Hopp til innhold

Sydafrika

Sydafrika er et land i økonomisk vækst, men arven fra Apartheid-tiden forsinker den sociale udvikling.

Sidst opdateret 29.09.2016

Geografi og miljø

Sydafrika ligger længst mod syd på det afrikanske kontinent og har Det Indiske Ocean mod øst og Atlanterhavet mod vest. Et subtropisk og fugtigt klima præger landets østkyst, mens klimaet i vest er tørrere og mere tempereret. Landskabet domineres af det gigantiske indlandsplateau, mens bjergkæden Drakensberg præger landskabet i øst. Bjergene strækker sig i en bue fra grænseområdet i nordøst til Kaplandet i øst. Langs kysten findes der smalle og mere frugtbare jord striber. Sydafrika har en rig flora og fauna, og store områder har derfor fået status som beskyttede nationalparker. Manglen på vand er Sydafrikas måske største miljøproblem. Der er en stigende efterspørgsel og vandressourcerne er knappe. Forurening i form af syreregn forårsager jorderosion og ørkendannelse af agerjord.

Earth Ecoprint

1.4 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Sydafrika, ville vi behøve 1.4 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Nogle af verdens ældste arkæologiske fund er blevet gjort i Sydafrika. Spor i form af hulemalerier går helt tilbage til 20 000 f. Kr. Det menes, at disse er lavet af San mennesker, der er den ældste kontinuerligt etniske gruppe i Sydafrika. Sydafrika har en brutal historie. Landets moderne historie begyndte omkring 1652, da hollændere grundlagde Kapkolonien, som var en forsyningsstation for skibe, der rejste mellem Europa og Asien. Kolonisering førte til, at næsten alle oprindelige indbyggere blev udryddet eller blev gjort til slaver af europæerne. Storbritannien besatte Kapkolonien og forbød slaveri, som førte til at de hollandske indbyggere (boerne) udvandrede for at danne deres egne republikker i landet. Forholdet mellem de europæiske kolonimagter og den sorte befolkning var præget af undertrykkelse og slaveri. Hertil kommer, at der var en konstant rivalisering mellem de engelske og hollandske beboere. Diskrimination og racisme kan være et passende ord til at beskrive en stor del af Sydafrikas nyere historie. Det afrikaner-dominerede National Party (NP) vedtog fra 1948, mange love, som kategorisk undertrykte og udstødte landets sorte flertal fra at have politiske, sociale og økonomiske rettigheder. Dette racediskriminerende styre blev kaldt apartheid og blev afskaffet i begyndelsen af ​​1990'erne efter massivt internationalt pres. På dette tidspunkt blev også den vigtigste oppositionspolitiker Nelson Mandela løsladt efter 28 år i fængsel. I 1994 kunne befrielsesbevægelsen ANC og Nelson Mandela erklære de første frie og demokratiske valg for vundet. De sortes kamp for en lige position i samfundet var endelig blevet en succes, og den officielle diskrimination ophørt.

Samfund og politik

Befrielsesbevægelsen African National Congress (ANC) har fortsat regeringsmagten i Sydafrika. Efter Mandela trak sig fra politik, har korruptionsanklager hærget det nye politiske lederskab og skabt splittelse i ANC. Det største oppositionsparti, Den Demokratiske Alliance (DA), har fået større støtte, men er stadig intet reelt politisk alternativ til ANC. Selv om apartheid ikke længere er gældende i praktisk politik er arven fra regimet meget synlig. Der er stadig store sociale og økonomiske forskelle mellem sorte og hvide og derudover er der en masse kriminalitet og fattigdom. Arbejdsløshed er en af ​​de største politiske udfordringer i et land, hvor 25,5 procent af befolkningen mangler job. Det anslås, at 21,5 procent af Sydafrikas voksne befolkning har HIV / aids. Bestræbelserne på at distribuere medicin går langsomt og mange har stadig ikke adgang til medicinsk behandling. Treatment Action Campaign (TAC) er en af ​​de vigtigste aktører i kampen mod HIV / aids og har ændret landets politik på dette område.

Økonomi og handel

ANC har siden 1996 ført en neoliberal økonomisk politik med det mål at øge den økonomiske vækst og beskæftigelsen. Landet har en voksende middelklasse blandt den sorte befolkning, og de får flere muligheder for at arbejde og uddanne sig. Den økonomiske vækst har øget investeringerne i offentlige tjenester og infrastruktur. Sydafrika har altid været et af Afrikas økonomiske magtcentre. I dag udgør guld og ædelstene stadig halvdelen af ​​landets samlede eksport og landet er også verdens største producent af metallerne mangan, platin og krom. Til trods for, at Sydafrikas økonomi er opadgående, er væksten ikke stærk nok til at gøre meget for de allerfattigste. Omkring 11 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Sydafrika er i 2010 værtsnation for VM i fodbold. Øget opmærksomhed og et vellykket mesterskab vil betyde meget for landet økonomisk, politisk og socialt.

Korte fakta

Sydafrika

Hovedstad:

Pretoria

Etniske grupper:

Sorte afrikanere 79%, hvide 9,6%, andre 11,4%

Sprog:

IsiZulu, isixhosa, Afrikaans, Sepedi, engelsk, Setswana, Sesotho, Xitsonga

Religion:

Zionister 11,1%, Pinsebevægelsen kristne / karismatiske kristne 8,2%, katolske 7,1%, metodistiske 6,8%, hollandsk-reformerte kristne 6,7%, anglikanske kristne 3,8%, muslimer 1,5%, andre kristne 36%, andre / uspecificeret / ingen 18,8%

Population:

53 491 333

Government:

Republik

Area:

1 219 090 km2

Currency:

Sydafrikanske rand

BNI per citizen:

13 165 PPP$

National Day:

27.april

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017