-khmer og Malayo-polynesiske)
-
Religion
- Buddhistiske 9,3%, katolske 6,7%, Hoa Hao 1,5%, Cao Dai 1,1%, protestanter 0,5%, muslimer 0,1%, ingen 80,8%
-
Befolkningtal
- 95 541 000 (2017)
-
Styreform
- Kommunistisk republik
-
Areal
- 331 210 km2
-
Valuta
- Dong
-
Bruttonationalindkomst per indbygger
- 8 397 PPP$
-
Nationaldag
- 2. september
-
Andre landesider
Geografi
Vietnam er et langt og smalt land med en lang kyst. Der er et varmt og fugtig tropisk klima i størstedelen af landet. Det meste af landet har ikke vinter, men regntid såkaldt monsunsæson. Mest nedbør falder mellem april og oktober. Det er varmest og vådest fra april til august, og koldest og tørrest fra december til februar. Størstedelen af naturlandskabet består af bjerge og bakker. På landet er der grønne rismarker ved Mekong-flodens udspring, kanaler og sidefloder, som løber på kryds og tværs.
Floderne, som danner grundlaget for landbruget og dermed det meste arbejde i landet, udgør også en trussel. Områderne rundt floderne plages af oversvømmelser. Floderne er også blevet stærkt forurenet på grund af bøndernes brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Jorderosion udgør også et problem.
Historie
I over tusinde år var Vietnam en del af Kina. I 900-tallet frigjorde vietnameserne sig, og Vietnam blev et selvstændigt land, men ikke uden kamp. Vietnam er flere gange blevet angrebet af Kina og Mongoliet op gennem historien. Fra slutningen af 1800-tallet kæmpede franskmændene sig til magten i landet. Vietnam blev en del af Fransk Indokina. Vietnam erklærede sig selvstændig igen efter 2. Verdenskrig, men franske styrker fortsatte med at have magten frem til kommuniststyrkerne i Vietnam vandt over franskmændene i 1954.
Krigen mod franskmændene endte med, at Vietnam blev delt i to, et socialistisk Nordvietnam og et antikommunistisk Sydvietnam. Som en del af den kolde krig mellem USA og Sovjetunionen blev Sydvietnam støttet af amerikanerne og Nordvietnam støttet af russerne. Der udbrød krig mellem de to landsdele i 1957. USA gik på Sydvietnams side for at forhindre, at Vietnam blev kommunistisk. Vietnamkrigen varede til 1975. Der blev Saigon i syd erobret af nordvietnamesiske styrker, og nord og syd blev igen ét Vietnam.
Vietnamkrigen chokerede verden med dens store menneskelige lidelser. Op mod 5 millioner civile dræbt foruden de 1,4 millioner soldater. I løbet af 1980’erne satsede Vietnam stærkt på genopbyggelse efter ødelæggelserne, hvilket i stor grad har været vellykket.
Økologiske fodaftryk


1,3
Samfund og politik
Vietnam er en etparti-stat. Kun kommunistpartiet er tilladt – andre politiske partier og oppositionelle organisationer er forbudt. Præsidenten udnævnes af nationalforsamlingen. Han eller hun vælges for fem år af gangen, og fungerer som statsoverhoved samt chef for militæret.
Der er tendenser til uenigheder indad i kommunistpartiet. Den konservative del af partiet er uenige med en mere reformvenlig del angående formen på politiske forandringer. Kommunistpartiet har i dag mistet popularitet grundet korruption og magtmisbrug.
Det er ikke megen ytringsfrihed i Vietnam, og kommunistpartiet kontrollerer størsteparten af medierne. Kritik mod regeringen tolereres ikke og journalister, bloggere og regeringskritikere trues med fængsling og straf.
Blandt de store udfordringer for Vietnam er befolkningsvæksten og befolkningstætheden, og frem til 2003 havde landet en tobarns-politik. Den store tilflytning til byerne skaber også udfordringer.
Menneskelig udvikling

116 av 186
Økonomi og handel
De sidste årtier har Vietnam gennemgået store forandringer i økonomien. Efter 2. Verdenskrig og frem til 1986 førte landet en statsstyret økonomi i sovjetisk stil. I 1986 kom en reform kaldet «Doi Moi» -fornyelse. Der fra er de gået fra en planøkonomi til en mere åben markedsøkonomi.
Tidligere var Vietnam et af verdens fattigste lande. Produktion og eksport af diverse madvarer og elektronik har medført vækst i landets økonomi. Siden 1990’erne er andelen fattige dalet betragteligt. I dag er minoritetsbefolkningen i højlandet den fattigste del af befolkningen.
Over halvdelen af arbejdskraften i Vietnam er beskæftiget i landbruget langs de to store floder i nord og syd. Vietnam er en af verdens største eksportører af ris, kaffe og cashewnødder. Eksporten af fisk og skaldyr er også stor. De sidste årtier er også tekstil-, sko- og elektronikindustrien vokset. Nogle udenlandske selskaber flytter dele af deres produktion til Vietnam på grund af de lave arbejdsomkostninger. USA, Kina, EU, Japan og ASEAN-landene er Vietnams største handelspartnere.
Kort
Statistik
Her finder du værdierne for Vietnam på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
97 338 579
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde



2,0
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte




















20
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

8 397
Sult
Andel af befolkningen som er underernæret










0,9
Klima
CO2-udslip
Antal ton CO-udslip per person


1,82
Sundhed
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand










9,5
Uddannelse
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive










9,50
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?













12,86
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
