
-
FN's 17 Verdensmål
Hvad er FN's Verdensmål?På et FN topmøde i 2015 blev FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling vedtaget. Verdensmålene skal skabe bedre leveforhold for alle verdens borgere, samt sikre planetens fremtid. De er universelle og fokuserer derfor i lige så høj grad på Danmark og Norden som på de fattigste lande i verden.Tryk på det enkelte mål for at læse mere om det pågældende mål - og delmålene, der knytter sig til det.
-
Hvad er FN?
«Hvorfor gør FN ikke noget ved det?» Mange spørger sig selv om dette – når krigen i Syrien fortsætter, når regnskoven fældes, og når man ser mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Men hvad er FN? Og hvilke opgaver har denne verdensorganisation?
-
FN’s historie
Det som udgør FN-systemet i dag har udviklet sig over mange år. Denne tidslinjen giver en oversigt, over hvornår relevante organisationer blev oprettet og hvornår vestlige internationale aftaler blev vedtaget.
-
FN's hovedorganer
Disse hovedorganer varetager FN's vigtigste opgaver.
-
Aftaler
FN-konventionerne er centrale og vigtige regler i folkeretten. Nye internationale aftaler bliver forhandlet i FN. Her er de vigtigste aftaler, inklusiv de lande som har underskrevet og ratificeret dem. Folkeretten er en form for ”grundlov” for de internationale aftaler, i den forstand at alle aftalerne tager udgangspunkt i forhold, som reguleres af folkeretten.
-
FN og Danmark
FN er vigtig for Danmark, og Danmark er en vigtig bidragsyder til FN.
-
FN-dage
Internationale dage for at markere og sprede viden om vigtige emner.
-
Reform af FN
Vetoret, effektivitet og åbenhed er de vigtige temaer, som knytter sig til FN-reformen.