Hopp til innhold

Tanzania

Den Forenede Republik Tanzania

Tanzania har i lang tid haft en stabil økonomisk vækst. Dette er dog ikke kommet den fattige del af befolkningen til gode.

Sidst opdateret 04.02.2013

Geografi og miljø

Tanzanias landskab er meget varieret, med alt fra store bjergområder, savanner og søer til en kyststrækning med både koralrev og mangroveskov. Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, og den største afrikanske sø, Lake Victoria, ligger i Tanzania. Landet har et tropisk klima med to perioder med regntid. En fra marts til maj og en fra november til januar. Landet har en meget rig flora og fauna, og er kendt for blandt andet det sorte næsehorn. Cirka 39 procent af jorden i Tanzania er beskyttet i form af nationalparker eller vildtreservater. På trods af dette mister Tanzania, på grund af udvidelse af landbrugsproduktionen, omkring 3.500 kvadratkilometer af skovområde om året. Andre miljøproblemer, der findes i landet omfatter ørkendannelse, jorderosion og ødelæggelse af koralrev langs kysten. Tanzanias myndigheder kæmper også med ulovlig jagt i nationalparkerne og smugling af elfenben.

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker i verden havde samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Tanzania, ville vi behøve 0.7 jordkloder.
Se indikatoren som viser vores økologiske fodaftryk.

Historie

Igennem flere århundreder blev Tanzania, og især kystområderne i landet, stærkt påvirket af arabisk kultur gennem handel og skibsfart. I Zanzibar var der til dels skabt en arabisk handelsstation, og fra 1698 blev Zanzibar (som består af de to øer Unguja og Pemba) underlagt den arabiske Sultan af Oman. Tanzania har været under både tysk og britisk styre i kolonitiden. I 1886 blev Tanzania, eller Tanganyika (fastlandet Tanzania), et tysk protektorat. Zanzibar bevarede sin uafhængighed indtil det i 1890 kom under britisk styre. Tysklands nederlag i anden verdenskrig betød, at Tanganyika blev givet til Storbritannien som et mandatområde. I 1961 blev Tanzania uafhængig og året efter etableredes en republik, hvor Nyerere blev valgt som den første præsident. Zanzibar blev først selvstændigt i 1963, og året efter blev Tanganyika og Zanzibar slået sammen og dannede en union med navnet "Forenede Republik Tanzania". Zanzibar bevarede et indre selvstyre og har stadig sin egen forfatning. Præsident Nyerere vedtog i 1967 et socialistisk program for landets udvikling, bedre kendt som Arusha-erklæringen. Hans parti var længe det eneste tilladte parti i Tanzania. Tørke og nedgang i fødevareproduktionen førte imidlertid til at landet indførte flerpartisystem og markedsøkonomi i 90’erne.

Samfund og politik

Tanzania er en union af fastlandet Tanganyika og øerne Zanzibar. Zanzibar har selvstyre. Øgrupperne har egen grundlov, regering og parlament, som tager beslutninger i sager, der kun omhandler Zanzibar. I hovedstaden Dodoma sidder unionsparlamentet, der vedtager nogle love, der gælder for hele Tanzania, og nogle love, der kun vedrører fastlandet. På Zanzibar er de fleste muslimer, mens befolkningen i fastlandet hovedsagelig er kristne eller tilhører traditionelle religioner. I landets grundlov er stat og religion dog adskilt.

Det revolutionære politiske parti Chama Cha Mapinduzu (CCM) har haft regeringsmagten i Tanzania siden landet blev uafhængigt i 1961. Arven fra etpartistaten er tydelig og oppositionen i landet er stadig svag. CCM har en autoritær karakter, og er mere et magtapparat end en folkebevægelse. Præsidenten er landets øverste leder og har meget magt. Hun/han udpeger statsministeren og regeringen, og kan nedlægge veto mod lovforslag i parlamentet. Forholdet mellem Tanzania og Zanzibar har i lang tid været præget af utilfredshed. Befolkningen i Zanzibar ønsker mere selvstyre, mens Tanzanias fastland mener, at de skal være tilfredse med, at unions-aftalen eksisterer.

Økonomi og handel

Selvom Tanzania har oplevet stor økonomisk vækst de seneste år, er landet stadig meget fattigt. De fleste tanzanianere arbejder i småskala-landbrug. Vigtige erhverv er minedrift- i sær guldudvinding, turisme og andre serviceerhverv. Efter en stor økonomisk krise i 80’erne, lavede myndighederne om på den økonomiske politik og indførte markedsøkonomi. De seneste år har især minedriften ført til vækst i økonomien. Landets økonomi er imidlertid præget af korruption og tungt bureaukrati, der hæmmer udviklingen. Den økonomiske vækst er ikke kommet hele befolkningen til gode, og der er stor ulighed mellem rige og fattige. Fordi Tanzanias importindtægter er lavere end eksportindtægterne, har landet måtte optage store udlandslån for at undgå handelsunderskud. Selvom en del af gælden er blevet slettet, udgjorde den resterende gæld til udlandet alligevel en tredjedel af BNP’en i 2010. Derudover er landet afhængigt af bistand. Den internationale finanskrise i 2008-2009 førte til nye budgetproblemer.

Korte fakta

Tanzania

Hovedstad:

Dodoma

Etniske grupper:

Afrikanere 99 %, andre 1 %

Sprog:

Kiswahili / swahili, kiunguja, engelsk, arabisk, mange mindre sprog

Religion:

Kristne 30 %, muslimer 35 %, traditionelle religioner 35 %

Population:

52 290 796

Government:

Republik

Area:

947.300 km2

BNI per citizen:

2 667 PPP$

Lokaliteter

Kilimanjaro

Nationalparken Shume Magamba

Victoriasøen

Medlemskab/deltagelse

Other country profiles

FN-forbundet © 2017