Hopp til innhold

Sydkorea

De sidste 30 år har Sydkorea haft en voldsom økonomisk vækst og er gået fra at være et fattig land til at blive et af de rigeste i Asien.

Sidst opdateret 20.04.2011

Geografi og miljø

Sydkorea ligger på den sydlige del af den koreanske halvø og er et bjergrigt land. 85 procent af landet er bjerg. Langs østkysten ender bjergene brat ved kysten, mens der i den vestlige del, ved det lavvandede Gule hav, findes mange øer og naturlige havne. Landet har monsunklima, med kolde vintre og varme somre. Kun de sydligste dele af landet er over nul grader om vinteren. Disse områder er ofte ramt af tyfoner. Sydkorea har i de seneste år, fældet meget af landets skov, og de oprindelige skove er for det meste væk. Andre miljøproblemer, som landet kæmper med er syreregn, overfiskeri og forurening af vand forårsaget af emission fra fabrikker. Luftkvaliteten er også dårlig i de største byer.

Earth Earth Ecoprint

2.5 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Sydkorea, ville vi behøve 2.5 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Koreansk historie er kendetegnet ved, at landet geografisk er placeret mellem Kina og Japan. I mange århundreder var det Kina, der havde størst indflydelse på den koreanske halvø, men fra slutningen af ​​1800-tallet, fik Japan overtaget. Landet var en japansk koloni fra 1895 indtil Anden Verdenskrig. Efter Japans nederlag i krigen, blev Korea delt i to zoner, som var beregnet til at være midlertidig. Den nordlige zone blev administreret af Sovjetunionen, den sydlige del af USA. Rivaliserende regeringer blev etableret i de to regioner. I 1948 proklamerede Sydkorea og Nordkorea som uafhængige stater. USA og Sovjetunionen trak sig ud. Koreakrigen brød ud i 1950 efter nordkoreanske aggressioner. Mens USA og flertallet af FN's medlemslande var på den sydkoreanske side, blev Nordkorea bakket op af Kina og Sovjetunionen. Da krigen sluttede efter tre år var grænsen uændret. En fredsaftale mellem de to stater er endnu ikke underskrevet og grænsen er lukket. Det betyder, at omkring 10 millioner slægtninge nægtes kontakt. I begyndelsen af 60erne tog Park Chung Hee magten ved et militærkup. Demokratiske rettigheder belv indskrænket, og først i 1988 fremtvang protester en grundlov som formelt garanterede for menneskerettighederne. 

Samfund og politik

Sydkoreas politik er påvirket af det anstrengte forhold, landet har til Nordkorea. Begge lande ønsker genforening, men er endnu ikke blevet enige om hvordan. Sydkorea har også været bange for at blive angrebet igen, og grænsen mellem de to lande er den tungest bevæbnede grænse i verden. Den hårde linje Sydkorea traditionelt har kørt til sin nordlige nabo, blev ændret efter Kim Dae Jung blev præsident i 1998. Han lancerede den såkaldte "sunshine policy", hvor Sydkorea gik ind for at give nabolandene økonomisk og humanitær bistand uden betingelser. Der er uenighed om, om denne politik har båret frugt, især i lyset af at Nordkorea i de senere år har brugt det meste af deres indtægter på et oprustningsprogram. USA har spillet en vigtig rolle i Sydkorea, både økonomisk og politisk, og der er stadig mange amerikanske soldater i grænseområderne, men det er planlagt at de skal trækkes tilbage i den nærmeste fremtid. I de seneste år har forholdet til Kina forbedret sig.

Økonomi og handel

Tætte bånd mellem landets politikere og diverse erhvervsledere har været et problem i sydkoreansk politik. Landet har været ramt af flere store korruptionsskandaler, og to af dets tidligere præsidenter har været fængslet efter afsløringer om finansiel misligholdelse. Men trods dette, havde Sydkorea en bemærkelsesværdig økonomisk udvikling i løbet af de sidste tredive år, og er gået fra at have en levestandard som i de fattigste afrikanske lande til at blive en af ​​de største asiatiske økonomier. Dette har været muligt ved at kombinere statslig kontrol med markedsøkonomi, og ved at importere råmaterialer, som de udvikler til forskellige eksportartikler. Landet blev hårdt ramt af den asiatiske finanskise i slutningen af 90erne og af den internationale finanskrise i 2008-09. Siden da har økonomien stabiliseret sig igen. Landet er i dag en af ​​verdens største skibsbygningsnationer og er også langt fremme i produktionen af ​​biler og forskellige petrokemiske produkter. Sydkorea er også en af ​​de førende fiskerinationer i verden, men denne position er nu truet på grund af overfiskning. 

Korte fakta

Sydkorea

Hovedstad:

Seoul

Etniske grupper:

Koreanere (100 %)

Sprog:

Koreansk, engelsk

Religion:

Kristne 26.3%, buddhister 23.2%, andre/ukendt/ingen 50.6%

Population:

49 750 234

Government:

Republik

Area:

99 720 km2

Currency:

Won

BNI per citizen:

34 549 PPP$

National Day:

15. August

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017