Hopp til innhold

Kasakhstan

Kasakhstan er et land med hurtig økonomisk vækst, landet kæmper dog med alvorlige miljøproblemer fra sovjettiden.

Sidst opdateret 27.04.2011

Geografi og miljø

Kasakhstan er på størrelse med hele Vesteuropa. Det meste af jorden består af tørre steppe landskaber, dækket med græs og sand.  I øst ligger de kolde og øde Altay-bjerge. Landet har ingen kyst adgang, og har et kontinentalt klima med kolde vintre og varme somre. Da landet var en del af Sovjetunionen, brugte sovjetiske myndigheder regionen til afprøvning af atomvåben og dumpning af giftigt affald. Dette har ført til omfattende miljøproblemer, og udgør en væsentlig sundhedsrisiko for landets befolkning. Enkelte områder er radioaktive, desuden er mange af floderne stærkt forurenede. Aralsøen er beskrevet som en af verdens værste miljøkatastrofer. Vandforsyning til industri- og landbrugsvarer fra bifloderne har ført til Aralsøen er faldet med 70 procent. Kemiske forurenende stoffer forbliver i udtørrede områder, og er blæst rundt af vinden som farligt støv. Kemiske miljøgifter bliver liggende i de udtørrede områder og blæser rundt med vinden som sundhedskadeligt støv.

1972
2004

Aralsøen betegnes som en af verdens største miljøkatastrofer. Udover at vandstanden er sunket dramatisk, er selve søen stærkt forurenet. Læs mere

Historie

Kasakhstan har siden stenalderen været beboet af forskellige nomadestammer. I 1400-tallet, havde stammerne udviklet fælles sprog, kultur og økonomi. Historikere mener, at kasakherne sandsynligvis var de første til at tæmme og ride heste. Truslen om en mongolsk invasion i begyndelsen af 1700-tallet betød, at stammerne søgte beskyttelse hos den russiske zar. Kasakherne så alliancen som noget midlertidigt, men russerne opfattede det lidt anderledes: De så Kasakhstan som en ny region. I 1920 blev Kasakhstan russisk republik, og i 1936 sovjetisk republik. Et kommunistiske styre blev etableret, og tvungen indførelse af kollektiviseringen af jorden førte til hungersnød. Sovjetunionen iværksatte i 1950- og 1960'erne det "jomfruelige land projekt". Målet var at opdyrke det meste af de nordlige græsområder. Russerne blev opfordret til at flytte til Kasakhstan for at dyrke jorden. Resultatet var, at mange af de traditionelle nomadestammer mistede deres eksistensgrundlag, og den hurtige indvandring førte til et russisk flertal i befolkningen. Da Kasakhstan blev selvstændigt i 1991, flyttede en stor del af den russiske befolkning tilbage.

Samfund og politik

Formelt er Kasakhstan i dag en demokratisk republik. Siden uafhængigheden i 1991, har præsident  Nazarbajev med sit kommunistiske parti, siddet på magten i landet. Præsidenten er øverste chef for forsvaret, og kan nedlægge veto mod parlamentets lovforslag. regninger. I 2000 udvidede han sin magt, og kan nu nærmest betragtes som Kasakhstans præsident på livstid. At fornærme præsidenten betragtes som en forbrydelse, og der er ringe respekt for ytringsfriheden og menneskerettighederne i landet. Ved valget i 2005 blev han genvalgt for syv år med 90 procent af stemmerne. Oppositionen i landet, såvel som internationale valgobservatører mente, at der havde været omfattende valgsvindel, og at valget ikke levede op  til internationale standarder. Nazarbajev har indgået et tæt politisk partnerskab med sin datter. Hun er delvist repræsenteret i parlamentet ved eget parti, og at hun ejer en stor del af radio- og tv-institutionerne i landet.

Økonomi og handel

Regeringen har siden uafhængigheden fra Sovjetunionen gradvist liberaliseret økonomien og åbnet op for udenlandske investeringer. Store opdagelser af olie- og gasreserver i Det Kaspiske Hav har ført til hurtig økonomisk vækst. Kasakhstan har tilbagebetalt deres gæld til Den Internationale Valutafond (IMF), syv år før tiden. Olie ledninger har gjort eksporten af olie lettere, og i 2005 åbnede en olieledning mellem Kina og Kasakhstan. Landet har også store forekomster af jernmalm, samt verdens største krom mine. Kasakhstan er præget af fattigdom og høj arbejdsløshed. Det er primært en lille gruppe, der har nydt godt af privatisering og økonomisk vækst. En stor del af befolkningen er beskæftiget i landbruget, og opdræt af får, svin og kvæg, samtidig med at de dyrker majs og bomuld.

Korte fakta

Kasakhstan

Hovedstad:

Astana

Etniske grupper:

Qazaqer 53.4%, russere 30%, ukrainere 3.7%, usbekere 2.5%, tyskere 2.4%, tatarer 1.7%, uighurer 1.4%, andre/uspecificeret 4.9% (1999)

Sprog:

Qazaq, russisk (2001)

Religion:

Muslimer 47%, russisk ortodoks kristne 44%, protestanter 2%, andre/uspecificeret/ingen 7%

Population:

16 770 447

BNI per citizen:

25 877 PPP$

Lokaliteter

Aralsøen

Balkhasjsøen

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017