Introduktion

Konflikten er først og fremmest mellem de yemenitiske myndigheder og oprørere fra Houthi-bevægelsen. Houthierne repræsenterer den shiitiske befolkning i det nordlige Yemen og støttes af Iran.

En saudiarabisk-ledet militærkoalition har været på regeringens side siden 2015, da konflikten eskalerede til en brutal borgerkrig. Siden 2022 har det været roligere med plads til forhandlinger og håb om en varig fredsløsning.

Baggrund

Lige siden de osmanniske styrker blev trukket tilbage fra Yemen efter første verdenskrig (1918), har Yemen været præget af politisk uro, kupforsøg og væbnede sammenstød. Yemen blev derefter delt i to stater; Nord-Yemen og Syd-Yemen. Konflikt og vold prægede forholdet mellem nord og syd. Yemen blev en uafhængig stat i 1990, men med stærke modsigelser mellem forskellige grupper.

Den vigtigste konflikt i Yemen i dag er primært mellem oprørere fra Houthi-bevægelsen i nord og statsregeringen med forskellige tilhængere. Kampene mellem Houthi-bevægelsen og myndighederne dateres tilbage til 2004, men fik et vendepunkt, da daværende diktator Ali Abdullah Saleh måtte afgå som præsident på grund af opstanden i Det Arabiske Forår i 2011. Abed Rabbo Mansour Hadi overtog derefter som præsident i det, som skulle være en overgangsperiode for en ny forfatning. Det var en ordning, som Saudi-Arabien pressede på med.

Den udløsende årsag til konflikten

Mens der blev udarbejdet en ny forfatning, styrkede houthierne deres position i nord. Statsmagten var blevet svækket af interne stridigheder i regeringen - nogle støttede præsident Hadi, andre forblev loyale over for den afgåede præsident Saleh. Magt-vakuummet fra en svag regering kombineret med et sammenbrud i den politiske proces førte til, at Houthi-bevægelsen indledte et kup. De tog kontrollen over hovedstaden Sana'a i efteråret 2014 og fjernede præsident Hadi fra magten i februar 2015. Houthi-bevægelsen allierede sig med Saleh og de tidligere regeringsstyrker, der forblev loyale over for ham.

Statskuppet udløste krigen, der nu finder sted i Yemen. Den internationalt anerkendte Hadi-regering bad om hjælp udefra til at bekæmpe Houthi/Saleh-alliancen. I marts 2015 begyndte en Saudi-Arabisk-ledet militærkoalition at bombe houthierne for at genindføre Hadi-regeringen. På samme tid dukkede anti-Houthi-grupper op i syd, som lokale al-Qaida-medlemmer og sympatisører var en integreret del.

Houthi/Saleh-alliancen varede indtil december 2017. Saleh blev dræbt af Houthi-oprørere to dage efter, at han valgte at bryde alliancen og sagde, at han ville indlede samtaler med Saudi-Arabien.

Aktørerne

• Houthi-bevægelsen - oprørere i nord repræsenterer en lokal shiitisk muslimsk retning (Zaidisme).

• Regering og præsident Hadi - Abed Rabbo Mansour Hadi er den internationalt anerkendte præsident for Yemen

• Saudi-Arabien - leder en militær koalition domineret af sunnimuslimske lande, der støtter Hadi-regeringen

• USA, UK, Frankrig m.fl. – støtter den Saudi-Arabien-ledet koalition med våben osv.

• Anti-Houthi-styrker - består af forskellige lokale grupper i syd, primært sunnimuslimer, der betragter Houthi-udvidelse fra nord som en shia-trussel.

• Al Qaida - en jihadistgruppe med ideologi om terrorisme mod Vesten. På samme tid er en lokal gruppe i Yemen, der kæmper mod houthierne.

• Iran - en shiamuslimsk magt i regionen og ærkefjende til Saudi-Arabien. Iran har i stigende grad støttet houthierne.

Hvad ønsker Houthi-bevægelsen?

Houthi-bevægelsen er opkaldt efter grundlæggeren og den første leder af bevægelsen, Hussein Badr al-Din al-Houthi. Bevægelsen hævder at kæmpe for rettigheder, som de ikke synes er blevet opfyldt - især relateret til deres identitet som Zaidis. Zaidisme er en lokal retning inden for shia-islam. Zaidis udgør cirka en tredjedel af Yemens befolkning. De styrede det nordlige Yemen i årtusinder indtil 1962. Houthi-bevægelsen er også kendt under navnet Ansar Allah, som betyder "Guds hjælpere".

