Hopp til innhold

Costa Rica

Republikken Costa Rica

Costa Rica er en af Mellemamerikas mest velstående og demokratiske stater. Landet har alligevel også haft udfordringer med narkotikahandel og korruption.

Sidst opdateret 05.11.2006

Geografi og miljø

Costa Rica ligger i Mellemamerika mellem Nicaragua i nord og Panama i sydøst. Landet har en kystlinje mod Stillehavet i vest og det Caribiske hav i øst. Costa Rica omfatter også øen Isla del Coco i Stillehavet, ca 550 km fra kysten. Costa Ricas midterste del består af et bjergområde, som deler landet i en vestlig og østlig del. I dette bjergområde ligger landets højeste punkt, det 3 819 meter høje Cerro Chirripo. Costa Rica er rig på biologisk mangfoldighed og omkring en fjerdedel af landets areal er beskyttede områder. Landet har kun to årstider, en regntid, som varer fra maj til november og en tørketid, som strækker sig fra december til april. Costa Rica er udsat for vulkanudbrud og jordskælv. Landets største miljøproblemer er jorderosion og luftforurening.  

Earth Ecoprint

1.2 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Costa Rica, ville vi behøve 1.2 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Den opdagelsesrejsende Christoffer Columbus ankom til det nuværende Costa Ricas kyst i 1502. Han gav landet navnet "den rige kyst", som hentydede til håbet om store rigdomme. Området blev først beboet 20 år senere. Landet blev en spansk koloni og urbefolkningen, indianerne, blev fordrevet eller døde af sygdomme, som europæerne tog med sig. Costa Rica lå relativt isoleret, langt fra den koloniale hovedstad i Guatamala. Området udviklede sig til et fællesskab af spanske småbønder, som var et mere homogent og økonomisk ligestillet samfund end andre dele af Latinamerika. Landet blev uafhængigt af Spanien i 1821. Costa Rica udgjorde en del af en Mellemamerikansk Føderale Republik indtil 1838. Derefter blev landet sin egen republik, bestående stort set udelukkende af selvstændige småbønder. I midten af 1800-tallet udviklede kaffe og bananer sig til at blive landets vigtigste økonomiske grundlag. Siden 1800-tallet har der kun været 2 perioder med ustabilitet i landet. Den første var i 1917 til 1919, da Federico Tinoco herskede som diktator, og den anden var i 1948, hvor en 44-dages borgerkrig udbrød, som følge af et omstridt præsidentvalg.  

Samfund og politik

Costa Rica har de bedste sociale velfærdsordninger og de bedste levevilkår i Mellemamerika. Landet er også et af regionens mest stabile lande med en lang demokratisk tradition. Costa Rica har almen stemmeret og landets præsident og nationalforsamling vælges for 4 år ad gangen. Forsvaret blev nedlagt i 1949, og der er en institutionaliseret og effektiv beskyttelse af menneskerettigheder i landet. Men til trods for landets velstand, er der store forskelle mellem rige og fattige. Et andet samfundsproblem er organiseret kriminalitet og narkotikahandelen, som går gennem Sydamerika. I 2004 blev landet rystet af en korruptionsskandale, som involverede flere profilerede politikere. Det politiske system i landet har efter valgene i 2006 og 2010 udviklet sig fra et traditionelt topartisystem til pluralisme både i form af politiske aktører og politiske alternativer. Laura Chinchilla blev i 2010 den første kvindelige præsident i landet. Costa Rica har længe hat et anspændt forhold til nabolandet Nicaragua på grund af en grænsestrid.

Økonomi og handel

Costa Rica er det mest velstående land i Mellem Amerika. Kaffedyrkning kom i 1808 til Costa Rica fra Cuba, og gennem historien har også eksporten af bananer og kød været centrale i landets økonomi. I dag er Costa Ricas økonomi udover landbruget baseret på turister, som lokkes af økoturisme og regnskovene, og eksporten af eketronik til andre lande. En recession rystede Costa Rica i slutningen af 1990erne, men efter årtusindskiftet er landets økonomi igen begyndt at vokse. Costa Ricas myndigheder har prøvet at styrke landets højteknologiske bedrifter, så de kunne øge eksporten. Dette er blevet anset for en vigtig årsag til landets økonomiske vækst i 00erne. Folket i Costa Rica stemte i 2004 for en frihandelsaftale med USA. USA er Costa Ricas største handelspartner og investor.  

Korte fakta

Flagg

Hovedstad:

San Jose

Etniske grupper:

Europæisk oprindelse/mestiser 94%, afrikansk oprindelse 3%, indianere 1%, kinesere 1%, andre 1%

Sprog:

Spansk (officielt), engelsk

Religion:

Romersk katolske 76,3%, evangelikalske 13.7%, jehovas vidner 1.3%, andre protestanter 0.7%, andre 4.8%, ingen 3.2%

Population:

5 001 657

Area:

51 100 km2

Currency:

Costaricansk colón

BNI per citizen:

15 377 PPP$

National Day:

15. september

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017