Houthierne kræver blandt andet, at befolkningen i det nordlige Yemen bliver bedre repræsenteret i statens magtapparat. Siden 2004 har der været kampe mellem myndighederne og Houthi-bevægelsen. Målet for houthierne var mere selvbestemmelse i nord samt beskyttelsen af ​​Zaidis religiøse og kulturelle traditioner mod det, de anså for at være en voksende sunnimuslimsk trussel. Denne frygt forsvandt ikke med regimeskiftet efter Det Arabiske Forår, da Saudi-Arabien stod bag det nye regime. Houthierne hævder også, at deres overtagelse af nye territorier syd handler om at forsvare sig mod islamistiske ekstremistiske grupper som al-Qaida.

Underliggende årsager og drivkraften i konflikten

De grundlæggende årsager til konflikten i Yemen handler om forskellige former for politisk og økonomisk utilfredshed blandt befolkningen. Disse kom til udtryk i Det Arabiske Forår i 2011. Disse handler om fattigdom, arbejdsløshed, vandmangel og korruption. Og om manglen på demokrati og politisk repræsentation.

Selv før krigen i Yemen eskalerede i 2014, var Yemen det fattigste land i den arabiske verden, og vandmangel var et af landets største problemer. I 2015 levede halvdelen af ​​befolkningen for mindre end 2 dollars om dagen uden adgang til rent vand og ren sanitet. Krigen har forværret situationen og skabt en sultkatastrofe og udbrud af sygdommen kolera.

Derudover kommer ringvirkningerne af terrorisme fra al-Qaida og Den Islamiske Stat (IS), og USA drone-krig mod dem, hvilket resulterer i store civile tab. Begge bidrager til frygt og vrede i befolkningen. Det har også skabt øget mistillid til de myndigheder, der længe har tilladt USA at bombe Yemen, og som ikke ønsker eller er i stand til at bekæmpe terrorisme på egen hånd.

En anden faktor, der bidrager til voldelig konflikt i Yemen, er, at Yemen er et af de lande i verden med den største våbenbesiddelse. De fleste voksne har adgang til et moderne håndvåben, og flere lokale grupper har pansrede køretøjer, luftfartøjs missiler og artilleri. Beliggenheden gør også, at landet påvirkes af omkringliggende uroligheder – blandt andet det konfliktfyldte Somalia.

Andre staters rolle i konflikten

Den 26. marts 2015 begyndte nabolandet Saudi-Arabien og andre tilhængere at bombe Houthi-mål i Yemen. Den militære kampagne præsenteres som svar på Hadis opfordring til hjælp. Koalitionen ledes af Saudi-Arabien og består desuden af De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Bahrain, Kuwait, Sudan, Marokko, Senegal og Jordan.

Qatar var også med i koalitionen i starten, men trak sig tilbage i 2017 som et resultat af en politisk konflikt med flere af de andre arabiske lande i koalitionen. Koalitionens konflikt med Qatar har også skabt uro i Hadi-regeringen, da nogle af regeringsmedlemmerne støtter Qatar.

USA, Storbritannien og Frankrig har støttet koalitionen med logistik og efterretning samt øget våbensalg til koalitionslandene. USA har også foretaget med bombeangreb fra luften mod påståede al-Qaida-mål i Yemen efter den såkaldte globale krig mod terror, der begyndte i 2001. Somalia har støttet koalitionen ved at tillade brug af somaliske militærbaser og luft- og havområder.

FN, EU, Iran og Rusland har kritiseret koalitionens deltagelse i konflikten i Yemen – blandt andet fordi bombninger og blokader har forværret den humanitære situation for civile.

Saudi-Arabien, Iran og De Forenede Arabiske Emirater

Saudi-Arabien og deres allierede taler om houthierne, som om de er iranske aktører. Iran og houthierne afviser dette og nægter samtidig at houthierne modtager støtte fra Iran. Sandheden er, at Houthi-bevægelsen har sine egne mål og interesser, men at de i stigende grad har modtaget støtte fra Iran. FN's sanktioner mod Iran forbyder Iran at eksportere våben til Yemen.

Mens Saudi-Arabien har taget føringen med at bekæmpe houthierne i nord, har De Forenede Arabiske Emirater ført kampen i det sydlige Yemen. I 2018 blev det afsløret, at De Forenede Arabiske Emirater torturerede yemenitiske politiske fanger i 18 hemmelige fængsler, som de havde oprettet i Yemen, som en del af krigen mod houthierne. Sudan og Frankrig har også haft jordtropper til stede i Yemen.

Den humanitære situation

  • Over 20 millioner mennesker i Yemen er afhængig af humanitær hjælp og beskyttelse, ifølge FN’s kontor for koordinering af humanitær indsats (OCHA).
  • I starten af 2022 var næsten 4,3 millioner yemenitter internt fordrevne, ifølge flygtningehjælpen (2023).
  • FN’s højkommissær for menneskerettigheder rapporterede i september 2017, at bombningerne fra ​​den Saudi-Arabien-ledede koalition var hovedårsagen til de civile dødsfald i Yemen.
  • I august 2016 påpegede redaktørerne af The New York Times og The Guardian, at USA og Storbritannien, på grund af deres afgørende støtte til Saudi-Arabien, indirekte er ansvarlige for de høje civile dødstal i Yemen.
  • Fra begyndelsen af 2015 til slutningen af 2019 har omkring 233 000 mennesker mistet livet som følge af krigen, ifølge FN, enten direkte af krigsførelse eller indirekte af sygdom, sult og andre dødelige konsekvenser forårsaget af krigen. Ved indgangen til 2020 var over 3,6 millioner yemenitter internt fordrevne.
  • FN’s udviklingsprogram (UNDP) beregnede mod slutningen af 2021, at omkring 337.000 menneskeliv var gået tabt, hvor næsten 70 procent af de dræbte var børn under fem år.

FN’s rolle i konflikten

I februar 2014 pålagde FN’s Sikkerhedsråd sanktioner for grupper, der skabte uro i Yemen. FN-observatører omkring sanktionerne sagde i en rapport i januar 2016, at både den Saudi-ledede koalition og de houthiske oprørere har angrebet civile, og at disse angreb muligvis er en forbrydelse mod menneskeheden.

I april 2015 vedtog FN’s Sikkerhedsråd resolution 2216, der var grundlaget for senere fredsforhandlinger. Det krævede, at houthierne opgav deres overtagelse af de statslige institutioner. Samtidig anerkendte resolutionen Hadi-regeringen som Yemens legitime autoritet og indførte våbenembargo mod houthierne. Afgørelsen er blevet kritiseret for at gå for ensidigt mod houthierne, og at den dermed ikke skabte plads nok til forhandlinger.

Læs mere om vetoret og FN's sikkerhedsråd her

FN som fredsforhandler

Forhandlinger mellem regeringen og Houthi-bevægelsen har delvist fundet sted under FN's regi. Våbenhvile, demilitarisering i byerne og en fælles enhedsregering er blandt de mål, som FN forsøger at få parterne til at blive enige om.

I februar 2018 blev britiske Martin Griffith FN's særlige udsending til Yemen. Han var i første omgang optaget af at forhandle løsning på den houthi-kontrollerede havneby Hodeida, hvor en voldelig kamp om kontrol kunne have katastrofale følger for civilbefolkningen.

I december 2018 underskrev parterne den såkaldte Stockholm-aftale, hvor de blandt andet blev enige om en våbenhvile i og omkring havnebyen Hodeida. Stockholmaftalen var et vigtigt skridt hen imod en løsning på konflikten. Aftalen blev fulgt op med en beslutning i Sikkerhedsrådet, der støttede aftalen og oprettede en FN-enhed, UNMHA, for at sikre overholdelsen af ​​aftalen.

Siden april 2022 har det været roligere. Det startede med en midlertidig våbenhvile fra april til oktober, men den relative ro fortsætter stadig. Det har givet plads til forhandlinger og håb om en varig fredsløsning.

Kilder

International Crisis Group [1, 2, 3], BBC News, The Guardian, UN News, The New York Times, Al Jazeera, NRK, Reuters, The Intercept, VG, PRIO.

Bøker: Helen Lackner (ed.) “Why Yemen Matters” (2014).

Relaterede lande og konflikter

Læs vores landprofiler for de lande, der er involveret i konflikten:

Læs vores konfliktprofiler som er relateret til konflikten: